«Μένουμε Ορθιοι 2»: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία

Αθήνα.- Πρελούδιο για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι 2» που θα ανακοινώσει το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευση την επόμενη εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να δώσει μια συνολική λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θα είναι η μακροπρόθεσμη εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, και σχετίζεται και με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις που θα έχουν δρομολογηθεί έως τότε (π.χ. εκλογές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τους επιτελείς και τους επιστημονικούς συνεργάτες του κόμματος να καταρτίσουν δύο προγράμματα: ένα με τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και ένα με τις συνολικές πολιτικές για την υπέρβασή της. Ετσι κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το «Μένουμε Όρθιοι 2», που επικαιροποιεί τις άμεσες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως ο Αλ. Τσίπρας θέλει στη ΔΕΘ να ανακοινώσει τους «όρους», το περιεχόμενο του νέου κοινωνικού συμβολαίου με έμφαση το σύστημα υγείας, το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πρόνοια. Το έργο της κατάρτισης του κοινωνικού συμβολαίου έχει ανατεθεί στον Γιώργο Σταθάκη και σχετίζεται και με τις εξελίξεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.