Νέες προκλήσεις: Τουρκικές ακταιωροί συνόδεψαν μετανάστες στη Μυτιλήνη – Μπαράζ παραβιάσεων

Νέες τουρκικές προκλήσεις σε θάλασσα και αέρα την Τετάρτη. Μπαράζ παραβιάσεων αλλά και απόπειρα παράνομης εισόδου βάρκας με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

Έντονη ήταν η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σήμερα, καθώς τουρκικές ακταιωροί συνόδευαν λέμβο με αλλοδαπούς που προσπαθούσε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή σύμφωνα με το λιμενικό έπλεαν σκάφη τουρκικής Ακτοφυλακής.

Κατόπιν ενεργειών τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όσο και των επιχειρούντων στην εν λόγω περιοχή Π.Λ.Σ., πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, η οποία δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την προωθήσουν εντός αυτών, περισυνελέγη τελικά μεσημβρινές ώρες σήμερα από τουρκική ακταιωρό.

Πάνω από 80 παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Επίσης, 12 αεροσκάφη τύπου F-16, F-4 και CN-235 προχώρησαν σε 81 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε δέκα παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16. Ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τα Ψαρά και τα Αντίψαρα στα 23.000 πόδια στις 15:18, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα άλλο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήσεις ως εξής: στις 16:04 και 16:09 άνωθεν ν. Οινουσσών στα 25.000 πόδια, ενώ στη συνέχεια το ζεύγος διαχωρίστηκε και πραγματοποίησε, στις 16:10, το ένα F-16 υπερπτήση άνωθεν ν. Παναγιάς στα 25.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο STAR καυτηρίασε την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως δεν προσιδιάζει σε ένα σύγχρονο κράτος το οποίο έχει την πρόθεση να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να σεβαστεί δηλαδή το συνολικό πλαίσιο των αξιών που η ΕΕ προσυπογράφει. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα, στη λεκτική προκλητικότητα, επισημαίνοντας πως όλα αυτά δεν βοηθούν τη σχέση μας με την Τουρκία ούτε την ίδια την Τουρκία.

Φωτογραφία Αρχείου