Κορωνοϊός: 9μηνη προστασία για την α’ κατοικία – Ποιοί τη δικαιούνται

Αθήνα.– Εννιάμηνη προστασία μέχρι το τέλος του έτους για τα δάνεια πρώτης κατοικίας προωθεί η κυβέρνηση, για εκείνους που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το μέτρο θα έχει εισοδηματικά κριτήρια αλλά και περιουσιακά κι έτσι από το 1 εκατ. 700 χιλιάδες που είναι το σύνολο των πληττομένων, οι δικαιούχοι αναμένεται τελικά να πέσουν στις 300.000.

Το μέτρο πάντως θα καλύψει και τους συνεπείς μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά και εκείνους με καθυστερημένα δάνεια πέρα του τριμήνου.

«Όλοι οι πληττόμενοι που έχουν στεγαστικό δάνειο και οι πληττόμενοι είναι πάρα πολλοί έτσι; Είναι όσοι έλαβαν 800 ευρώ, ήταν οι ΚΑΔ τους μέσα στις περιμέτρους προστασίας. Αυτοί θα καλυφθούν οι δόσεις τους σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το κράτος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα μέτρα ενίσχυσης της εργασίας

Την ίδια στιγμή -και λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup που κλείδωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης εργασίας SURE- η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούνιο κάτι που έχει ξεκαθαρίσει μιλώντας πρόσφατα στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται στο ενάμιση εκατομμύριο και το ποσό που ίσως τελικά κλείσει να φτάσει τα 2,5 δισ. καθώς στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με διαπραγμάτευση θα πετύχουν αύξηση από το ένα δισ. 400 εκατομμύρια ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά για την Ελλάδα. Πάντως επειδή τα χρήματα από τις Βρυξέλλες θα έρθουν κατά τον Ιούλιο, μέχρι τότε τα προγράμματα θα απορροφήσουν περί τα 300 εκατομμύρια εθνικών πόρων.

Αλλά και για τις επιχειρήσεις αναμένεται ενίσχυση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ ΚΑΡΤΑ 5 από το ένα δισ. 300 εκατομμύρια στα 2 δισ. καθώς υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απο τις επιχειρήσεις. Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα έχει κλείσει λόγο μεγάλου φόρτου και θα ξανανοίξει στις 20 Μαΐου.

Πηγή: skai.gr