Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή τραπεζιτών για παροχή ρευστότητας στην οικονομία

Αθήνα.- Η παροχή ρευστότητας στην οικονομία -ειδικά σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας – σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων για τις οποίες η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να ανακόψει την ύφεση, θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,22% και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου σήμερα το μεσημέρι.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η αύξηση της ανεργίας (πρόβλεψη για ανεργία 19,9% το 2020 με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν) φέτος αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος υποστήριξης των δανειοληπτών μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί, πιθανόν έως το τέλος του 2020, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων (άνω του 50%) όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύπτει τόσο όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια αλλά κυρίως για πρώτη φορά, θα ενισχυθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Παράλληλα, μεταξύ των προγραμμάτων που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» τις επόμενες μέρες για ενίσχυση της ρευστότητας είναι:

  • Η παροχή κεφαλαίων κίνησης σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους) μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια.
  • Εντός των επόμενων ημερών (κι έως τα μέσα του μήνα το αργότερο) θα τεθεί σε κυκλοφορία η παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο 80% δανείου για το 25% του ετήσιου τζίρου τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή στην παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η χορήγηση δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπως και οι νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας αλλά και παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.

πηγή:Naftemporiki.gr