Προς ματαίωση της συγχώνευσης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού – Δημόσιας Διπλωματίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έντονο υπερατλαντικό παρασκήνιο διαδραματίστηκε χθες Κυριακή γύρω από το θέμα της συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Υπηρεσία Δημόσιας Διπλωματίας, όπως προβλέπει το προσχέδιο  αναδιάταξης υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών. Αποτέλεσμα του παρασκηνίου ήταν η καθησυχαστική διαβεβαίωση ανώτατου παράγοντα του Υπουργείου προς σημαντικό ομογενή εξ Αμερικής σύμφωνα με την οποία «δεν πρόκειται να γίνει η συγχώνευση, να είστε ήσυχοι».

Η εξέλιξη αυτή – που μένει να επιβεβαιωθεί ως προς το εάν η πηγή του ΥΠΕΞ ήταν σε αυθεντική γνώση των απόψεων της ηγεσίας του Υπουργείου – έγινε μετά από διαδικτυακές διαβουλεύσεις της  Panhellenic Post με έγκυρους ομογενειακούς παράγοντες τόσο με την Αμερική όσο και με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινή αντίληψη  των συνομιλητών ήταν ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού δεν πρέπει να συγχωνευτεί με άλλη ούτε να υποβαθμιστεί σε μία απλή Διεύθυνση και μάλιστα με κύκλο εργασιών που θα απορροφούν εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της, θέτοντας τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού στο περιθώριο. “Μας έκοψαν εμάς τους μεγαλύτερους από την ψήφο, θα μας κόψουν τώρα και τη Γενική Γραμματεία;” ήταν η ανήσυχη ερώτηση ενός εκ των διαβουλευομένων μέσω του διαδικτύου.

Μεγαλόσχημος παράγοντας της ομογένειας, μετά την πρώτη έγγραφη ανταλλαγή απόψεων, επικοινώνησε με άνθρωπο ομογενειακής εφημερίδας, η οποία, παρά το ότι  ο δημοσιογράφος δήλωσε ενήμερος του θέματος, απέφυγε μέχρι σήμερα να γράψει το παραμικρό στην εφημερίδα.

Αποτέλεσμα των ιντερνετικών διαβουλεύσεων ήταν, τελικά, η απόφαση των συνομιλητών να συνταχθεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία θα  του ζητούσαν να παρέμβει ώστε να διατηρηθεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ως σήμερα  -και όλα τα χρόνια πίσω- έχει,  και όπως επιθυμεί η Ομογένεια. Με το ερώτημα, μάλιστα «δεν έχουμε Υπουργείο, θα χάσουμε και την Γενική Γραμματεία;»

Θα ζητούσαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  έστω και  μέσω οικονομικών δυσκολιών λόγω  Κοροναϊού,  να αυξήσει τον Προϋπολογισμό της ΓΓ ώστε να μπορεί να εκτελεί μελλοντικά περισσότερα Προγράμματα υποδοχής και φιλοξενίας ομογενών μαθητών καθώς και να προωθεί άλλα προγράμματα που θα προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική Γλώσσα.

Μετά το πέρας των πολύωρων διαβουλεύσεων –υπό καθεστώς δυσκολίας καθώς ο εγκλεισμός λόγω Κοροναϊού δυσκόλευε τις τηλε-επαφές και ενώ είχε ξεκινήσει ήδη να συντάσσεται η προς τον πρωθυπουργό επιστολή,  γνωστός παράγοντας της ομογένειας ανέλαβε την πρωτοβουλία και τηλεφώνησε στην Αθήνα λαμβάνοντας την προαναφερθείσα  διαβεβαίωση από τον συνομιλητή του, ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε μεταξύ των διαβουλευομένων να μην αποσταλεί, επί του παρόντος  η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό,  εν αναμονή του τελικού σχεδίου Νόμου που θα ανεβεί στη δημόσια διαβούλευση.

Φυσικά, ονόματα και διευθύνσεις των εμπλεκομένων στην προσπάθεια της Panhellenic Post  να βρεθεί λύση και να μην χαθεί η Γενική Γραμματεία, υπάρχουν. Θα δημοσιευθούν εν καιρώ, όταν το ζήτημα θα έχει οριστικά διευθετηθεί.

Φωτογραφία αρχείου

ΡΗΡ

ΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ PANHELLENIC POST

ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΑΙ ΑΥΤΟ