Αίγυπτος: «Κραυγή αγωνίας» από τον Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καΐρου

«Βομβαρδισμένο τοπίο» θυμίζει πλέον η έδρα ενός από τα πλέον ιστορικά αιγυπτιώτικα σωματεία, του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής Καΐρου, από τις ζημιές που υπέστη κατά τις μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 12 και 13 Μαρτίου στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Αλέξανδρος Καζαμίας, κάνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο για βοήθεια, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές.

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις εκείνων των ημερών κατέστρεψαν πολλούς τοίχους του χώρου, το πάτωμα ακόμη και μέρος της οροφής του που οδηγεί κατ’ ευθείαν σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

Ο ιστορικός Σύλλογος που βρίσκεται στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και που μετράει μέχρι σήμερα 88 χρόνια ζωής, έχει ως επίτιμο πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, έχει αφιερώσει μία από τις αίθουσές του στην αείμνηστη Αιγυπτιώτισσα ευεργέτιδα Στέλλα Κυριάζη, έχει πραγματοποιήσει στους χώρους του εξετάσεις του Παραρτήματος Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κάιρο, ενώ αποτελεί το χώρο πραγματοποίησης πολλών εκδηλώσεων άλλων μικρότερων παροικιακών σωματείων στο Κάιρο.

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Αίγυπτο, οι πλημμύρες εκείνων των ημερών κόστισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους. Παράλληλα, προκλήθηκαν σε όλη τη χώρα σοβαρές υλικές ζημιές που υπολογίστηκαν περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ, με την καταγραφή κατάρρευσης κτιρίων, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής νερού και προβλήματα στις συγκοινωνίες.

«Καλούμε όποιον μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση του χώρου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής όπου αποτέλεσε και αποτελεί μία πολιτιστική σημαντική αναφορά στην πολιτιστική κυρίως ιστορία του καϊρινού ελληνισμού, καθώς εκεί παρουσιάστηκαν από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών που ήρθαν στην Αίγυπτο τα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς υπήρξαν μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στη ζωή της παροικίας, από το 1932 όπου ιδρύθηκε ο Σύλλογος μέχρι σήμερα», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξανδρος Καζαμίας.