ΓΝΩΜΗ: Το λάθος της “αποκλειστικότητας” του πρωθυπουργικού μηνύματος προς τον Απόδημο Ελληνισμό

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αυτό το <<Μήνυμα Μητσοτάκη στους απόδημους Έλληνες αποκλειστικά μέσω «Ε.Κ.»>> (σ.σ. «Εθνικού Κήρυκα») εάν δεν αποτελεί κάποιο ατόπημα της ομογενειακής εφημερίδας θα πρέπει να αποδοθεί σε λάθος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Ή του ελληνικού Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης. Γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως μπορεί να έχει συμβάλει σ΄ αυτό καθ οιονδήποτε τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί ήταν λάθος; Πρώτο διότι μηνύματα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό ή προς τους Αποδήμους, δεν παραχωρούνται «αποκλειστικά». Τα μηνύματα απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού προς τον οποίο στοχεύουν, με σκοπό την πληροφόρησή των πολιτών για ένα σημαντικό θέμα. Και, επομένως, καθένας πολίτης θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να φθάσει στο μήνυμα (εάν συμβαίνει να μην είναι αναγνώστης της συγκεκριμένης εφημερίδας πως θα μάθει;) Επομένως ηθικά δεν έπρεπε να δοθεί σε μία μόνον εφημερίδα.

Άρα,  το μήνυμα του πρωθυπουργού έπρεπε να δοθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ομογενειακά ΜΜΕ, ασχέτως εύρους ή συχνότητας κυκλοφορίας. Πολύ περισσότερο, καθώς ο πρωθυπουργός, στο συγκεκριμένο μήνυμα, κατευθύνει τους Απόδημους ως προς το καλύτερο να πράξουν απέναντι στην κρίση του Κοροναϊού, διαβεβαιώνοντάς τους και για τα αισθήματα του εθνικού κέντρου απέναντί τους.

Δεύτερο, διότι κατά κοινή παραδοχή, «αποκλειστικότητα» έχουν οι εφημερίδες σε ρεπορτάζ ή σε συνεντεύξεις (και όχι μηνύματα) που λαμβάνουν από συνεργάτες τους δημοσιογράφους. Πως διακινήθηκε, επομένως, ένα τόσο σημαντικό μήνυμα προς τους Απόδημους της Αμερικής (οι Απόδημοι των άλλων περιοχών του πλανήτη δεν έχουν θύματα από τον Κοροναϊό και δεν περνούν δύσκολα υπό καθεστώς καραντίνας;) μέσω μιας μόνης εφημερίδας, με τοπική εμβέλεια;  Με την επιλεγείσα «λύση» ο πρωθυπουργός, τελικά, δεν εκπλήρωσε την αγαθή του πρόθεση να ενημερώσει όλη την ομογένεια. Διότι υπήρξαν ομογενειακά ΜΜΕ που αρνήθηκαν να  αναπαράγουν την «αποκλειστικότητα» της εφημερίδας ή που δεν την είδαν καν.

Την «παρτίδα», αντί να τη σώσει, την αποτελείωσε το γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Έσπευσε την ΑΛΛΗ μέρα από την αποκλειστική δημοσίευση του Εθνικού Κήρυκα, να διανείμει το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ μήνυμα του πρωθυπουργού, προς όλα (;) τα λοιπά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης (για να μετριάσει, προφανώς τη διαμαρτυρία τους) με την «σημείωση» προς δημοσίευση! Και, το “αποκλειστικό”;  Φυσικά, οι διαμαρτυρηθέντες αρνήθηκαν να το αναδημοσιεύσουν ετεροχρονισμένα.

Επειδή η Panhellenic Post δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων και των Ελλήνων ομογενών, ήδη από χθες Τρίτη, 7/4/2020, αναδημοσίευσε, μόλις το είδε,  το μήνυμα του πρωθυπουργού, με την επισήμανση ότι επρόκειτο για <<«αποκλειστικότητα» του Εθνικού Κήρυκα>>.

Εν κατακλείδι, το ερώτημα που τίθεται, κατά την άποψή μας,  είναι τούτο: Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ή το Γραφείο Τύπου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη, έκαναν το λάθος; Εκτός εάν ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και θέλησε με την «αποκλειστικότητα» να μετριάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο πανελλήνιο και στην ομογένεια, εξ αιτίας των λόγων που προκάλεσαν την πρόωρη παραίτηση του κ. Αντώνη Διαματάρη από το θώκο του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ομογένειας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αν αυτό το τελευταίο συμβαίνει, η λύπη μας είναι απέραντη για όποιον ζήτησε την αποκλειστικότητα από τον πρωθυπουργό.