Ο Ελληνοαυστραλός Λι Ταρλάμης, επιστρέφει στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας

Βικτώρια.- Την περασμένη εβδομάδα είδα τον Λι Ταρλάμη, ο οποίος κατάγεται από την μεριά του πατέρα του από το Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Λήμνου, να επιστρέφει στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας.

Ο Λι επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Ειδικό Υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας, Γκάβιν Τζένινγκς. Ο Λι εκλεγόταν στη Νοτιοανατολική Περιφέρεια από το 2010 έως το 2014. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο πλευρό του Υπουργού Τζένινγκς, ως Ανώτερος Σύμβουλος, καταρτίζοντας νομοσχέδια και διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στις διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση με εξαιρετική επιτυχία.

Ο Λι, όμως, εκτός από την κοινοβουλευτική του δράση, είναι γνωστός στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης και για το σπουδαίο εθελοντικό του έργο αλλά και για την εργατικότητα, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τον χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα και όχι τυχαία.

Ο Λι μεγάλωσε στα νοτιοανατολικά της Μελβούρνης και έζησε όλη την ζωή του στην περιοχή Noble Park-Keysborough, όπου και φοίτησε στα τοπικά δημοτικά και γυμνάσια. Όπως λέει ο ίδιος, «ως παιδί προερχόμενο από μια οικογένεια της εργατικής τάξης, δεν είχα υπολογιστή στο σπίτι κι έτσι δανείστηκα ένα από το Κέντρο Εκμάθησης Keysborough». Η ευγνωμοσύνη του για αυτή τη βοήθεια θα οδηγούσε τον Λι να γίνει εθελοντής στο κέντρο και να ξεκινήσει την πορεία του ως κοινοτικός και πολιτικός ακτιβιστής.

Ο Λι Ταρλάμης με τον ομοσπονδιακό βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Στιβ Γεωργάνης στο μνημείο των Αθηνών στο Πολεμικό Νεκροταφείο Φαλήρου, επισημαίνοντας το όνομα του Τζέιμς Ζαμπέλη στη λίστα των πεσόντων. Φώτο: Jim Claven

Όπως τα περισσότερα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών, ο Λι δούλευε από μικρός μαζί με τον πατέρα του Σαμ στις οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως συνηθιζόταν συχνά από πολλούς Λημνιούς μετανάστες, είχαν να κάνουν με τη βιομηχανία θαλασσινών. Αυτές οι εμπειρίες οδήγησαν τον Λι να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική ως μέλος του Εργατικού Κόμματος εδώ και περίπου 27 χρόνια.

Το ενδιαφέρον του Lee για την πολιτική επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το κοινοτικό έργο του. Η Νοτιοανατολική Μελβούρνη υπήρξε για πολλά χρόνια κέντρο υποδοχής μεταναστών, με το Springvale Migrant Hostel να αποτελεί το πρώτο σπίτι για πολλούς νεοαφιχθέντες στην Αυστραλία. Η εμπλοκή του σε πολλές τοπικές οργανώσεις τον βοήθησε όχι μόνο να κατανοήσει βαθύτερα αλλά και να σέβεται τους διαφορετικούς πολιτισμούς που απαρτίζουν την τοπική κοινότητα.

Πριν από λίγα χρόνια, το κοινοτικό έργο του Λι στην κοινότητα επιβραβεύτηκε με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για την προσφορά του προς τον λαό και το Κοινοβούλιο της Βικτώριας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Λι συνέχισε την ενεργό κοινοτική δράση του, από διάφορα μετερίζια παροικιακών αθλητικών συλλόγων, όπως του Melbourne Hellenic Cricket Club όπου είναι κύριος χορηγός, ενώ έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Kingston City Football Club κι έχει προσφέρει την υποστήριξή του σε αμέτρητες άλλες ελληνικές κοινοτικές οργανώσεις.

Τέλος, εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος της κοινότητας Λημνίων Βικτώριας, που είναι η μεγαλύτερη στην Αυστραλία.

Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Λήμνου-Καλλίπολης στο Albert Park τον Αύγουστο του 2015. Φώτο: Anthony Leong

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι αμέσως μόλις επέστρεψε στο Κοινοβούλιο, η προσοχή του εστιάστηκε στην κοινότητα και στην ισότητα των ευκαιριών.

Όπως ο ίδιος δήλωσε για την επιστροφή του στο Κοινοβούλιο, «από τότε που ήμουν νέος, πίστευα ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στα δικαιώματα και τα προνόμια της κοινωνίας μας, ανεξάρτητα από το πού ζούσαν ή ποιοι ήταν – οι αξίες της δικαιοσύνης, της συμπόνιας, της ισότητας και των προοδευτικών κοινωνικών πολιτικών».

Ο Λι ήταν πάντα ένα θετικό άτομο και αυτό παραδόξως προέρχεται από μία οικογενειακή τραγωδία που βίωσε, τον τραγικό θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του Κον σε ηλικία 17 ετών από καρκίνο. Ήταν η δύναμη του αδελφού του που τον επηρέασε βαθιά και όπως λέει ο Λι, «εκείνος παρέμενε θετικός και αυτό ήταν ένα σημαντικό μάθημα για μένα».

Πριν από μερικά χρόνια ανακαλύψαμε ότι η οικογένεια του Λι συνδέεται με μια μοναδική σχέση με την ιστορία των Anzac. Ένας από τους προγόνους της μητέρας του, ο στρατιώτης Τεντ Τόζερ, εργάτης σιδηροδρόμων από το Blackburn, ήρθε στη Λήμνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης, περπάτησε στις ακτές του κόλπου του Μούδρου και πιθανώς να επισκέφτηκε τα χωριά του Δυτικού Μούδρου από όπου καταγόταν ο πατέρας του Λι.

Ο Λι είναι πολύ περήφανος για τους δεσμούς του με τη Λήμνο οι οποίοι έχουν ισχυροποιηθεί μέσα από το έργο του στην Επιτροπή Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης.

Είναι χαρά μου που τον γνωρίζω προσωπικά και έχουμε ταξιδέψει αρκετές φορές μαζί στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους Έλληνες με τους

Anzac, κάτι που για τον Λι αποτελεί στόχο ζωής τον οποίο επιδιώκει είτε μέσα είτε έξω από την πολιτική.

Ο Λι δήλωσε ότι ήταν τιμή γι’ αυτόν η επιστροφή του στο Κοινοβούλιο που θα του δώσει και πάλι την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της κοινότητας. «Από νεαρή ηλικία ασχολούμαι πάντα ενεργά με την τοπική κοινότητα. Η επιστροφή μου στο Κοινοβούλιο θα ενισχύσει τη δέσμευσή μου για την υποστήριξη της κοινότητας», λέει ο ίδιος.

*Ο Jim Claven είναι ιστορικός, ανεξάρτητος συγγραφέας και Γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης.

Πηγή:neoskosmos.com