79η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης – 2020

 

Η φετινή επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας για πάντα, δυστυχώς για τους λάθοςλόγους. Αυτό το Γολγοθά που περνάμε έχει επηρεάσει της ζωές μας, έχει αλλάξει την νοοτροπία του λαού, έχει φέρει τα πάνω κάτω στις οικονομίες τους κόσμου, πάραταύτα όμως δεν θα αφήσουμε αυτή την πανδημία να μας εκτροχιάσει, τις σκέψεις μας για τους αγώνες  που έκανε ο Κρητικος λαός και όχι μόνο κατά την Μάχη της Κρήτης.

Με φάρο την αυτοθυσία  των προγόνων μας, και των αγώνα που  έδωσαν στην Κρήτη το 1941 κατά των Γερμανών, θα τα κρατάμε σαν δάδαφωτεινήκαι λαμπράπαραδείγματα για εμάς τις επόμενεςγενιέςότι έχουμειερήυποχρέωση να συνεχίσουμε να εορτάζουμε, το μεγάλοιστορικόγεγονός να το προβάλουμεστα παιδιάμας, αλλάπροπάντων να μνημονεύουμε τους νεκρούς. Αυτοίέδωσαντότε την ζωή τους για να ζούμεεμείςσήμεραελεύθεροι. Ως επισης εχουμε υποχρεωση να συνεχιζουμε να προβαλουμε τους αρικτους δεσμους που μεταηυ των λαων της Αυστραλιας, της Ελλαδος και της Νεας Ζηλανδιας αφου συμμαχικα εδωσαν αγωνες το 1941, αλλα αυτοι οι δεσμοι συνεχιζουν και σημερα.

Με βάση τα περιοριστικάμέτρα  της Κυβερνήσεως αλλα προ πάντως την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚρητικήςΟμοσπονδίαςΑυστραλίας&ΝέαΖηλανδίας σε συνεργασία με τα τοπικάΔιοικητικάΣυμβούλια των κρητικώνσωματείωνανά της Ωκεανίαςαποφάσισανομόφωνα την ακύρωσηόλων των εκδηλώσεων για την 79η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Πάρα την ακύρωση των φετινώνεκδηλώσεων για την Μάχη της Κρητης έχουνδιοργανωθείκάποιεςσημαντικέςδραστηριότητες  τις  οποίες και κάνουμεγνωστό.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ  &  ΕΠΙΜΝΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

Την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 10.30πμ θα τελεστείΔοξολογία και επιμνημόσυνηδέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στον ΙερόΚαθεδρικόΝαό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern του Σύδνεϋχοροστατούντος του ΣεβασμιοτάτουΑρχιεπισκόπουΑυστραλίας  κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ  βοηθούμενος από τον Ιερόκλήρο αλλάκεκλισμένων τον θυρών.

Όλη η Ελληνικήπαροικία θα μπορέσει να παρακολουθήσει  την Δοξολογία και την Επιμνημόσυνηδέηση για την Μάχη της Κρήτης ζωντανά από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την σελίδα της ΙεράςΑρχιεπισκοπήςΑυστραλίας  –  GreekOrthodoxArchdioceseofAustraliaενώ επίσης  θα γίνει και ζωντανή κάλυψη από το τηλεοπτικό Κανάλι 31 για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Την Κυριακή 24  Μαΐου και ώρα 11.00πμ θα πραγματοποιηθείτελετήΚατάθεσηςΣτεφάνων για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στο εσωτερικόΙερό του Μνημείου του ΑγνώστουΣτρατιώτη της Μελβούρνης από την ΣτρατιωτικήΦρουρά του Μνημείου ( ShrineGuards ) κεκλισμένων των θυρών αλλά εκ μέρους της ΚρητικήςΟμοσπονδίαςΑυστραλίας&ΝέαΖηλανδίας στο εσωτερικόκενοτάφιο του Μνημείου, ενώ θα κυματίζει η Ελληνική σημαία στους κεντρικούς ιστούς.

Όλοι οι ελληνικήπαροικία της Αυστραλίας θα μπορέσει να παρακολουθεί την Τελετή για την Μάχη της Κρήτης ζωντανά από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την σελίδα του Μνημείου των Πεσόντων  –  ShrineofRemembrance

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Την Δευτέρα  11 Μαΐου και ώρα 9.30μμ με 11.30μμ στο Ραδιοφωνικό σταθμό RYTHMOS της Μελβούρνης με τον Τάσσο Τριανταφυλλίδη στο πρόγραμμα« Το ταξίδι μιας Λύρας » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης. ( APP : TuneinRadio )

Την Πέμπτη 14 Μαΐου και ώρα 2.00μμ με 4.00μμ στο Ραδιοφωνικό σταθμό 3XYRADIOHELLAS της Μελβούρνης με τον Κώστα Πατεράκη στο πρόγραμμα « Κρητικόραμα » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης  ( APP : 3xyradiohellas )

Την Παρασκευή 15  Μαΐου και ώρα 6.00μμ με 8.00μμ στο ΡΑΔΙΟ  ΣΥΜΒΑΝ του Σύδνεϋ με τον Κώστα Γραφανάκη στο πρόγραμμα « Κρητικός Λαβύρινθος » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης. ( FacebookPageRADIOSymban )

Το Σάββατο 16 Μαΐου και ώρα 1.00μμ με 2.30μμ στο ΡΑΔΙΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ της Αδελαίδας με  τον Παντελή Φριδάκη στο πρόγραμμα « Λύρα και Λαγούτο » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης. (  APP : GreekRadioDoriforos  )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίαςέχειείδηαρχίσει τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για  την ΜΕΓΑ επέτειο των 80 χρόνων της Μάχης της Κρήτης κατά το 2021 τόσοεδώ στην Αυστραλία&ΝέαΖηλανδία αλλά και στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης το 2021 στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθούν  τον μήνα Απρίλιο και συγκεκριμένα :  Σύδνεϋ 9 – 12, Καμπέρα 13 – 15, Μελβούρνη 16- 19, Νέα Ζηλανδία 20 – 22, Βρισβάνη 23 – 24, Τασμάνια 25 – 28 και Αδελαιδα 29 – 30 Απριλίου

Όποιος συμπάροικος θελήσει να συμμετέχει στην αποστολή που θα πάει στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021 για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης να επικοινωνήσει  με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στο εμαιλ president@cretan.com.au  η στο τηλέφωνο 0419856736.

 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Τσουρδαλάκης