Ομογενής βουλευτής από τη Ν. Αφρική: Μόνο αναβάθμιση πρέπει στην ΓΓΑΕ /En.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Γιώργος Μιχαλάκης. Βουλευτής του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής.

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την οποία κοινοποιεί δια μέσου της Panhellenic Post, με email του στον εκδότη, δημοσιογράφο, Χρήστο Μαλασπίνα, ένας από τους φέρελπις  ομογενείς του Απόδημου Ελληνισμού, ο δεύτερης γενιάς βουλευτής του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής, Γιώργος Μιχαλάκης (George Michalakis) γνωστοποιεί την μεγάλη του ανησυχία “… στα σχέδια για την ουσιαστική υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ελλήνων στο Εξωτερικό” που εξυφαίνονται από το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πλέον η διαμαρτυρία της ομογένειας τείνει να προσλάβει παγκόσμια έκταση καθώς συνεχώς καταφθάνουν στα γραφεία της εφημερίδας, αλλά και στα e mails των  υπουργών επιστολές, τηλεγραφήματα, και δηλώσεις ομογενειακών οργανώσεων (Τριτοβάθμιων και άλλων) καθώς και επωνύμων ομογενών και ομογενών πολιτικών.

Τη φορά αυτή ο  Γιώργος Μιχαλάκης, με e mail του στην Panhellenic Post, παίρνει θέση στο ζήτημα της υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, εκφράζοντας  την απορία του πως ένας θεσμός του ελληνικού Κράτους, που αγωνίζεται να οικοδομήσει γερές σχέσεις με την ομογένεια, γίνεται “μεταρρυθμιστικός” στόχος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με δραματική υποβάθμιση και του ρόλου και των ανθρώπων του που επί δεκαετίες τον υπηρετούν -μπορεί όχι πάντα αποτελεσματικά, αλλά πάντα με πίστη και ενδιαφέρον για τους απόδημους Έλληνες.

Το email το λάβαμε στα αγγλικά.

Το κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

 

IN ENGLISH

Dear malaspinas

To Ministry of Foreign Affairs

It is with great concern that I note alleged plans to effectively downgrade the General Secretariat for Greeks Abroad.

The General Secretariat has over many years reached out to smaller Greek communities such as that of South Africa and neighbouring countries through initiatives aimed at building a stronger relationship between us and our Hellenic roots.

It is no secret that the Greek diaspora is one of Greece’s greatest assets with millions of “ambassadors” for Hellenism and the country throughout the world.

A Greek citizen should not only be regarded and treated as a Greek citizen when they reside within the borders of the fatherland. In the same way that basic rights, like the right to vote, should be extended to the diaspora as much as possible, these citizens and their children should also be cherished, nurtured and made to feel strongly connected to Greece itself. The government has a moral duty to assist in this. It is only then that this mutually beneficial relationship can be used in the right way to Greece’s advantage.

The Prime Minister, whom I greatly respect, was himself one of us, the diaspora, during his years in the United States and in London – neither more nor less Greek than any citizen living within the borders of the fatherland – and I sincerely hope that he will during this time think back and be a Prime Minister for all Greek citizens, wherever they may be in the world.

In so doing, the only way in which he should approve the dissolution or downgrading of the General Secretariat should be to replace it with something better, properly funded and effective, that will continue to put the relationship and strong ties between the diaspora and Greece at the center of its objectives.

George Michalakis MP
Member of the South African Parliament

ELLHNIKA

Για τον Υπουργό των Εξωτερικών

Αγαπητέ κ. Μαλασπίνα,

Με μεγάλη ανησυχία σημειώνω τα υποτιθέμενα σχέδια για την αποτελεσματική υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ελλήνων στο Εξωτερικό.

Η Γενική Γραμματεία έφτασε εδώ και πολλά χρόνια σε μικρότερες ελληνικές κοινότητες όπως αυτή της Νότιας Αφρικής και των γειτονικών χωρών μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ μας και των ελληνικών μας ριζών.

Δεν είναι μυστικό ότι η ελληνική διασπορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας με εκατομμύρια «πρεσβευτές» για τον Ελληνισμό και τη χώρα σε όλο τον κόσμο.

Ένας Έλληνας πολίτης δεν πρέπει μόνο να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως Έλληνας πολίτης όταν διαμένει εντός των συνόρων της πατρίδας. Με τον ίδιο τρόπο που τα βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ψήφου, πρέπει να επεκταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στη διασπορά, αυτοί οι πολίτες και τα παιδιά τους θα πρέπει επίσης να λατρεύονται, να καλλιεργούνται και να αισθάνονται στενά συνδεδεμένοι με την ίδια την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει ηθικό καθήκον να βοηθήσει σε αυτό. Μόνο τότε αυτή η αμοιβαία επωφελής σχέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο προς όφελος της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο σέβομαι πολύ, ήταν ο ίδιος ένας από εμάς, η διασπορά, κατά τη διάρκεια των ετών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Λονδίνο – ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο Έλληνας από οποιονδήποτε πολίτη που ζούσε στα σύνορα της πατρίδας – και ελπίζω ειλικρινά ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ξανασκεφτεί και θα είναι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη διάλυση ή την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας θα πρέπει να είναι η αντικατάστασή της με κάτι καλύτερο, σωστά χρηματοδοτούμενο και αποτελεσματικό, που θα συνεχίσει να θέτει τη σχέση και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της διασποράς και της Ελλάδας το κέντρο των στόχων του.

Γιώργος Μιχαλάκης βουλευτής
Μέλος του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής