Οι προτάσεις της Αθήνας για Τουρισμό: Τεστ πριν την άφιξη και γεμάτα αεροπλάνα

Το άνοιγμα της εστίασης ήταν ανάμεσα στις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν.

Παράλληλα, εξετάζεται η σταδιακή άρση μέτρων ανά εβδομάδα. Πολύ πιθανό είναι η εστίαση να ανοίξει την 1η Ιουνίου, ενώ τα τουριστικά καταλύματα ενδέχεται να ανοίξουν από τις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν:

Ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός των χωρών της ΕΕ, έως τις 15 Ιουνίου, για να προλάβει μεγαλύτερη τουριστική περίοδο.
Όχι καραντίνα για όσους επιστρέφουν στις χώρες τους, κάτι που θα ήταν αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να πάει διακοπές.
Τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι από την ώρα που θα φύγουν.
Ταυτόχρονη έναρξη όλων των μεταφορών, όχι μόνο των αεροπορικών και χερσαίων αλλά και των ακτοπλοϊκών.
Όχι κενές θέσεις στα αεροσκάφη. Εφόσον τηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα τα αεροπλάνα μπορούν να ταξιδεύουν με πληρότητα.

Στις 13/5 θα έχουμε τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Στο έγγραφο που στάλθηκε στην Κομισιόν αναφέρεται ειδικότερα πως «η αβεβαιότητα είναι ο κύριος παράγοντας που καθιστά ευάλωτο τον Τουρισμό». Γι αυτό και η απάντησή μας «πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για τον τρόπο επανεκκίνησης του Τουρισμού με συντονισμένο τρόπο. Η επικαιροποιημένη, αξιόπιστη ενημέρωση και η αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική είναι πιο σημαντικές από ποτέ τόσο για τους τουρίστες όσο και για την τουριστική βιομηχανία. Ενώ η καταπολέμηση της πανδημίας παραμένει προτεραιότητα, τα μέτρα στον τομέα της υγείας πρέπει να εφαρμόζονται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον μη-αναγκαίο αντίκτυπο στα διασυνοριακά ταξίδια».

Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά οι «κοινές προσεγγίσεις και αρχές για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας». Επισημαίνεται επίσης πως αυτές έχουν εκπονηθεί με βάση μια συνεχή φθίνουσα τάση εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ, εξαρτώνται από αυτή την καθοδική πορεία και πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά στο πλαίσιο εξέλιξης της τάσης της πανδημίας.

Πηγή: skai.gr