Συνωστισμός παρά την Καραντίνα σε εκκλησίες, αγορές – Στη Ρόδο και Περιφορά!

Το φετινό Πάσχα δεν θα εορταστεί όπως κανένα προηγούμενο αφού τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού μας κρατούν μακριά τόσο από τα πατροπαράδοτα έθιμα. Ωστόσο οι απαγορεύσεις και οι συστάσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων ασφαλείας δεν τηρούνται πάντα με… θρησκευτική ευλάβεια από μερίδα συμπολιτών μας. Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν οι εικόνες με τις ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από σούπερ μάρκετ, με τον πρωτοφανή συνωστισμό στη Βαρβάκειο αγορά -που θυμίζει γιορτές του Πάσχα χωρίς μέτρα – αλλά και ο πανικός που επικρατεί σε λαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα, μερίδα πιστών σε ορισμένες εκκλησίες της χώρας αψήφησε τις αυστηρές απαγορεύσεις της πολιτείας και τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου, και βρέθηκε στις ουρές έξω από εκκλησίες για να προσκυνήσει τον επιτάφιο. Μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ναοί να παραμένουν κλειστεί, ωστόσο μερικοί ιερωμένοι άνοιξαν τις εκκλησίες, με αποτέλεσμα να υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Πανικός σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές και τη Βαρβάκειο

Μάλιστα από τη 1 το μεσημέρι που άνοιξαν  τα καταστήματα τροφίμων παρατηρήθηκαν ουρές χιλιομέτρων έξω από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, γεγονός που οδήγησε στην παράταση λειτουργίας των σούπερ μάρκετ για σήμερα έως τις 20.30, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει: «Για σήμερα Μ. Παρασκευή και για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των υπεραγορών (Σούπερ Μάρκετ) έως τις 20:30.»

Στις λαϊκές αγορές τη Μεγάλη Παρασκευή επικρατούσε το αδιαχώρητο για πολλοστή φορά με τον κόσμο να μην υπολογίζει ούτε τον κορωνοιο ούτε τις αυστηρές συστάσεις προκειμένου να κρατούν τις αποστάσεις για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Μάλιστα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας, προσπάθησαν να… διαλύσουν τον κόσμο που ψωνίζει φρούτα και λαχανικά ο ένας δίπλα στον άλλο.

Στη Θεσσαλονίκη όπως φαίνεται σε φωτογραφία του TyposThes, στη λαϊκή αγορά που βρίσκεται στην περιοχή της Μπότσαρη έχουν συρρεύσει πολίτες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα για τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο όγκος του κόσμου είναι τέτοιος που δύσκολα μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, όπως αυτά που καθημερινά μας ζητούν οι ειδικοί επιστήμονες και η κυβέρνηση.

Ουρές έξω από εκκλησίες

Στη Λαμία νωρίς το μεσημέρι στην ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας μία όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό ήταν απ΄έξω περίπου 20 πιστοί οι οποίοι μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και το επιτρόπου. Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών. Σύμφωνα με το lamiareport.gr οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα ξανάκλεισε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Ειδικότερα, μετά το… ντου που επιχείρησαν πιστοί στην εκκλησία στη Λαμία μερίδα πολιτών συγκεντρώθηκε και στον προαύλιο χώρο εκκλησιών στη Θεσσαλονίκη.

Πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Οι πιστοί περιμένουν στον προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Seleo.gr στους Ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών. Με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα πιστών που θα επιδιώξουν να σπάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ θα διενεργούν συνεχώς περιπολίες από το πρωί έως το βράδυ.  Να σημειωθεί πως, με υπουργική απόφαση, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα εφαρμόζονται πιστά όπως φαίνεται και σε σχετικό φωτορεπορτάζ οι Εκκλησίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν πραγματικά έρημες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι ιερείς του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους, αποφάσισαν να «σπάσουν» την απαγόρευση και να ανοίξουν τις πόρτες για τους πιστούς. Συγκριμένα, παρά τις συνεχόμενες παρεκκλίσεις από πλευράς κυβέρνησης, να μην πάνε στις εκκλησίες οι πιστοί ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο οποίος θα βάλει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά άνοιξε για κάποια ώρα σήμερα, με αποτέλεσμα πιστοί να προσέλθουν κατά μονάς, όπως αναφέρει το sputniknews.gr, για να προσκυνήσουν.

Οι πολίτες σχημάτισαν – μικρής κλίμακας – ουρές στον προαύλιο χώρο του ναού, περιμένοντας καρτερικά τη σειρά τους, προκειμένου να εισέλθουν στο εσωτερικό της εκκλησίας, ενώ στην είσοδο ήταν δύο νεωκόροι, οι οποίοι έλεγχαν την είσοδο και την έξοδο των πολιτών, για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Ιερέας στο Πικέρμι άνοιξε την εκκλησία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα

Ιερέας στο Πικέρμι, αψήφησε τις απαγορεύσεις της πολιτείας και τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και άνοιξε την εκκλησία ώστε να προσκυνήσουν πιστοί.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα RPN, στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί, ζήτησαν τα χαρτιά από πιστή που μόλις βγήκε από τον Ναό, και έπειτα πήραν τον ιερέα με το περιπολικό και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Από εκεί ο ιερωμένο οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Εκκλησίες στο Βόλο άνοιξαν για τους πιστούς

Τα περιοριστικά μέτρα έσπασαν οι υπεύθυνοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο, που αψήφησαν τους περιορισμούς των Αρχών και άνοιξαν την εκκλησία για τους πιστούς. Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο ναός έκλεισε. Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρείται και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Ίδια εικόνα και στην Κοζάνη

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η απόφαση του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μάστορα να επιτρέψει, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, στους πιστούς το προσκύνημα στον επιτάφιο, εντός του ιερό ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην Καισαρειά Κοζάνης. Πιθανότατα κατόπιν σχετικής καταγγελίας, άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση που προβλέπει πως οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για τους πιστούς, προχωρώντας σε σχετικές συστάσεις προς τον αρχιμανδρίτη. Μετά την παρέμβαση, οι θύρες έκλεισαν για όλους τους πιστούς.

Στη Ρόδο περιφορά του Επιταφίου!

σε βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, μεγάλη μερίδα ανθρώπων περίπου έλαβε μέρος σε περιφορά Επιταφίου στην παλιά πόλη της Ρόδου.

Μέχρι στιγμής το μόνο διαθέσιμο είναι το βίντεο, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πόσοι ιερείς πήραν μέρος σε αυτό μέρος αγνοώντας τις οδηγίες της Εκκλησίας.

Στο βίντεο φαίνεται ένα μικρό πλήθος ανθρώπων να κινείται ψάλλοντας στα δρομάκια ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που το υπόλοιπο νησί είναι κλεισμένο στα σπίτια του…

Πηγή: newpost.gr, in.gr