Επιστολή καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου προς τον Πρωθυπουργό για την ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κοινοποίηση στον Υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Δένδια, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ρώμη, Θεόδωρο Πασσά, Τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, τον Βουλευτή και πρόεδρο της Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό  Σάββα Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα της ΓΓΑΕ Γιάννη Χρυσουλάκη, ο ομογενής καθηγητής Πανεπιστημίου,  Γιάννης Κορίνθιος ζητά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού την αυτοτέλειά της, να αυξηθεί ο Προϋπολογισμός της και να τεθεί  οργανικά απευθείας κάτω από τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην προ-νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 86 του νέου Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών που προβλέπει την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και την μετατροπή τους σε Γενική Διεύθυνση. Τη φορά αυτή, τη σκυτάλη των διαμαρτυριών έλαβε ο ομογενής καθηγητής Πανεπιστημίου Καλαβρίας, Γιάννης Κορίνθιος ο οποίος, ως γνωστόν είναι ο εμπνευστής της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» και με τις εργώδεις πολύχρονες ενέργειες του οποίου, καθιερώθηκε, τελικά, το 2017,  η 9η Φεβρουαρίου ως «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

Το όλο θέμα ανακίνησε πρώτη –και μόνη παγκοσμίως- η Panhellenic Post.com δημοσιεύοντας, ήδη από τις 6 Απριλίου αξιόπιστες πληροφορίες καθώς και τις προβλέψεις του άρθρου 86 που αφορούσε ακριβώς το εν λόγω ζήτημα της συγχωνεύσεως των δύο ΓΓ και την μετατροπή τους σε Γενική Διεύθυνση.

Ήδη για το θέμα αυτό, έχουν αντιδράσει Ελληνικές Κοινότητες, ομογενειακές Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Εθνικοτοπικές Οργανώσεις καθώς και επώνυμοι ομογενείς. Είναι δε καθολική η αντίρρηση που προβάλουν οι ομογενείς στην υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε Διεύθυνση από κοινού με την Δημόσια Διπλωματία, το Άγιον Όρος, Την ΟΥΝΕΣΚΟ, το Ίδρυμα Ερευνών Βενετίας και άλλες διοικητικές και στρατηγικές δομές του ΥΠΕΞ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Mε αφορμή το δημοσιευθέν στην ηλεκτρονική εφημερίδα PanhellenicPost προσχέδιο συγχώνευσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων και ενόψει της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, επιθυμώ να σας εκφράσω την έντονη και προβληματική αμηχανία μου.

Εδώ και 30 χρόνια είχα αναπτύξει με την ΓΓΑΕ μια ουσιαστική, παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού υποστήριξε και ευόδωσε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, που είχα προωθήσει μαζί με την Ομογένεια και σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη και την Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού.

Σας αναφέρω ενδεικτικά την επαναφορά της ιστορικής ονομασίας της Οδού των Ελλήνων στην ελληνική συνοικία, στο κέντρο της Νάπολης και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Για αυτούς τους λόγους, σας καλώ κύριε Πρωθυπουργέ  όχι μόνο να διασφαλίσετε την πλήρη αυτονομία της ΓΓΑΕ, αλλά και να την αναβαθμίσετε εντάσσοντάς την απευθείας στον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης με οικονομική αυτάρκεια του Προϋπολογισμού της.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ να λάβετε υπόψη αυτήν την έκκλησή μου που εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία του Ομογενειακού Ελληνισμού.

καθ. Γιάννης Κορίνθιος

πρωτεργάτης και εμπνευστής

καθιέρωσης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

AVERSA (CE)- ITALIA

Η επιστολή

ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ