Η προσφορά της ομογένειας και η τότε συμβολή του Μπάμπη Μαρκέτου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα εντυπωσιακά πολλά μηνύματα που λάβαμε στo ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Panhellenic Post αναφορικά με τις αποκαλύψεις γύρω από το «εμπάργκο» και τις επιπτώσεις που αυτό είχε τόσο σε βάρος των υπερ-εξοπλισμών της Τουρκίας, αλλά και στο κύρος με το οποίο πριμοδότησε το ομογενειακό «λόμπι», όλα ταυτόσημα με την επωδό «δεν γνωρίζαμε αυτά που γράψατε», μας ωθούν στη συνέχεια του οδοιπορικού που έχουμε ξεκινήσει -και θα συνεχίσουμε περιοδικά- μέσα από το προσωπικό νόμιμο αρχείο του Μπάμπη Μαρκέτου (με την ευγενική άδεια της συζύγου του Αθανασίας Μαρκέτου) προκειμένου να αποδοθεί σωστά και με αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα η ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία του δημοσιογραφικού Ιδρύματος της Ομογένειας των ΗΠΑ όπως ήταν κάποτε ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης και στο εθνικό έργο που επί 30 χρόνια (1947-1977) επιτέλεσε ο Μπάμπης Μαρκέτος, δάσκαλός μας στην δημοσιογραφία.

Και όπως έγραφε στην ομογενειακή εφημερίδα «Εμπρός» του Λονδίνου (1 Ιουνίου 1978) ο άλλος ξεχωριστός δημοσιογράφος του Απόδημου Ελληνισμού, ο Βάσος Τσιμπηδάρος,  «δίπλα στον Μπάμπη Μαρκέτο, δύσκολου, απαιτητικού, προσεκτικού εκδότη και συνεπώς δάσκαλου σωστού για όσους δούλεψαν μαζί του», η γνωριμία μας (1974) και η θητεία μας (1979-1993) και η στενή φιλία μας που συνεχίστηκε μέχρι και το θάνατό του (1998) ήταν συγκλονιστική συγχρόνως και αποκαλυπτική για «πρόσωπα και πράγματα» του ομογενειακού χώρου, των ΗΠΑ κυρίως αλλά και ευρύτερα.

Μία μόνο πτυχή, της πολυσχιδούς δραστηριότητας που είχε αναπτύξει στα πλαίσια της αποστολής του «Εθνικού Κήρυκα», όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνονταν με υψηλό αίσθημα ευθύνης  και ιδιαίτερη πάντοτε προσοχή, «για την εκλογή του καλύτερου από το καλό, του καλού από το μέτριο, του λιγότερου κακού, όταν η ανάγκη το καλούσε» αφορούσε φυσικά στον εθνικό έρανο και στο κοινωφελές τοπικό έργο.

Έτσι αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τον Αύγουστο του 1953 (ο κύριος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που ισοπέδωσε τα νησιά του Ιονίου (Κεφαλλονιά, Ζακύνθου, Ιθάκης και Λευκάδας), ο Μπάμπης Μαρκέτος χωρίς χρονοτριβή ηγήθηκε ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εράνου στην Αμερική που συνέστησαν από κοινού με την Αρχιεπισκοπή και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Βορείου και Νοτίου, υπέρτιμο και έξαρχο Ωκεανών Μιχαήλ, και σε μερικούς μόνον μήνες συγκέντρωσαν το ποσόν των 500.000 δολαρίων της εποχής!

Στο γραφείο του Πρωθυπουργού Στρατάρχη Παπάγου ο Μπάμπης Μαρκέτος (δεξιά) εγχειρίζει επιταγή 500 χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ ως εκπρόσωπος της Επιτροπής του εράνου για την ανακούφιση των σεισμοπαθών πληθυσμών Επτανήσων.

Τον Μάιο του 1954 ο Μαρκέτος, ως εκπρόσωπος, ταξίδεψε στην Ελλάδα και εγχείρισε στον τότε Πρωθυπουργό Στρατάρχη Παπάγο την σχετική επιταγή, συνεισφορά των Αποδήμων Κεφαλλήλων και γενικά Ελλήνων, ύψους 500.000 δολαρίων. (Κρίκος 1978)

Δεκαετίες αργότερα, με τον αείμνηστο βουλευτή και υπουργό Γεράσιμο Αποστολάτο, ο οποίος μετά την αποστρατεία του από την πολιτική, το 1986 είχε ιδρύσει την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, της οποίας υπήρξε πρώτος πρόεδρος, διενεργήσαμε δημοσιογραφική έρευνα (2003) προκειμένου να μάθουμε που δαπανήθηκε το ποσόν αυτό.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 500.000 δολαρίων ΗΠΑ είχε ξοδευτεί για την ανέγερση του Γυμνασίου στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου το οποίο είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί με τους σεισμούς. Τα υπόλοιπα χρήματα είχαν κατευθυνθεί για να καλύψουν άλλες ανάγκες της σεισμόπληκτης περιοχής των Επτανήσων.

Επειδή, πάντως, ούτε μία ενδεικτική επιγραφή δεν είχε ποτέ αναρτηθεί στον έξω τοίχο του Γυμνασίου προκειμένου να τιμηθούν οι ευεργέτες Απόδημοι, με τον Αποστολάτο είχαμε συνεννοηθεί να τοποθετηθεί έστω και μετά τόσες δεκαετίες (1997)  σε συνεννόηση με τον τότε   Νομάρχη Κεφαλονιάς η αναθηματική πλάκα. Μέχρι  τον θάνατο του Αποστολάτου, (2005) η πλάκα δεν είχε εντοιχιστεί ποτέ… Ούτε και μέχρι σήμερα.

ΑΞΙΑ

Θέλετε μία ενδεικτική καταγραφή της αξίας του δολαρίου του 1953 με το …σημερινό ευρώ; Στις 4 Μαΐου 1953, δεν είχε συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας από την μεγάλη υποτίμηση της δραχμής (50%), που είχε επιβάλλει  ο τότε Υπουργός Συντονισμού Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος συμμετείχε στην Κυβέρνηση Παπάγου, και ο Ηλίας Σακελλαράκης υπέγραφε συμφωνητικό, που , για εκτεταμένες κατασκευές στην υφιστάμενη οικία του, συνολικού ποσού 32.000.000!! δραχμών. Ισοτιμία: 32.000.000 δραχμές (του 1953) = 1.066 δολάρια (1 δολάριο 30.000 δραχμές) = 827!! Ευρώ.

Πηγή: astrosparalio.gr

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πρώτο χάρτινο δολάριο κυκλοφόρησε μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου το 1862. Ως το 1975 το δολάριο είχε αντίκρισμα σε ασήμι ή χρυσό, ενώ σήμερα είναι μόνο λογιστικό χρήμα και διαπραγματεύεται ελεύθερα, ακολουθώντας τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.

Το δολάριο χρησιμοποιείται ως συναλλακτικό μέσο για μία σειρά προϊόντων, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο. Στις μέρες μας, παραμένει το ισχυρότερο νόμισμα στο κόσμο, αν και αμφισβητείται η κυριαρχία του από το ευρώ.
Πηγή: © SanSimera.gr