ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Βλάσης: “ο Απόδημος Ελληνισμός  πρέπει να έχει μία διακριτή Γενική Γραμματεία όπως υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένα πρώτο βήμα, ίσως το καθοριστικό, για την τελική απόσυρση του άρθρου 86 από το νέο Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, που προβλέπει την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Βλάσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Κυριακή, (3 Απριλίου 2020) στο Cosmos FM της Νέας Υόρκης και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Φίλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημ. Φίλιου αναφορικά με τις πληροφορίες και τα πρόσφατα δημοσιεύματα της  Panhellenic Post  περί της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Βλάσης εξέφρασε την –σωστή-  άποψη ότι  «ο Απόδημος Ελληνισμός  πρέπει να έχει μία διακριτή Γενική Γραμματεία όπως υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια» για να προσθέσει και πως «εκτιμώ προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να υπάρχει,  ενταγμένη βέβαια στο Υπουργείο Εξωτερικών πόσο μάλλον και στο υφυπουργείο στο οποίο έχω την τιμή να βρίσκομαι εγώ».

Προσδίδοντας δε, ο υφυπουργός  και επίσημη κυβερνητική χροιά, στην «εκτίμησή» του, αν όχι και στην «προτροπή» του, πρόσθεσε με νόημα, αναφερόμενος και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:  «Νομίζω ότι στο κάτω κάτω και αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης  έχει δείξει ότι ο στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της σχέσης της Μητέρας πατρίδας και της ελληνικής πολιτείας με τους Έλληνες του εξωτερικού παρά η αποδυνάμωσή της σχέσης».

Να σημειωθεί ότι από τις 3 Απριλίου 2020  που η Panhellenic Post πρώτη –και μόνη- αποκάλυψε την πληροφορία περί του άρθρου 86 και της προωθούμενης από το ΥΠΕΞ συγχώνευσης της ΓΓΑΕ με τις άλλες Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας, και της επακολουθήσασας συνεχούς επί του θέματος αρθρογραφίας, του εκδότη της Panhellenic Post, που είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση σειράς ψηφισμάτων και επιστολών ομογενειακών οργανώσεων τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς άλλους παράγοντες της Κυβέρνησης, όλες απορριπτικές της πρότασης του ΥΠΕΞ, όπως και επωνύμων ομογενών, αλλά και εκπρόσωπων κομμάτων (ΔΗ.ΚΙ-ΣΥΡΙΖΑ), αυτή, είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση μέλους της Κυβέρνησης για το θέμα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο υφυπουργός, με ευκαιρία το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, έδωσε τη συνέντευξη στο Κόσμος FM.  Ωστόσο, η Panhellenic Post θα συνεχίσει να δημοσιεύει ψηφίσματα και ανακοινώσεις ομογενειακών οργανώσεων –που καταφθάνουν καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας- καθώς διατηρούμε την επιφύλαξη ότι η τοποθέτηση αυτή του κ. Βλάση (ο οποίος, να σημειωθεί, για την περί ΓΓΑΕ τοποθέτησή του δέχθηκε τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια ομογενών , όπως του Νίκου Αποστολόπουλου Προέδρου του Congress of America, του κ. Μελικόκη και άλλων) ενδέχεται να συνιστά περισσότερο άνωθεν «ευχή» παρά ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Μένει να δούμε τη διαγραφή ή την τροποποίηση του σχετικού άρθρου από τον Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε το θέμα να θεωρηθεί λήξαν. Εκτός εάν ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήθελε, στο μεταξύ, να παραχωρήσει στον υπογράφοντα (που είναι και διαπιστευμένος στο ΥΠΕΞ) συνέντευξη, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως το άλλο θέμα.  Με κάθε ταπεινότητα, θεωρούμε ότι μία συνέντευξη του κ. Δένδια πολύ θα την εκτιμούσε η Ομογένεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υφυπουργού Κώστα Βλάση στο Cosmos FM σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού:

Απάντηση σε ερώτηση του κ. Φίλιου αν θα συγχωνευθεί με άλλη η ΓΓΑΕ: <<Να σας πω. Εισηγήσεις γίνονται.  Και βέβαια να ξέρετε ότι όταν γίνεται μια εισήγηση αφενός μεν δεν σημαίνει ότι προχωράει και αφετέρου, να ξέρετε ότι οποιαδήποτε εισήγηση γίνεται –πόσο μάλλον στο συγκεκριμένο θέμα- δεν έχει σαν κατεύθυνση το πώς θα επηρεαστεί αρνητικά ο ελληνισμός της Διασποράς (sic).  Αυτή η εισήγηση, αφορά μία εισήγηση  για ενδεχόμενο –όχι κατάργηση όπως αναφέρατε εσείς- δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σαν ενδεχόμενη συμμετοχή και των τεσσάρων αυτών δραστηριοτήτων, να το πω έτσι, της κοινωνικής διπλωματίας, της εξωτερικής διπλωματίας του απόδημου ελληνισμού, της Εκκλησίας – η οποία εκκλησία αναφαίρετα είναι συνδεδεμένη με τον Απόδημο Ελληνισμό- όλων αυτών μαζί,  συν το Προξενείο  σε μία Γενική Γραμματεία.

Νομίζω όμως ότι ο Απόδημος Ελληνισμός  πρέπει να έχει μία διακριτή Γενική Γραμματεία όπως υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια, εκτιμώ προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να υπάρχει ενταγμένη βέβαια στο Υπουργείο Εξωτερικών πόσο μάλλον και στο υφυπουργείο στο οποίο έχω την τιμή να βρίσκομαι εγώ και νομίζω ότι στο κάτω κάτω και αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης  έχει δείξει ότι ο στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της σχέσης της Μητέρας πατρίδας και της ελληνικής πολιτείας με τους Έλληνες του εξωτερικού παρά με η αποδυνάμωσή της σχέσης.

Και αυτό έχει φανεί και στο θέμα της ψήφου που και την Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε, αλλά προκειμένου να κάνουμε το πρώτο βήμα και επειδή χρειαζόντουσαν 200 ψήφοι στην ελληνική Βουλή για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, αναγκαστήκαμε να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς,   για να υπάρξει αυτό το πρώτο βήμα,  όπως επίσης να ξέρετε –και μπορεί αυτό το πρόβλημα να μην το έχετε στην Νέα Υόρκη,  γιατί έχω έλθει επανειλημμένως και ξέρω την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα προξενεία, να ξέρετε ΄ότι γενικά έχουμε νομοθετήσει ήδη και το επόμενο διάστημα θα φανεί σε πολλά Προξενεία, που έχουμε σοβαρό πρόβλημα,  η διαδικασία του ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού, με τη δημιουργία μητρώου πολιτών με τον οποίο τρόπο αυτόν θα μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολύνονται σε πάρα πολλές πράξεις για τις οποίες στο παρελθόν είχαν πάρο πολύ σοβαρό πρόβλημα τεράστια γραφειοκρατία χρειαζότανε μέχρι και αυτοπρόσωπη παρουσία τους  στην Ελλάδα. Επομένως όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε σαν ελληνική κυβέρνηση, είναι ακριβώς για να διευκολύνουμε τους  Έλληνες  της Διασποράς ( sic) και νομίζω ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα εξακολουθήσει να υπάρχει κανονικά, γιατί αποτελεί ένα σημείο πραγματικά επαφής των Ελλήνων του εξωτερικού με το υπουργείο μας, και βεβαίως με την Πολιτεία>>.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ