Αξιοποίηση ΓΓΑΕ, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων με το ΥΠΕΠΘ για καλύτερη ελληνόγλωσση Παιδεία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ 

Την υποστήριξη και αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε Υπουργείο, «με αποστολή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του  Απόδημου Ελληνισμού για ένα καλύτερο αμοιβαίο μέλλον», παράλληλα με την ανάγκη «να φυσήξει ένας νέος άνεμος δημιουργικότερης  και καλλίτερης συνεργασίας ανάμεσα στο  Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και  τους εκπαιδευτικούς των ελληνόγλωσσων σχολείων της Νέας Ιερσέης» επισημαίνει, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα (e mail)  προς την Panhellenic Post,  ο νέος διευθυντής του μητροπολιτικού Γραφείου Παιδείας  των Κοινοτικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης,  κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος τη Δευτέρα,  11 Μαϊου 2020, είχε μια πρώτη –διαδικτυακή λόγω Κοροναϊού- γνωριμία με τους  120 δασκάλους και δασκάλες από τα 44 κοινοτικά απογευματινά/ σαββατιανά σχολεία στη Νέα Ιερσέη, είναι ο εκπαιδευτικός που έχει γράψει τη δική του “χρυσή σελίδα” στην ιστορία της εκπαιδευτικής ζωής της Ομογένειας των ΗΠΑ.  Ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του πρώτου Ελληνοαμερικάνικου Λυκείου στην Αστόρια Νέας Υόρκης, του Αγίου Δημητρίου ( 1973-1982). Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής. Ιδρυτής του πρώτου απογευματινού ελληνικού Γυμνασίου στην Ανάληψη στο Φερβιου στη Νέα Ιερσέη. Ιδρυτής της Ελληνικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Εκπαίδευσης (2018).  Ιδρυτής του πρώτου Συνταξιοδοτικού Ταμείου για τους Έλληνες Εκπαιδευτικούς Μέλη του “Προμηθέα”, είναι μερικές από τις λαμπρές σελίδες στο βιογραφικό του.

Σήμερα, από το νέο του πόστο, εκείνο του Διευθυντή του Μητροπολιτικού Γραφείου Παιδείας  των Κοινοτικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, ο κ. Τριανταφύλλου χαράσσει νέα εποχή στην ομογενειακή εκπαιδευτική κοινότητα οραματιζόμενος ένα λαμπρό μέλλον. Όπως επισημαίνει,  γίνεται μια πολυδιάστατη προσπάθεια αναζωογόνησης της εκπαιδευτικής σκέψης «με ένα όραμα που θα βασίζεται σε καλύτερη εκπαιδευτική συνεργασία με την πατρίδα και με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια πιο δυναμικής και αυθεντικής ψυχοσύνθεσης  της νέας  μας γενιάς. Μιας ψυχοσύνθεσης που να αρχίζει με τον Όμηρο και να  φτάνει στο  σήμερα! Αυτή η ιστορική διαχρονική πραγματικότητα και μνήμη»,  μας είπε, « θα πρέπει είναι η πηγή έμπνευσης του είναι για κάθε μας νέα γενιά».

Από τον πανηγυρικό εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων αφιερωμένος στη μνήμη του πρώτου Προέδρου του Προμηθέα αείμνηστου Κωνσταντίνου Παρθένη, αριστερά. Στο μέσον Δημοσθένης Τριανταφύλλου και δεξιά, Τιμολέων Κόκκινος. (φωτογραφία αρχείου)

Αναλύοντας το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο κ. Τριανταφύλλου τονίζει στην Panhellenic Post:  «απαιτείται όπως και η πατρίδα αγκαλιάσει  τον Απόδημο Ελληνισμό με μεγαλύτερη κατανόηση της εθνικής αποστολής του και να εμβαθύνει στην πολλαπλή προσφορά που δύναται  να προσφέρει»!`

Η προσέγγιση αυτή του νέου διευθυντή του μητροπολιτικού Γραφείου Παιδείας  των Κοινοτικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, δεν είναι θεωρητική άσκηση, αλλά εδράζεται σε στέρεα πρακτικά ζητήματα: « Αν φτιάξουμε μια καλύτερη συνεργασία αξιοποίησης των γνώσεων , της εμπειρίας, της οικονομικής παραγωγικότητας και εκπαιδευτικής επιτυχίας του Απόδημου Ελληνισμού , η πατρίδα μας θα ωφεληθεί τα μέγιστα εις όλους τους τομείς αλλά και ο Απόδημος Ελληνισμός θα αναζωογονείται και θα προσανατολίζεται εις την πορεία του. Να εστιάσουμε την προσοχή μας και προγραμματισμό μας στην δημιουργία  νέων δεσμών της νέας γενιάς του Απόδημου Ελληνισμού με τη Νέα  γενιά της  πατρίδας μας», επισημαίνει ο κ. Τριανταφύλλου.

Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου (στο μέσον) από την πρώτη διαδικτυακή γνωριμία με τους  120 δασκάλους και δασκάλες από τα 44 κοινοτικά απογευματινά/ σαββατιανά σχολεία στη Νέα Ιερσέη,

Ποιοί θα μπορούσαν να είναι  αυτοί οι νέοι δεσμοί μεταξύ των νεώτερων γενιών , Ελλάδος και  Αποδήμων;  Ο κ. Τριανταφύλλου είναι σαφής και συγκεκριμένος. Προτείνει «να   ιδρύσουμε πανεπιστημιακές έδρες στην Ελλάδας  μελέτης του Απόδημου Ελληνισμού και να δίνονται διδακτορικά στο νέο αυτό κλάδο. Να διατηρηθεί και υποστηριχτεί  η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ή να αναβαθμιστεί σε Υπουργείο με αποστολή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του  Απόδημου Ελληνισμού για ένα καλύτερο αμοιβαίο μέλλον».

Προτείνει δε  να διεξαχθεί έρευνα μεταξύ των Σχολείων του εξωτερικού και του του Υπουργείου παιδείας για το 2021! Προτείνει συγκεκριμένα: «Αυτό ας είναι το στεφάνι της τιμής για τον Απόδημο Ελληνισμό τώρα το 2021 που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης του 1821! Αλήθεια τι ρόλο έπαιξαν οι απόδημοι Έλληνες για την προετοιμασία, κήρυξη και  επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης και Ανεξαρτησίας; Ιδού ένα ουσιώδες θέμα  έρευνας σε όλα τα σχολεία μας και του Υπουργείου  Παιδείας για το 2021!».