Μεταναστευτικό: Ο Έβρος γίνεται «φρούριο» – Drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες

Αθήνα.- Μετατρέπεται σε «φρούριο» ο Έβρος. Όλο το σχέδιο φύλαξης του νέου φράχτη. Τι είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

H κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο για θωράκιση της συνοριογραμμής της χώρας με την Τουρκία, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να ανασχέσει πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα, μετά και τις σχετικές απειλές από υπουργούς του Ερντογάν.

«Κλειδί» ο νέος φράχτης

Ο νέος φράχτης είναι κλειδί στα σχέδια της Αθήνας, για να εμποδίσει νέα «εργαλιοποίηση» του μεταναστευτικού από την τουρκική ηγεσία. Και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο νέος φράκτης έχει τρία «καυτά» σημεία.

1) Πέταλο 16 χλμ.

2) Φέρες Κτήμα Τσιρόζη 14 χλμ.

3) Νεραϊδότοπος 2,5 χλμ.

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να χτίσει τείχος σε στεριά και αέρα με αστυνομικές ενέδρες σε 15 εναλλασσόμενα σημεία, κάλυψη των «κενών» με DRONES και ελικόπτερα και σταθερές θερμικές κάμερες εμβέλειας 12 χλμ.

Επιπλέον, στην ελληνοτουρκική μεθόριο επιστρέφουν 400 αστυνομικοί όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, χτες Τρίτη, κυρίως δυνάμεις των ΜΑΤ, εποχούμενες δυνάμεις, άνδρες των ΟΠΚΕ, και συνοριοφύλακες. Θα τοποθετηθούν στις Φέρες, στο Κτήμα Τσιρόζη, στο Τυχερό του Έβρου, και στον ποταμό Άρδα.

Τη διαβεβαίωση ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, έδωσε την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε στον Έβρο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η παρουσία του στα σύνορα δεν σηματοδοτεί κάτι έκτακτο και ανησυχητικό, προσθέτοντας πάντως ότι «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία».

Αναλυτικά η δήλωσή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει ως εξής:

«Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία.

Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας «ανησυχεί» διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.

Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους.

Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί».

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με αφορμή την κατάσταση στον Έβρο ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ πήρε θέση καλώντας την Τουρκία να εργαστεί ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Ελλάδα, ενώ προχώρησε και σε αναφορές και στις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο κ. Πάλμερ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Όταν βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη μίλησα για την πίεση που υπάρχει στα ελληνικά σύνορα, δηλαδή στα σύνορα Τουρκίας – ΕΕ. Κάλεσα την Τουρκία να εργαστεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων».

Είπε ακόμα: «Υπάρχουν προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά τις οποίες έχει επισημάνει η ελληνική κυβέρνηση. Εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας έτσι ώστε να προωθήσουμε τον διάλογο και την υπεύθυνη διαχείριση σε σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Να εργαστούμε έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν τα σημεία τριβής έτσι πριν  εξελιχθούν σε κρίσεις».

Οι ευθείες απειλές Τσαβούσογλου

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται έπειτα από τις νέες ευθείες απειλές της Τουρκίας για το προσφυγικό. Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσφατα, όταν τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα υπάρξει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα. «Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την ΕΕ και έτσι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», κατέληξε.