Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ: Επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Μάιο

Αθήνα.- Τους τρεις στόχους που πέτυχε η Ελλάδα και οι χώρες του νότου από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Μάιρα Μπάρμα και Γιώργο Ευγενίδη.

Το πρώτο ήταν ότι το Eurogroup κατάφερε να φτάσει συμφωνία, κάτι που δεν ήταν δεδομένο. Το δεύτερο ήταν η απόφαση για το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 540 δισ. ευρώ Το τρίτο, το κείμενο περιλαμβάνει σαφείς αναφορές για την μετα-κορονοϊό εποχή, για το δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι αλλά και το πιο σημαντικό, για το ταμείο αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση και η διατύπωση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύτ ων χωρών του Βορρά και του Νότου.

Εμείς, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, θέλαμε σαφή αναφορά σε κορωνο-ομόλογο, πετύχαμε να μπουν αυτές οι κρίσιμες λέξεις που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το θεωρώ επιτυχία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στις 23 Απριλίου, στη Σύνοδο Κορυφής θα εξετάσουν το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η χώρα μας υπέβαλε και εγκρίθηκαν στην ΕΕ τρια προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ταμείο εγγυοδοσίας ύψους 2 δις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόγραμμα 1ος δις για την επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων.
«Άρα σας είπα ήδη 4 δις μέτρα για Απρίλιο – Μάιο για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», σημείωσε.

Εξήγησε ότι δυνητικά η Ελλάδα με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να λάβει ενίσχυση της τάξεως των 7 με 8 δις ευρώ, αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα.

Επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Μάϊο

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει και τον Μάιο τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενδεχομένως και να τα διευρύνει.

«Ο σχεδιασμός μας είναι για μια ακόμη επανάληψη του πακέτου των μέτρων, ίσως διευρυμένων ανάλογα με τις καταστάσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τον επόμενο μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρώτη κατοικία: Θα πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα

Ο υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα πετύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το βέλτιστο αποτέλεσμα για την κοινωνία.

Ειδικότερα εξήγησε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει τα επιχειρήματά της και πάντα λειτουργεί με κριτήριο την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την ελληνική πλευρά, απάντησε ότι δεν είναι υπέρμαχος των μονομερών λύσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συμφωνίες με τους θεσμούς που δεν ήταν θετικοί σε ζητήματα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο λύθηκαν χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Πηγή: skai.gr