Νέοι κανονισμοί για κόκκινα δάνεια, διεθνή λογιστικά πρότυπα, επάρκεια κεφαλαίων

Σε χαλάρωση προχωρούν οι εποπτικοί θεσμοί καθώς διαμορφώνονται καινούργιοι ορισμοί και νέα μοντέλα, προκειμένου οι τράπεζες ανά την Ευρώπη να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες στη μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Οι εποπτικοί θεσμοί χαλαρώνουν τους κανονισμούς για τα κόκκινα δάνεια, τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και την επάρκεια κεφαλαίων σε ό,τι αφορά τις τράπεζες.

Ο SSM αναμένεται να μεταβάλει τους κανονισμούς για τα κόκκινα δάνεια, θεωρώντας πλέον υπερήμερο τον δανειολήπτη ο οποίος δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, διάστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ σε ό,τι αφορά τον NPE δανειολήπτη, δηλαδή τον δανειολήπτη που έχει ρύθμιση, θα θεωρείται πως χαλάει η ρύθμιση αυτή, όχι στον έναν μήνα που σήμερα ισχύει, αλλά σε διάστημα αισθητά μεγαλύτερο.

Όπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, η εποπτεία αλλάζει όψη. Αναδιαμορφώνονται όλα εκείνα που θεωρούνταν μέχρι πρότινος κρατική βοήθεια (state aid) και μια διαχωριστική γραμμή διαμορφώνεται ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διανείμουν κρατικές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι οποίες προέρχονται ως επί το πλείστον από κοινοτικά κονδύλια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική