“Διαδικτυακή” συνάντηση γνωριμίας με τους εκπαιδευτικούς των κοινοτικών σχολείων της ΙΜ Νέας Ιερσέης

Νέα Υερσέη.- Μια πρώτη “διαδικτυακή” συνάντηση γνωριμίας με τους εκπαιδευτικούς των κοινοτικών σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης είχε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 5 Μαϊου ο νέος διευθυντής του μητροπολιτικού Γραφείου Παιδείας κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου παρουσία και του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου ο οποίος και έκανε την έναρξη της συνεδρίασης.

Συμμετείχαν 120 δάσκαλοι και δασκάλες από 44 κοινοτικά απογευματινά/ σαββατιανά σχολεία στη Νέα Ιερσέη, το Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια, στις πέντε Πολιτείες δηλαδή που εκτείνεται η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης.

Τα μαθήματα στα σχολεία της Μητρόπολης θα διεξάγονται διαδικτυακά -λόγω του κορωνοϊού- μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς, ενώ οι τελετές αποφοίτησης έχουν, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, αναβληθεί για το Σεπτέμβριο.

Δεν αποκλείεται όμως και οι Μητροπόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας όπου μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, προγραμματίζονται δύο “διαδικτυακές” τελετές αποφοίτησης, ξεχωριστά για τα Ημερήσια και τα Απογευματινά/ Σαββατιανά Σχολεία, το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Η τηλεδιάσκεψη

Στο πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης έγινε παρουσίαση του Γραφείου Παιδείας και συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στα κοινοτικά σχολεία σήμερα, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και προτάθηκαν λύσεις, ενώ στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον προγραμματισμό για το μέλλον.

Μιλώντας στη Greek News o κ. Τριανταφύλλου επισήμανε πως “αρχίζουμε να κάνουμε έναν συντονισμό, να ενώσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς, να ακούσουμε τα προβλήματά τους και να δούμε πώς η Μητρόπολη μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των χρονιαίων προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης και το κυριότερο, να φτιάξουμε μια καινούργια γέφυρα μεταξύ της Μητρόπολης και των κοινοτήτων, και να δούμε πώς η Μητρόπολη μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες να βελτιώσουν π.χ. το μισθολογικό των δασκάλων”.

Αυτή “η σχέση αλληλοβοηθείας των κοινοτήτων με την Μητρόπολη με επίκεντρο την ελληνική εκπαίδευση, τα ελληνικά σχολεία και τον Ελληνα δάσκαλο”, είναι, τόνισε, “ο πυρήνας της δικής του εκπαιδευτικής φιλοσοφίας και ο στόχος του ως διευθυντή του Γραφείου Παιδείας.

Το μισθολογικό είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν διαχρονικά τους εκπαιδευτικούς στα κοινοτικά μας σχολεία σε όλη την Αμερική και όπως ανέφερε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Τριανταφύλλου “δεν πρέπει κανένας εκπαιδευτικός να πληρώνεται λιγότερα από 40 δολάρια την ώρα”, ενώ κάλεσε όλους τους ομογενείς να γίνουν “μέτοχοι της Ελληνικής εκπαίδευσης” στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις τα ελληνικά σχολεία, με σκοπό τη διατήρηση, τη βελτίωσή τους ακόμη και την ίδρυση νέων.

Συνεχίζοντας για τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση είπε ότι “μιλήσαμε για τη διδακτέα ύλη, για τα βιβλία, για τα νέα προγράμματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορούν να κάνουν τη διδασκαλία καλύτερη και πιο αποτελεσματική, για το πώς θα προσελκύσουμε μαθητές στα απογευματινά σχολεία”. Ειδικά για το τελευταίο έφερε ως παράδειγμα το πρότυπο σχολείο της Αναλήψεως στο Φέρβιου, όπου λειτουργεί το πρώτο πλήρες Γυμνάσιο με τάξεις από την 7η-9η.

“Τους εξήγησα πως το αποτέλεσμα είναι ότι μένουν κάθε χρόνο 20-30 μαθητές παραπάνω πέραν της 6ης  τάξης. Αρα η κοινότητα ωφελείται με 20 – 30 μαθητές, αλλά από παιδαγωγικής άποψης ικανοποιούμεθα και εμείς οι εκπαιδευτικοί γιατί τα παιδιά μας μένουν τρία χρόνια παραπάνω, μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα καλύτερα, ζυμώνονται περισσότερο με τον Ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση και τελειώνουν το Γυμνάσιο με μια καλύτερη ελληνοχριστιανική ταυτότητα”.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτά τα παιδιά θα επιστρέψουν ως μεγάλοι να βοηθήσουν τις κοινότητες μας.

Με απορία όμως και απογοήτευση ανακάλυψε πως τα πιο πολλά απογευματινά σχολεία φτάνουν μέχρι την 6η τάξη και αναπόλησε τα χρόνια που ο ίδιος ως διευθυντής του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια δημιούργησε το πρώτο Ελληνοαμερικανικό Λύκειο στην Αμερική. “Τότε ο κ. Παρθένης είχε περίπου 700 μαθητές στο απογευματινό σχολείο”, είπε.

“Τι απέγινε όλο αυτό το σύστημα; Γιατί το σύστημα αυτό να καταρρεύσει και να υπάρχουν τόσο λίγοι μαθητές στα απογευματινά σχολεία; Τι φταίει; Τα προγράμματα; Οι κοινότητες; Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν, απλώς ανακαλύπτουμε την πραγματικότητα που υπάρχει και πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οχι ο ένας να κατηγορεί τον άλλο.Τι μπορούμε να κάνουμε να διορθώσουμε τα προβλήματά μας, ποιους στόχους θα βάλουμε. Είναι μια οικογένεια. Δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση ούτε ενοχοποιήσεις. Αυτά πρέπει να τα ξεπεράσει ο Ελληνας, είναι η καταστροφή. Λοιπόν, πρέπει να δούμε πώς λύνουμε τα προβλήματά μας”, πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμα πως η εκπαίδευση τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς πάσχει γιατί “έχει ξεφύγει από το αρχαίο εκπαιδευτικό Ελληνικό πνεύμα. Εχουμε κάνει τη ζωή του ανθρώπου να βασίζεται μόνο στο χρήμα και όχι στις αρχές. Οχι στην ηθική. Είναι σοβαρό θέμα, όπως το έχει θίξει ο Αριστοτέλης. Εχουμε ξεφύγει. Και πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ξαναφέρουμε αυτή τη σκέψη που έβλεπε τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον να συνεργάζεται με το συνανθρωπό του, τον ανθρωπισμό, στην εκπαίδευση”.

Παρατήρησε δε πως από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί για τα ελληνικά σχολεία απουσιάζουν τα μαθήματα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την πραγματική μας κληρονομιά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να τελειώνουν το σχολείο χωρίς να ξέρουν ποιος ήταν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. “Εχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε την ελληνική μας κληρονομιά μέσα στο σχολικό σύστημα”, είπε.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό για το μέλλον ο κ. Τριανταφύλλου τόνισε ότι εξετάζεται -μεταξύ άλλων- η δημιουργία προγράμματος επισκέψεων στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι για όλους τους απόφοιτους. “Οταν λέμε ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την ελληνοπρεπή μόρφωση των παιδιών μας πρέπει να έχουμε γέφυρες με την πατρίδα.

Ετσι θα ενώσουμε τη νέα μας γενιά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που λειτουργούμε μέχρι τώρα, γιατί οι δείκτες δείχνουν ότι αντί να αυξάνουμε την αγάπη προς την Ελλάδα και τον αριθμό των μαθητών, αυτός ελαττώνεται. Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας. Ενας τρόπος που θα κάνουμε τα παιδιά μας να αισθανθούν περισσότερο Ελληνες είναι οι επισκέψεις, να δουν την ομορφιά της ελληνικής ζωής, της ελληνικής φύσης και του πολιτισμού”.

Τόνισε ακόμα ότι έμεινε εντυπωσιασμένος από το εκπαιδευτικό δυναμικό της Μητρόπολης, λέγοντας ότι “θαύμασα το ταλέντο που υπάρχει στα σχολεία μας, ένας θησαυρός, με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε θαύματα”, ενώ, πρόσθεσε ότι, πάρα πολύ ικανοποιημένος από την τηλεδιάσκεψη ήταν και ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος.

“Με μεγάλη αισιοδοξία νομίζω ότι κάτι θα γίνει. Ανοίγει ένας νέος ορίζοντας σκέψης”, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Τριανταφύλλου.