Σωτ. Δελής: Η Πα.Δ.Ε.Ε. να πάρει θέση για την ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με αφορμή την διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)  την οποία διοργάνωσε το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic)  την Πέμπτη 21 Μαϊου 2020,  με βασικό θέμα  την διοργάνωση εκδηλώσεων  του 2021, για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση, το επίτιμο μέλος της Οργάνωσης και πρώην Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου Σωτήρης Δελής, με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει ως «θετικό στοιχείο» ότι η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Οργάνωση Ελλήνων Πα.Δ.Ε.Ε. έδωσε, επιτέλους «σημεία ζωής», αφού τους τελευταίους πολλούς μήνες και ανεξάρτητα από την «ζέουσα» επικαιρότητα στον ομογενειακό χώρο, δείχνει να έχει απωλέσει τα αντανακλαστικά της.

«Θετικό με σημεία ζωής από την ΠαΔΕΕ. Αναρωτιέμαι εάν το ζήτημα της ΓΓΑE έχει συζητηθεί έστω και ανεπίσημα. Η ΠαΔΕΕ πρέπει επιτέλους να πάρει θέση”, επισημαίνει στην ανάρτησή του στο FB ο κ. Δελής.

Ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Παν. Κατσαμπάνης.

Υπενθυμίζεται ότι στον νέο Κανoνισμό που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα στο άρθρο 86 (εάν, φυσικά, εξακολουθεί να ισχύει ως κατετέθη στο προσχέδιο) η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού μετατρέπεται (κατ΄άλλους υποβαθμίζεται) σε Γενική Διεύθυνση συγχωνευόμενη με την Δημόσια Διπλωματία, την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βενετίας!

Με νεώτερη ανάρτησή του στο FB, και μετά το δημοσίευμα της Panhellenic Post, ο κ. Δελής επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας σε νεώτερη ανάρτησή του: “Ελπίζω η ΠαΔΕΕ και το ΔΣ να βρουν το θάρρος για μια συζήτηση ”χρέους” με την ελληνική ηγεσία για το θέμα της ΓΓΑΕ και να μην χάσουν την ψυχραιμία ουτε την εντιμότητα τους και να στρουθοκαμηλίσουν εφ όσον αντιπροσωπεύουν το σοβαρό αυτό μέρος του κεφαλαίου που ακούει στο όνομα Ελληνική Ομογένεια”.

Ωστόσο ούτε αποκλειστικά στον Κοροναϊό μπορεί να αποδοθεί η σιωπή της άλλοτε «λαλίστατης», ως εξάλλου, οφείλει, Ένωσης των ελληνικής καταγωγής πολιτικών του κόσμου. Μία κατ΄εξοχήν «πολιτική οργάνωση» η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Βουλής δι’ ό και πραγματοποιεί τις Γενικές κλπ. Συνελεύσεις της σε αίθουσες του Κοινοβουλίου.

Έχει ιδιαίτερα δε επισημανθεί το γεγονός πως ούτε στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την ψήφο των Αποδήμων από το εξωτερικό η Πα.Δ.Ε.Ε. κατέθεσε τις απόψεις της αν και παλαιότερα, με δήλωσή του στην Panhellenic Post ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Κατσαμπάνης είχε ταχθεί κατά των οποιοδήποτε περιοριστικών μέτρων δηλώνοντας πως η ψήφος για όσους συνταγματικά τη δικαιούνται, «είναι ανθρώπινο δικαίωμα –Συνταγματικό και η Ελλάδα είμαστε πηγή της Δημοκρατίας…».

Τελευταία φορά που βρέθηκε το Προεδρείο της Πα.Δ.Ε.Ε. στην Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2020 οπότε και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κων. Τασσούλα

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) είχε εξάρει το ρόλο και το έργο της Ένωσης υπογραμμίζοντας πως αποτελεί έναν θεσμό που ισχύει από το 1996. «Κι εδώ η λέξη, –όπως  είχε τονίσει ο κ. Τασούλας- το ρήμα «ισχύει» έχει όλη την έννοια της ετυμολογικής σημασίας της, που σημαίνει ότι είναι ισχυρός, δεν υφίσταται απλώς. Γιατί πολλά πράγματα που δημιουργούμε υφίστανται αλλά δεν έχουν δύναμη, δεν έχουν ορμή, δεν έχουν προοπτική. Αυτός ο θεσμός που ενώνει υπό τη σκέπη του και υπό τη σκέπη της Βουλής των Ελλήνων, της κοιτίδας σας, όλους τους κοινοβουλευτικούς 31 χωρών του κόσμου, επιτελεί ένα συναρπαστικό σκοπό, την αλληλοκατανόηση όλου του Ελληνισμού της Διασποράς (sic), την προώθηση των πολιτιστικών και ιδεολογικών αξιών του Ελληνισμού και τη συμπαράσταση σε υψηλές διπλωματικές επιδιώξεις που η χώρα μας κατά καιρούς έχει».

Τέλος, στην πρόσφατη Τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή της Βουλής,  εκτός από  τον τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων του 2021, συζητήθηκαν και άλλα  θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας του Κορωναϊού  από την Ελλάδα, οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν, η τουριστική και επιχειρηματική προβολή της Χώρας μας, ο τρόπος εφαρμογής του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και η στήριξη των εθνικών μας θεμάτων από την ομογένεια.

Φωτο πρώτης σελίδας: Ο κ. Σωτήρης Δελής