Σωτήρης Δελής: <Από παντού το μήνυμα είναι ένα. Κάτω τα χέρια από την ΓΓΑΕ!>

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
<Από παντού το μήνυμα είναι ένα. Κάτω τα χέρια από την ΓΓΑΕ!> Με αυτό το σχόλιο αντέδρασε στην επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία “καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να διασφαλίσει την αυτονομία της ΓΓΑΕ”, το επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.) και πρώην βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου, ομογενής πολιτικός, Σωτήρης Δελής. Ο έμπειρος πολιτικός δίνει και μία άλλη σημαντική διάσταση στο θέμα, εκφράζοντας την ελπίδα πως “ο πρωθυπουργός θα ενδιαφερθεί γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε υψηλό επίπεδο και όχι στους διαδρόμους ή στα γραφεία των τεχνοκρατών του ΥΠΕΞ“.
Πράγματι η θέση αυτή, που ταυτίζεται με την διατυπωμένη δημόσια τοποθέτηση της Panhellenic Post πως δεν πιστεύουμε ότι  “το σχέδιο αυτό  έχει την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”, υποδηλώνει ότι με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, ενδιαφέρον το οποίο εξεδήλωσε με διάφορους τρόπους και προσφάτως με την ψήφιση του Νόμου που διευκολύνει την ψήφο των Αποδήμων από το εξωτερικό, (ασχέτως της  ανεπίτρεπτης υποχώρησής του στην αριστερή αντιπολίτευση για την εξασφάλιση της αναγκαίας, εντούτοις, πλειοψηφίας των 2/3) η επιχειρούμενη συγχώνευση των δύο ασχέτων μεταξύ τους Γενικών Γραμματειών σε μία Γενική Διεύθυνση δεν μπορεί να αποφασιστεί “ελαφρά τη καρδία” από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ακολούθως ο κ. Δελής, στην σύντομη, αλλά άκρως περιεκτική του δήλωσή του, με email, προς την Panhellenic Post, βάζει και μία ακόμη παράμετρο, στο όλο ζήτημα, που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως στους κόλπους της Παγκόσμιας Δια κοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων, της Πα.Δ.Ε.Ε. καθώς εκφράζει “την μεγάλη του έκπληξη” για το γεγονός ότι το κατ΄εξοχήν πολιτικό όργανο της Ομογένειας, η οργάνωση των ελληνικής καταγωγής πολιτικών σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του μόνου θεσμικού οργάνου που συνδέει τους Απόδημους με την ελληνική Κυβέρνηση.
Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη“, γράφει ο κ. Δελής, ” ότι η ΠαΔΕΕ (WHIA) είναι εκκωφαντικά  απούσα μέσω του προέδρου της κ Παναγιώτη Κατσαμπάνη, που μας ετίμησε προ ημερών με πασχαλινές ευχές στα αγγλικά στην Panhellenic Post, αλλά ούτε άχνα στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Για ποιους λόγους άραγε;
Το αναπάντητο ερώτημά του ο κ. Δελής το συμπληρώνει και με μία απορία: “Έκπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ούτε και στα ψιλά δεν έχουν περάσει το ζήτημα” της υποβάθμισης της ΓΓΑΕ.
Και συμπεραίνει:  “Και μετά σου λέει ότι η Ομογένεια έχει την συμπαράσταση της Μητρόπολης και των συμπολιτών μας …μόνο στα παχιά λόγια“…