Η προσφορά της Ομογένειας και η συμβολή του Μαρκέτου- Στα $3 εκ. η βοήθεια το ’53 προς τα Επτάνησα – ΙΙ.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Επανερχόμαστε στο ζήτημα της συμπαράστασης της ομογένειας της Αμερικής στους καταστροφικούς σεισμούς της Κεφαλλήνιας και της Ζακύνθου, που τόσο πολύ πλήγηκαν και ισοπεδωθεί τον Αύγουστο του 1953, από το μεγάλο κακό, είδαμε στο πρώτο μέρος που δημοσιεύσαμε χθες πως ο Μπάμπης Μαρκέτος χωρίς χρονοτριβή ηγήθηκε ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εράνου στην Αμερική που συνέστησαν από κοινού με την Αρχιεπισκοπή και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Βορείου και Νοτίου, υπέρτιμο και έξαρχο Ωκεανών Μιχαήλ, και σε μερικούς μόνον μήνες συγκέντρωσαν το ποσόν των 500.000 δολαρίων της εποχής!

Και είδαμε πως τον Μάιο του 1954 ο Μαρκέτος, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής, ταξίδεψε στην Ελλάδα και εγχείρισε στον τότε Πρωθυπουργό Στρατάρχη Παπάγο την σχετική επιταγή, συνεισφορά των Αποδήμων Κεφαλλήλων και γενικά Ελλήνων, ύψους 500.000 δολαρίων. (Κρίκος 1978)

Αυτή, όμως, ήταν μόνον η αρχή! Το ό,τι ακολούθησε σε προσφορά και εφόδια αγάπης και ενδιαφέροντος της ομογένειας των ΗΠΑ για τους Επτανησίους, ξεπέρασε κάθε φαντασία και ήταν ανάλογη της ενεργητικής δημιουργικής και εμπνευσμένης δραστηριότητας του τότε εκδότη Μπάμπη Μαρκέτου,  προκειμένου να υπηρετήσει τον σκοπό και τις υποχρεώσεις της ειδικής αποστολής της εφημερίδας, όπως και πρέπει να είναι μία εφημερίδα της ξενιτιάς.

Μέρος του ακροατηρίου στα γραφεία του ΕΚ τον Μάρτιο του 1977. Ο πρέσβης Ζ. Ρωσσίδης, ο πρέσβης Μ. Αλεξανδράκης, ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στην Ν. Υόρκη Δημ. Σέρμπος και ο Άγιος Ιεραπόλεως Γερμανός. Φωτο: (Προσωπικό Αρχείο Μπ. Μαρκέτου. Ευγενική παραχώρηση της συζύγου του, Αθανασίας Μαρκέτου).

Ας παρακολουθήσουμε πως ο ίδιος ο Μαρκέτος είχε αναφερθεί στο γεγονός αυτό, στην ομιλία του στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα κατά την Τελετή Παράδοσης-Παραλαβής, της σκυτάλης από τον Ζ. Ρωσσίδη, την ιστορική ημέρα της 15ης Μαρτίου 1977, όταν μπροστά σε δεκάδες επίσημους προσκεκλημένους  αναφέρθηκε στα δεδομένα που μπορούσαν να διαγράψουν μια κάποια εικόνα με τα κυριότερα στοιχεία της διαδρομής, στο τιμόνι του Εθνικού Κήρυκα Της περιόδου 1947-1977.

<<Θα αναφερθώ –είπε ο Μαρκέτος– σε ένα επίτευγμα του «Εθνικού Κήρυκος» σε χώρο μάλιστα που θα βρει αύριο ο ερευνητής  και ανάλογες περγαμηνές, αφορά στην περίπτωση της συμπαραστάσεως και της προσφοράς του προς τους σεισμοπαθείς της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου, που τόσο πολύ είχαν πληγεί και ισοπεδωθεί από το μεγάλο κακό, τον Αύγουστο του 1953.

Έλληνες αλλά και ξένοι, από όλο τον κόσμο, είχαν τότε συγκινηθεί και είχαν συντρέξει τα θύματα.  Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε και η ομογένεια της Αμερικής. Για μια ακόμη φορά, απέδειξε πόσο ισχυρά και αναλλοίωτα έχουν παραμείνει  τα αισθήματά της στην αλληλεγγύη και την ευχαρίστηση της θυσίας. Με τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μιχαήλ, τον αξέχαστο ιεράρχη της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης, της δημιουργικότητας, του σοβαρού, της σκληρής εργασίας, για λογαριασμό των άλλων, και της πραγματικής αξίας, στο πλαίσιο της αποστολής του , που τόσο πολύ την τίμησε με τον φανατισμό της ελληνικότητάς του και το παράδειγμα του ασκητικού του βίου, είχαμε συνεργασθεί, κάτω από το διπλό μας ενδιαφέρον, από το ένα το αυτονόητο που προσδιόριζε η αποστολή και το καθήκον μας να αντιπροσωπεύομε τον Ομογενειακό παλμό, ενεργητικά και ακατάπαυστα, και το άλλο που πήγαζε από το δεδομένο ότι η Κεφαλλονιά, που είχε και περισσότερο καταστραφεί, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Και τα αποτελέσματα  έλαβαν εντυπωσιακές διαστάσεις. Ο ίδιος προσωπικώς ως εκπρόσωπος της υπό τον Αρχιεπίσκοπον Μιχαήλ Εκτελεστικής Επιτροπής, εγχείρισα στον τότε Πρωθυπουργό, Στρατάρχη Παπάγο, επιταγή 500.000 δολαρίων.

Εστάλησαν και άλλα ποσά από την Επιτροπή στην Κεφαλληνία και Ζάκυνθον, απευθείας, ενώ τα τρόφιμα, ο ρουχισμός και τα άλλα αγαθά που η Επιτροπή έστειλε, θα πρέπει να ήταν της αξίας των δύο περίπου εκατομμυρίων δολλαρίων. Κατά παράκληση της Επιτροπής, το ποσόν των 500.000 δολλαρίων διατέθηκε για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Αργότερα, είχα την τιμή να παραβρεθώ κατά την τελετή της ανεγέρσεως του γαλλικού σχολικού κτιρίου στο Αργοστόλι, μαζί με τις τοπικές αρχές και τον υπουργό Δημοσίων Έργων κ. Γ. Ρωμάνο.

Ο Αθηναϊκός Τύπος, τότε, στο σύνολό του, αναφέρθηκε τιμητικά στην Ομογένεια και την Επιτροπή. Το σχολείο το θελήσαμε στην Επιτροπή γιατί ξεκινήσαμε από την ιδέα ότι έτσι θα υπογραμμίζαμε, για μία ακόμη φορά, πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και πόσο  αναλλοίωτη παραμένει η αφοσίωση της ξενιτιάς για την Ελληνική μας Γλώσσα. Να μια ακόμη χρυσή σελίδα της ομογενειακής ιστορίας, στην οποία είναι καταγεγραμμένη σαν πραγματικό επίτευγμα, η προσφορά της αγωνιστικής εφημερίδος, που τίποτε εξ άλλου δεν  αφαιρεί από τους Ομογενείς που έσπευσαν να συμπαρασταθούν, τόσο γενναία, στους σεισμόπληκτους αδελφούς από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους>>, είχε καταλήξει για το συγκεκριμένο θέμα, στην ομιλία του, ο Μαρκέτος.