ΓΝΩΜΗ: Τι πραγματικά χρειάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός σήμερα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ανάμεσα στα σχόλια που αποκόμισε η 5μερής ανάλυση, για το «τι  πραγματικά χρειάζεται  ο Απόδημος Ελληνισμός» σήμερα, ήταν και το σχόλιο ενός καλού φίλου που μου έδωσε το έναυσμα για το παρόν άρθρο. Μου είπε: «Πολύ καλή η ανάλυση, αλλά ήθελα να περιλαμβάνει περισσότερη δική σου γνώμη».

Του απάντησα: Ε, τότε περίμενε να γράψω τη δική μου «Γνώμη»! Και του εξήγησα πως στην ανάλυση δεν γράφεις τη γνώμη σου, αλλά παραθέτεις στοιχεία, γεγονότα τοποθετήσεις. Φωτίζεις πολύπλευρα το θέμα που πραγματεύεσαι, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Πριν εσύ του εκθέσεις τα δικά σου. Πριν καταθέσεις τη δική σου Γνώμη.

Έτσι, λοιπόν, καταπιάνομαι σήμερα με τη δική μου γνώμη και άποψη για την εν προσχεδίω απόπειρα του ΥΠΕΞ να υποβαθμίσει την  Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) μετατρέποντάς την σε Γενική Διεύθυνση και ενοποιώντας την με μία άλλη Γενική Διεύθυνση, της Δημόσιας Διπλωματίας,  με κοινό αντικείμενο εκτός από τον Απόδημο Ελληνισμό, το Αγιον Όρος, την ΟΥΝΕΣΚΟ, Το Ινστιτούτο Ερευνών της Βενετίας και την υποχρέωση να συνδράμουν το ΥΠΕΞ σε επιτελικούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς…

Δηλαδή, κουλουβάχατα!

Ως γενικό σχόλιο:  Εικάζεται, αλλά δεν είναι και βέβαιο πως οι σχεδιαστές της υποβάθμισης της ΓΓΑΕ, μετά την ανάδειξη του θέματος από την  Panhellenic Post,  έχουν πάρει πίσω τον αρχικό τους σχεδιασμό.  Μπορεί, μετά το θόρυβο,  να κρατούν χαμηλούς τόνους, και να απευθύνουν «διαβεβαιώσεις», ώστε να αναρτήσουν το Νομοσχέδιο στη Διαύγεια και να προσπαθήσουν να περάσουν «Λάθρα Διός» και το άρθρο 84.  Ίσως και να περιμένουν να δουν στη «Διαύγεια» εάν και πόσοι ομογενειακοί σύλλογοι και μεμονωμένοι ομογενείς θα μπουν να σχολιάσουν αρνητικά το άρθρο με τις αλλαγές στη δομή της ΓΓΑΕ. Είδομεν. Επαγρυπνώντας…

Ωστόσο, γνώμη μας είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να έχει καν περάσει από το μυαλό της ηγεσίας του ΥΠΕΞ η ιδέα να υποβαθμίσουν την ΓΓΑΕ. Ποτέ. Και τούτο διότι τυχόν υποβάθμιση της ΓΓΑΕ δεν θα είναι έγκλημα. Θα είναι ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΘΟΣ!  Και, κατά το Ποινικό Δίκαιο,  σε ένα έγκλημα όσο στυγερό και να είναι,  μπορεί ο εγκληματίας  να επικαλεστεί το ελαφρυντικό του «εν βρασμώ ψυχής».  Στο ΛΑΘΟΣ, όμως, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Η δε εμμονή στο ΛΑΘΟΣ,  είναι –ας το εκφράσουμε κόσμια-  πολιτική ανωριμότητα!

Το «επιχείρημα» ότι ο νέος κανονισμός λειτουργίας του ΥΠΕΞ προβλέπει συγχωνεύσεις Διευθύνσεων και καταργήσεις Γενικών Γραμματειών, για λόγους οικονομίας, δεν σημαίνει ότι δεν επιλέγεις ποιες Γραμματείες θα καταργήσεις και ποιες όχι.

Το «επιχείρημα» ότι εντάσσοντας την Γενική Γραμματεία για τον Απόδημο Ελληνισμό στην ίδια διεύθυνση με την ΟΥΝΕΣΚΟ αναβαθμίζεις τον Απόδημο Ελληνισμό, μάλλον αποτελεί απλό ευφυολόγημα.

Το «επιχείρημα» ότι το Ίδρυμα Ερευνών της Βενετίας είναι επίσης απόδημος ελληνισμός αυτοαναιρείται από την συμπερίληψη του Αγίου Όρους στην ίδια Διεύθυνση. Σεβόμενοι πλήρως την θρησκευτική Ιερότητα και το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους, ουδείς ποτέ υποστήριξε ότι το Άγιον Όρος είναι απόδημος ελληνισμός!

Το «επιχείρημα» ότι της νέας μικτής Διευθύνσεως θα προΐσταται Διπλωμάτης, (ή δύο Διπλωμάτες)  απαντάται από το ότι και στην ΓΓΑΕ  είχαμε στο παρελθόν τρεις φορές Διπλωμάτες Γενικούς Γραμματείς. (σ.σ. Με την ευκαιρία διορθώνουμε παλαιότερη ανακρίβεια σε άρθρο μας πως όλοι οι Γενικοί Γραμματείς της ΓΓΑΕ ήταν, μέχρι πρότινος, διπλωμάτες.  Από συστάσεως, {1983} μόνο δύο Γ.Γ. για ολόκληρη θητεία ήταν Διπλωμάτες. Οι  Πέτρος Παναγιωτόπουλος και  Γεώργιος Μαρκαντωνάτος.  Η  νυν πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστρία Αικ. Κόικα για λίγους μόνον μήνες, είχε διοριστεί στην ΓΓΑΕ,  πριν μεταπηδήσει στο Διπλωματικό γραφείο της  Προεδρίας της Δημοκρατίας).

Επομένως, εάν θέλουν  Διπλωμάτες στη θέση του Γ.Γ. δεν έχουν παρά να διορίσουν πάλι Διπλωμάτες.

Το «επιχείρημα», τέλος, ότι η προσφάτως συσταθείσα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων  «δένει» με την Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κατά το σκέλος το αφορών στα Προξενεία, κατά τη γνώμη μας δεν στέκει καθώς τα μεν Προξενεία χρίζουν όντως αναβάθμισης, αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά κυρίως την παρουσία και την γενικότερη εικόνα που θέλει (και πρέπει)  να έχει η Ελλάδα στο Εξωτερικό και δεν είναι ομογενειακό θέμα.

Αλλά ποια ακριβώς είναι τα θέματα και οι Κύριοι σκοποί της ΓΓΑΕ;  Καταστατικά, είναι:  «Η ανάπτυξη των δεσμών των αποδήμων Ελλήνων με την πατρίδα και μεταξύ τους, η διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας στη διασπορά  (sic) και βεβαίως η μελέτη και κάθε δυνατή βοήθεια σε προβλήματα επιβίωσης στις χώρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι».

Για την πραγμάτωση των παραπάνω σκοπών η ΓΓΑΕ διατηρεί επαφές με οργανώσεις και φορείς που έχουν δημιουργήσει οι απόδημοι Έλληνες στις Χώρες εγκατάστασής τους ενώ παράλληλα από το 1985 διοργανώνει συνέδρια, διάφορες συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτά σε συνεργασία με άλλα υπουργεία (π.χ. Παιδείας, Πολιτισμού κ.λπ.). Προωθεί αντίστοιχα προγράμματα (ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και ενημέρωσης) επιμορφωτικά και πολιτιστικά με ιδιαίτερη βαρύτητα για τα παιδιά των μεταναστών, 1ης, 2ης και 3ης γενιάς. Τέλος μελετά και προωθεί με συναρμόδιο υπουργείο διάφορες ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις και μέτρα για τους παλιννοστούντες Έλληνες. (el.wikipedia.org.)

Τώρα τι να πει κανείς; Ότι για καθέναν από τους σκοπούς αυτούς, χρειάζεται ΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ;  Και ότι συνολικά ο Απόδημος Ελληνισμός, ως Ιστορία, Μόχθος, Επιτεύγματα, Προβλήματα, Αξιοποίηση, χρειάζεται ένα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ; Δεν είναι ηλίου φαεινότερο;

Το ελάχιστο απαραίτητο: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, όπως ήδη έχουμε γράψει στην Ανάλυσή μας, αυτόνομη, ενταγμένη απευθείας στον Πρωθυπουργό και με ικανό Προϋπολογισμό.  Ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με νέα χωροταξική οργάνωση και μικτή χρηματοδότηση, χωρίς την ανάμειξη της Εκκλησίας.  Επανεξέταση του ρόλου και του οργανογράμματος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε).

Αυτή είναι «η Γνώμη» μας για να βγει από το λήθαργο της απογοητευμένης απραξίας ο Απόδημος Ελληνισμός.  Και να επαν-ενεργοποιηθούν παλιά και νέα αξιόλογα στελέχη του.