Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Αθήνα.-Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει βήμα-βήμα την άρση των απαγορεύσεων. Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός και οι προβληματισμοί του κυβερνητικού επιτελείου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των απαγορεύσεων που εφαρμόστηκαν με στόχο να μπει φραγμός στη διασπορά του κορωνοϊού, άρχισε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα (δηλώσεις από το Μαξίμου) την Τρίτη το απόγευμα. Θα παρουσιάσει το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, από τις 4 Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, υπό την αίρεση, βέβαια, ότι μέτρα που καταργούνται θα ξανατίθενται σε ισχύ, εάν εμφανίζεται έξαρση της covid-19. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η όλη διαδικασία της άρσης των απαγορεύσεων θα μοιάζει περισσότερο με έναν θερμοστάτη παρά με έναν διακόπτη.

Με το Χριστός Ανέστη

Με τον εορτασμό της Λαμπροφόρου Ανάσταση του Κυρίου με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, που θα πραγματοποιηθεί το μεσονύκτιο Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξουν οι ιεροί ναοί. Σε αυτήν την απόφαση φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost. Προφανώς η ημερομηνία συνδέεται και με το Ραμαζάνι που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Μαίου. Με την ίδια κυβερνητική απόφαση που γιορτάστηκε το Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών, έκλεισαν και τα τζαμιά και οι άλλοι τόποι λατρείας. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι εάν άνοιγαν νωρίτερα οι εκκλησίες θα άνοιγαν και τα τζαμιά με ανοιχτό τον κίνδυνο μεγάλων συναθροίσεων λόγω ραμαζανιού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έξαρση στη μετάδοση του κορωνοϊού σε μια στιγμή που είναι σε καθοδική πορεία. Τα βήματα επαναφοράς στην κανονικότητα θα γίνονται σταδιακά και πολύ προσεκτικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως εκφράζοντας την επιθυμία της Ιεράς Συνόδου για το άνοιγμα των ναών ενόψει της συνεδρίασης του οργάνου που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν γίνεται αποδεκτό όπως φαίνεται.

Β´ Φάση

Στην β´ φάση της άρσης των μέτρων εντάσσεται μέχρι στιγμής, το άνοιγμα των ναών σύμφωνα με τα πλάνα που είναι στο τραπέζι. Οι ειδικοί θα συστήσουν συγκεκριμμένα πρωτόκολλα για τους ναούς, τη φυσική απόσταση μεταξύ των πιστών, την πιθανή χρήση μάσκας για την προστασία ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων κλπ. Οι ίδιες συνθήκες θα πρέπει να ακολουθηθούν στους τόπους λατρείας και των άλλων θρησκευμάτων. Στις 26 Μαΐου φαίνεται ότι θα ανοίξουν και τα καφέ και εστιατόρια, με τα τραπεζάκια έξω. Θα αρχίσει δηλαδή η πύκνωση των συναθροίσεων εάν δεν υπάρξουν ενδιαμέσως αρνητικές εξελίξεις όπως συνέβη στην Κίνα που εκεί που έβγαινε από τον εφιάλτη μία πόλη 10 εκατομμυρίων μπήκε σε καραντίνα από χθες.

Μικρά εμπορικά και… αλά Zara

Η πρεμιέρα της άρσης των μέτρων θα γίνει στις 4 Μαΐου. Ανοίγουν πρώτα τα μικρά εμπορικά καταστήματα (λιανεμπόριο), τα μεγαλύτερα εμπορικά όπως είναι τα καταστήματα Zara ή τα Public χωρίς μάλιστα να μπαίνει τελικά όριο τετραγωνικών μέτρων. Η είσοδος των πελατών θα γίνεται με κανόνες υγιεινής και συγκεκριμένο αριθμό που θα ελέγχεται από σεκιούριτι. Μαζί θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με περιορισμένο αριθμό πελατών. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (Golden Hall κ.λπ.) θα ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

ΟΠΑΠ

Στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν και τα 3.500 καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY που ήταν από τα πρώτα που έκλεισαν, μετά τα σχολεία, λόγω κορωνοϊού. Αφήνουν έσοδα περίπου ενός δισ. στο κράτος και ήδη έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς διαδικτυακά παίζει περιορισμένος αριθμός παικτών. Και σε αυτά θα αποφεύγονται οι συνωστισμοί. Ούτε θα υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρώνονται και να βλέπουν αγώνες όταν θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα. Θα υπάρχουν οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ακολουθούνται.

«Αγκάθια»

Ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει μέχρι χθες εάν οι διάφορες βαθμίδες των σχολείων θα ανοίγουν με διαφορά μιας εβδομάδας ή 10 ημερών, ή δύο εβδομάδων, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη με τον οποίο συνομίλησε το Newpost. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Κάποιοι προτείνουν να ξανακαθίσουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της τρίτης Λυκείου που έχουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλοι να μην πάνε καθόλου σχολείο οι μαθητές του δημοτικού ή όσοι έχουν ευπαθείς ομάδες στις οικογένειες τους κ.λπ.
Το μεγαλύτερο δίλημμα του πρωθυπουργού αφορά τους μαθητές του δημοτικού σχολείου διότι εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής που απαιτούνται. Θα πάρει την απόφαση του συνυπολογίζοντας τέσσερις παραμέτρους, την προστασία της δημόσιας υγείας, την υγεία των ίδιων μαθητών, σωματική και ψυχολογική (λόγω του εγκλεισμού) και την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς οι γονείς σταδιακά θα πρέπει να γυρνούν στη δουλειά τους.

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Τουρισμού

Τις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με τα μέτρα αρωγής που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής σε εθνικό επίπεδο και εντός της ΕΕ για την ταχεία ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, θα συζητήσουν οι υπουργοί Τουρισμού των «27» σε σημερινή τηλεδιάσκεψη.
Εάν δεν συναποφασιστούν ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την απελευθέρωση των μεταφορών (διαβατήρια υγείας, συνθήκες υγιεινής στα αεροπλάνα κλπ), κανένας σοβαρός προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων.
Το θέμα έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα θα έχουν αποφασιστεί έως τα τέλη Μαΐου το αργότερο, οπότε από τα τέλη Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, μαζί με τα μπαρ κλπ.