Δύο Έλληνες θύματα του Κοροναϊού στην Σουηδία – Γκρίνια για την κυβέρνηση- Ανταπόκριση του Σ. Δελή

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ*

Γράφω σήμερα Πέμπτη 26 Μαρτίου έτος του Κυρίου 2020 από την Σουηδία, που αναφέρει ότι τα κρούσματα της πανδημίας του Κορονοϊού είναι 2.806 και οι θάνατοι εξ αιτίας του 66 άτομα. Χθες οι νεκροί ήταν 42. Μιλάμε για 24 άτομα σε μια μέρα. Οι 42 από τους 66 νεκρούς είναι από την περιοχή της Στοκχολμης.

Μεταξύ των θυμάτων,  πληροφορούμαι ότι συγκαταλέγονται και δυο Έλληνες. Ένας ακόμη συμπατριώτης μας δίνει την μάχη του για τη ζωή  στην εντατική. Οι επαφές μου μέσω τηλεφώνου και άλλων μέσων,  με Έλληνες της Σουηδίας μου δίνουν την εντύπωση ότι ανησυχούν.

Τα 58% από τους νεκρούς στη χώρα είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι 83 ετών. Στην εντατική βρίσκονται 178 άτομα που ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 62 ετών.

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν την στιγμή που γράφω 417.000 ασθενείς και 20.000 περίπου νεκροί. Οι αριθμοί, φυσικά, μεταβάλλονται συνεχώς, όπως οι τιμές των χρηματιστηρίων.

Τα μηνύματα που έρχονται χωρίζονται από την μια με εκπροσώπους που ισχυρίζονται ότι η πανδημία Covid-19 δεν είναι τίποτε το ανησυχητικό και θα περάσει.  Και από την άλλη πλευρά,  που παρουσιάζει την κατάσταση σε απειλητικό για τον άνθρωπο μέγεθος.

Στην Σουηδία οι αρχές ξαφνιάζουν με μια συμπεριφορά δύσκολη για πολλούς να καταλάβουν. Οι αρχές ”συμβουλεύουν” τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με άλλους, και,  γενικά, να επιδείξουν  ”αίσθημα” αυτοσυγκράτησης.

Τα σχολεία δεν έχουν κλείσει και οι συναντήσεις μέχρι και 499 άτομα επιτρέπονται.

Τα εστιατόρια και διάφορα καφέ είναι ανοικτά και οι συγκοινωνίες λειτουργούν κανονικά. Έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος από μόνος του αρχίζει και διερωτάται τι συμβαίνει.

Μια ομάδα δημοσίων προσώπων, στην οποία και εγώ ανήκω, αρχίζουμε να θέτουμε σκληρά ερωτήματα στην κυβέρνηση και στις σχετικές υπηρεσίες γύρω από την ”ελαφριά” συμπεριφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και τους ειδικούς να μας ενημερώσουν τι ξέρουν παρά πάνω που ένας ολόκληρος κόσμος δεν ξέρει και στην κυριολεξία ”κοιμούνται αμέριμνοι στον καναπέ”. Η σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης μιλάει από μόνη της.

Η σουηδική στρατηγική, που πολλά πλέον σοβαρά διεθνή μέσα καλούν odd, δηλαδή παράξενη, ακατανόητη, εγείρει ανησυχίες και ερωτήματα σε διεθνείς κύκλους και εκτιμώ ότι η κριτική που σιγά σιγά ασκείται, θα μεγαλώσει.

Ο Κορονοϊός  μπορεί να γίνει προϊόν πολιτικής που δεν αποκλείεται η εκμετάλλευση του από ανεύθυνες κυβερνήσεις και άτομα, ιδιαίτερα αδύναμες κυβερνήσεις, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση της Σουηδίας. Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι που διαπιστώνω σε καθημερινή βάση τι μια κυβέρνηση η ένα άτομο  τι είναι σε θέση να κάνει, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Το ερώτημα είναι εάν η ανευθυνότητα σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει… Σηκώνω το κεφάλι μου και κοιτάζω μακριά, από το παράθυρο μου, που βλέπει προς την λίμνη Βεττερν στην πόλη του Γιενσέπινγκ στην οποία κατοικώ.  Καθυστερώ την απάντηση. Μετά από λίγη σκέψη, η απάντηση είναι πως ναι,  τέτοιες κυβερνήσεις και τέτοιου είδους άνθρωποι υπάρχουν.

  • Ο Σωτήρης Δελής, είναι πρώην μέλος της Σουηδικής Βουλής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων και πρώην Τραπεζικός.