Έφυγε, χτυπημένος απ’ τον κοροναϊό, ο Άντζελο Λοκατέλι, Γ.Γ. της Ελληνικής Κοινότητας Μπρέσιας & Κρεμόνας

Λομβαρδία.- Βαρύ πένθος για τον Ελληνισμό της Λομβαρδίας και όλης της Ιταλίας. Έφυγε, χτυπημένος απ’ τον κορωνοϊό, ο ομογενής Άντζελο Λοκατέλι, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μπρέσιας και Κρεμόνας. Κεφαλλονίτικης καταγωγής, από τη μητέρα του, Ευαγγελία Μαράτου, άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, για τον τόπο του και τον Ελληνισμό, που λάτρεψε κι υπηρέτησε με πάθος, επί δεκαετίες.

Στο πένθος βύθισε τον Ελληνισμό της Ιταλίας αλλά και την τοπική κοινωνία της Μπρέσιας (Brescia) και της Κρεμόνας (Cremona), στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, η είδηση του θανάτου του Άντζελο Λοκατέλι (Angelo Locatelli).
Ο 65χρονος Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Μέλος του Ινστιτούτου για την Ιταλική Ενοποίηση (Risorgimento), ιδρυτής και μέχρι χθες Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας της Κοινότητας Μπρέσιας και Κρεμόνας, άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από το θανατηφόρο κορωνοϊό Covid-19, που σαρώνει την Ιταλία και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

O Άντζελο Λοκατέλι, γεννημένος στο Quinzano d’ Oglio της Μπρέσιας, στις 15 Φεβρουαρίου 1955, ήταν ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος και δραστήριος άνθρωπος, που λάτρεψε και υπηρέτησε με πάθος την ιταλική, την ελληνική, την ευρωπαϊκή-παγκόσμια, αλλά και την τοπική ιστορία. Στη ζωή του υπήρξε επίμονος ερευνητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων, που ανέδειξαν τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία της Κρεμόνας, της γενέτειράς του, Quinzano d’ Oglio, του Monticelli d’ Oglio, του ποταμό Oglio, (παραπόταμου του Πάδου) και για τόπους της ευρύτερης περιοχής της Μπρέσιας. Επίσης, ο Λοκατέλι, αφιέρωσε σημαντικό μέρος του ερευνητικού έργου του, που οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου «Πόλεμος και Αντίσταση, 1940-1944: Τα σκοτεινά χρόνια», (πρωτότυπος τίτλος: «La guerre et la Résistance, 1940-1944: les années sombres»), γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, καθώς και στο έργο του, «Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, ο Β’» (Κάρολος-Ιωσήφ Βοϊτίλα/Karol Józef Wojtyła).

 

O Angelo Locatelli, πρώτος από αριστερά, με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ξιφασκίας ΑμεΑ, με αμαξίδιο και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Στο άκρο δεξιά, ο Κωνσταντίνος Μπουζάλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μπρέσιας (Brescia)και Κρεμόνας (Cremona)

 

Ο Άντζελο Λοκατέλι ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη πίστη, πολύ υπερήφανος που ήταν Έλληνας, εκ καταγωγής αλλά και εξ ανατροφής, εκ της μητρός του. Εξ αυτού του λόγου, δεν έπαψε ποτέ να είναι ερωτευμένος, με την Ελλάδα και την ιστορία της. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σκόπευε να επισκεφθεί, για διακοπές, την αγαπημένη του Κεφαλονιά, τη γενέθλια γη της μητέρας του, Ευαγγελίας Μαράτου… Στη διάρκεια των συχνών διακοπών του, στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, πάντοτε στα Ραζάτα της Κεφαλλονιάς, ένα χωριό μόλις πέντε (5) χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι, ο Λοκατέλι κατόρθωσε να ανασυνθέσει, με έρευνες και μαρτυρίες, την ιστορία εκείνων των χρόνων που ο πατέρας του είχε γνωρίσει τη μητέρα του. Εκτός από τα βιβλία του, απ’ τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας τα ευρήματα των μακροχρόνιων, άοκνων έρευνών του, σε πολλά επίσημα αρχεία, της Ιταλίας και της Ελλάδας, συνέγραψε πλήθος άρθρων, που φιλοξενήθηκαν σε πολλές εφημερίδες της Περιφέρειας της Λομβαρδίας. Ακόμη, ο Άντζελο Λοκατέλι, στο διάβα του βίου του, ασχολήθηκε με επιτυχία και με τη ζωγραφική. Έργα του, για τα οποία αξιώθηκε να τιμηθεί με εθνικά βραβεία ζωγραφικής, περιλαμβάνονται στην οικογενειακή συλλογή έργων τέχνης, που με επιμέλεια διατηρούσε.

Ο Άντζελο Λοκατέλι, υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών του Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρεμόνας «Διονύσιος Σολωμός», και κατόπιν, ένας εξ εκείνων που ίδρυσαν την Ελληνική Κοινότητα Μπρέσιας και Κρεμόνας, την οποία υπηρέτησε από όλες τις ηγετικές θέσεις της. Ως Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ή Γενικός Γραμματέας, επί σειρά ετών, χωρίς να πάψει ποτέ, σε όλη του τη ζωή, να προσφέρει τη βοήθεια και την εμπειρία του, σε όλες τις προσπάθειες για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας, σε κάθε γωνιά της Ιταλίας. Οι πολίτες της Μπρέσιας δεν θα πάψουν να θυμούνται τις δράσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, την κρίσιμη διετία 2014-2015, εξαιτίας μιας πρωτοβουλίας, που έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη τους, επειδή αναδείχτηκε στην πόλη τους. Όταν, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες, απ΄ όλη τη χώρα, συγκέντρωσαν το σεβαστό ποσό που απαιτούνταν, για τη συμμετοχή και τη φιλοξενία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας Ξιφασκίας, με αμαξίδιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας ΑμεΑ, που διεξήχθη στην Μπρέσια (Μάιος 2014).

 

Μάιος 2014: Ο Angelo Locatelli, πρώτος από αριστερά, με τα μέλη της Εθνικής, Παραολυμπιακής Ομάδας Ξιφασκίας με αμαξίδιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην Μπρέσια (Brescia)

 

Ο Άντζελο Λοκατέλι αφήνει πίσω του ίχνος ανεξίτηλο: Μια ζωή, ύμνο στις Πατρίδες του, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, από ένα πρότυπο πολιτιστικής ταυτότητας, πνευματικής καλλιέργειας, αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο, σε όσους τον γνώρισαν αλλά και σε όσους συνομίλησαν ή θα συνομιλούν μαζί του, μέσα από το συγγραφικό του έργο.

Εκ μέρους όλων των μελών αλλά και του πλήθους των Φιλελλήνων, υποστηρικτών της Ελληνικής Κοινότητας της Μπρέσιας και της Κρεμόνας, ο Πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Μπουζάλης, με μια πολύ συγκινητική ανάρτησή του, στον ιστότοπο της Κοινότητας, αποχαιρέτισε τον εκλεκτό Φίλο και Συνεργάτη του, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του, στη σύζυγό του Μανταλένα και στα παιδιά τους, τη Λάουρα και τον Νταβίντ. Ακόμη, την οδύνη του, για τον πρόωρο θάνατο του Άντζελο Λοκατέλι, ενός ανθρώπου που τίμησε τη διττή καταγωγή του, υπηρετώντας κι αποθεώνοντας την Ιταλία, την Ελλάδα και τον τόπο του, εξέφρασε και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιωάννης Κορίνθιος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας.

Καλό κατευόδιο, Άντζελο Λοκατέλι, κι από τη «Φωνή της Ελλάδας». Εκ μέρους όλων των συμπατριωτών, που είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν, γι΄ αυτό και θα σε θυμούνται, ως οδοδείκτη πορείας.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Χούπης