Χουλιάρας, για σεισμό στην Κρήτη: Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ αναστάτωσε ένα μεγάλο κομμάτι της Κρήτης. Πριν περάσει μία ώρα σημειώθηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ. “Είχε μεγάλη διάρκεια αλλά δεν βγήκαμε από το σπίτι”.

Σε ένα μεγάλο εύρος του νοτίου τμήματος της Ανατολικής Κρήτης έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στις 15:51 το μεσημέρι. Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός μετρήθηκε στα 6 Ρίχτερ και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Δημοσθένη Μπουντουράκη, ήδη ένα όχημα της Πυροσβεστικής έχει βγει για περιπολία στην πόλη και περιφερειακά της Ιεράπετρας, χωρίς όμως να υπάρχει καταγραφή ζημιάς.  «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάντως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια κλήση για βοήθεια» είπε ο κ. Μπουντουράκης.

Η κυρία Ελένη, περιγράφει στην Τατιάνα Στεφανίδου το χτύπημα του σεισμού των 6 Ρίχτερ. “Ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός. Είχε μεγάλη διάρκεια και τα φώτα στο σπίτι κουνήθηκαν σε μεγάλη απόσταση. Δεν βγήκαμε από το σπίτι γιατί έχουμε συνηθίσει. Ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, τόνισε από την πλευρά του, στην εκπομπή Μαζί σου Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ πως  “ο σεισμός των 6 Ρίχτερ έγινε αισθητός αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν προβλήματα”.

Πριν περάσει μία ώρα, σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός, στην ίδια υποθαλάσσια περιοχή, μεγέθους 5 Ρίχτερ. Πιο συγκεκριμένα, στις 16.33 το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή μόλις 42 λεπτά μετά την δόνηση των 6 Ρίχτερ, σημειώθηκε ο νέος σεισμός, αυτή την φορά μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

σεισμός

Ο πρώτος σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Υπενθυμίζουμε πως ένας πολύ δυνατός σεισμός σημειώθηκε στις 15.51 το απόγευμα του Σαββάτου, 02.05.2020 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται 122 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Χρυσής και πιο συγκεκριμένα 97 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Γεράσιμος Χουλιάρας

Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζει: «Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στις 3:51 μμ και με επίκεντρο 63 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε επιφανειακό εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων. Η μεγάλη απόσταση απο το νησί ειναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας και ήδη καταγράφουμε μικρότερες δονήσεις επίσης θετική ένδειξη οτι είναι πιθανότατα ο κύριος σεισμός, μην ανησυχείτε! Περισσότερα απο την ανάλυση και καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην ιστοσελίδα μας».