Αποκαλύψεις «φωτιά»: Το παρασκήνιο αποπομπής του εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας

Πλούσιο παρασκήνιο φαίνεται πως υπάρχει πίσω από την είδηση της αιφνιδιαστικής απομάκρυνσης του αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Στο νέο του πόστο, ο Γιαϊτζί, που θεωρείται ο «πατέρας» της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας και ο εμπνευστής του Συμφώνου της Τουρκίας με τη Λιβύη, δεν έχει πλέον καμία αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, την προβολή του Γιαϊτζί στα Μέσα Ενημέρωσης δεν έβλεπε με καλό μάτι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Ακάρ ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος που τα ΜΜΕ πίστωναν στο ναύαρχο τόσο τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας όσο και το Τουρκολυβικό σύμφωνο, για το οποίο φέρεται να είπε σε στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι είχε σχεδιαστεί πριν από δέκα χρόνια.

Αλλάζει γραμμή ο Ερντογάν;

Εξηγώντας τι σηματοδοτεί η απομάκρυνση Γιαϊτζί σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κάποια αλλαγή στάσης.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αλλάξει πολιτική, έχει θυσιάσει πολύ κοντινά του πρόσωπα, όπως τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρωθυπουργό του Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ο Ερντογάν ήθελε να προσεγγίσει ξανά τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μετά την κατάρρευση του ρωσικού μαχητικού.

Πηγή: skai.gr