Κ. Μπουζάλης στην ΡΗΡ: Τρεις ομογενείς νεκροί από τον Κοροναϊό στην Μπρέσια της Ιταλίας

Μπρέσια.- Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Κοινότητα της Μπρέσια  (Brescia) και της  Κρεμόνα (Cremona‎)  στη Βόρειο Ιταλία,  περιφέρεια της Λομβαρδίας, περιγράφει στην Panhellenic Post ο Πρόεδρος Κώστας Μπουζάλης.  Ήδη η ελληνική παροικία θρηνεί  τρεις νεκρούς ομογενείς (ο ένας ο Άντζελο Λοκατέλι, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μπρέσιας και Κρεμόνας). ενώ ένας έτερος παραμένει διασωληνωμένος.   Με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο  Πρόεδρος της Κοινότητας περιγράφει τα βάσανά τους 18 μέρες σε μια πόλη φάντασμα, και  συστήνει στους Έλληνες συμπατριώτες:  «Μείνετε κλεισμένοι στα σπίτια σας».

Δίνοντας μία γενική εικόνα, ο κ. Μπουζάλης, μας επισημαίνει ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος. Τα νοσοκομεία, όπως λέει, έχουν φτάσει σε κατάσταση κορεσμού. « Όλοι βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας. Όσον αφορά τη δική μου Κοινότητα την ελληνική, στην Μπρέσια,  προς το παρών θρηνούμε τρεις  νεκρούς ομογενείς, και έναν ομογενή στο νοσοκομείο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μπρέσια Κώστας Μπουζάλης.

Όπως μας είπε ο κ. Μπουζάλης, αυτό το Σαββατο-Κύριακο αναμένουν να είναι καθοριστικό. «Περιμένουμε με αγωνία αυτό το Σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας να μειωθούν  κάπως τα κρούσματα γιατί είμαστε 15-18 μέρες κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Υποθετικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πέσουνε λίγο τα κρούσματα.  Να μπορέσουμε να βγούμε έξω γιατί δεν έχουμε ευκαιρία να έχουμε συναλλαγές,  να δούμε τον κόσμο. Να μάθουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει. Η ελπίδα όλων είναι αυτή ».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Μπρέσια, ο κ. Μπουάλης τονίζει ότι  τα νοσοκομεία είναι όλα υπερπλήρη. « Συνεχίζουν να φτιάχνουν νοσοκομεία οι στρατιώτες . Έχουμε βοήθεια από τη Ρωσία και από την Κίνα, που μας στέλνουν πράγματα.  Να δούμε εάν θα έχουμε περισσότερες κλίνες, περισσότερους αναπνευστήρες γιατί αυτά που είχαμε μέχρι τώρα έχουν εξαντληθεί. Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν άλλα».

Η ζωή της ομογένειας  και στις πόλεις αυτές έχει διαταραχθεί όπως και σε όλη την Ιταλία. «Οι Εκκλησίες είναι όλες κλειστές.  Σχολεία, καφενεία, μπαρ, εστιατόρια, σινεμά, καταστήματα όλα έχουν κλείσει. Δεν υπάρχει τίποτα ανοικτό. Εδώ και είκοσι μέρες έχουν κλείσει όλα.  Λίγο αργά, δυστυχώς, τα κλείσανε,  αλλά  κλείσανε».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Κώστα Μπουζάλης, , «με το ελληνικό προξενείο είμαστε σε ανοικτή γραμμή.  Αλλά και ο πρόξενος,  που είναι φίλος μου,  δεν ζει σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι όλοι εμείς. Ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε. Ελπίζουμε να δούμε καλύτερες μέρες».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας, φορτισμένος συναισθηματικά έκλεισε το τηλέφωνο αφού προηγουμένως απευθυνόμενος στους συμπατριώτες στην Ελλάδα, μας προέτρεψε όλους:  «Προσέξτε στην Ελλάδα!  Μην βγαίνετε απ τα σπίτια σας.  Η μοναδική θεραπεία μέχρι στιγμής  που υπάρχει, είναι να κάθεστε στα σπίτια σας».