Τσίπρας και Γεννηματά ψάχνουν απαντήσεις στην κρίση – Οι παραφωνίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Αθήνα.– Η πανδημία του κοροναϊού δημιούργησε ένα ακόμα κοινό στοιχείο το οποίο μοιράζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά. Ο λόγος περί της δημοσκοπικής καθήλωσης σε επίπεδα αρκετά κάτω των εκλογικών τους ποσοστών.

Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν

Το γεγονός αυτό δημιουργεί διαφορετικού τύπου παραφωνίες στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων.

Στο ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνίες για το «τις πταίει» δεν βγαίνουν στην επιφάνεια με ευθύ τρόπο, ωστόσο είναι υπαρκτές. Μέχρι πρότινος το πρόβλημα αυτό εκφραζόταν γύρω από τις εσωκομματικές διαμάχες για το χαρακτήρα του μετασχηματισμού του κόμματος.

Η υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση η οικονομική κρίση ζητά απαντήσεις όπου σε αυτό το πλαίσιο θα κριθεί και ο κομματικός μετασχηματισμός στην Κουμουνδούρου.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα προχθές από το Ζάππειο ότι «δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού» είναι δηλωτική και του προβληματισμού που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπεται κατά πολύ του κυβερνώντος κόμματος.

Ανάλογη φράση πως δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στην οικονομία είχε χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά τη συζήτηση για την επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Πάντως οι ως τώρα παραφωνίες στο κεντρικό μήνυμα της Κουμουνδούρου που περισσότερο με μετριοπαθές μοιάζει εκφράζονται κυρίως με αντιπαραθέσεις για «δευτερεύοντα» ζητήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά της κομματικής εξουσίας στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το προ ημερών μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μέσω της Αυγής της Κυριακής, πως δεν θα ανεχτεί ομαδοποιήσεις και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «μηχανισμός μικροσυμφερόντων».

Πάντως προς ώρας μεγάλες διαφορές για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και ειδικότερο προς το ΚΙΝΑΛ δεν έρχονται στην επιφάνεια.

Όποιος θέλει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ας διαλέξει τώρα

Από την άλλη μεριά η κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως είναι πολύ πιο δύσκολη καθώς η δημοσκοπική καθήλωση σε ποσοστά του 5% δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης για το ΚΙΝΑΛ.

Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση για αν το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ σε προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο φουντώνει και εκφράζεται είτε ανοιχτά είτε συγκεκαλυμμένα στο ζήτημα των συνεργασιών.

Σύμφωνα με το «Βήμα», όλη αυτή η συζήτηση για συμπόρευση είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ έχει προκαλέσει την οργή της Φώφης Γεννηματά που βλέπει, για μια ακόμα φορά, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προκειμένου να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ στο κέντρο του πολιτικού παιχνιδιού να ακυρώνονται από μια «άκαιρη, αχρείαστη και αποπροσανατολιστική» συζήτηση.

Το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τα στελέχη που «κλείνουν μάτι προσέγγισης είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ». «Αν κάποιος θέλει να διαλέξει, μπορεί να το κάνει όσο προλαβαίνει»τονίζουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Το μήνυμα προς τους βουλευτές και τα στελέχη είναι σαφές. «Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας είναι μονόδρομος, όρος επιβίωσης για την παράταξη, άρα αδιαπραγμάτευτη. Όποιος για τους δικούς του, προσωπικούς λόγους θέλει τη συμπόρευση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπορευθεί από μόνος του».

«Δεν γίνεται», αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, «σε μια περίοδο μεγάλης προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς για την παρουσίαση των θέσεών μας για την επόμενη μέρα της πανδημίας να επιτρέψουμε την επιστροφή στην εσωστρέφεια».

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, είναι πολύ πιθανό, όπως αφήνεται να εννοηθεί, να υπάρξουν «ριζικότερες λύσεις».

Αναπάντεχα χτυπήματα

Ενδεικτική της ρευστότητας στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ είναι το γεγονός πως τα χτυπήματα έρχονται όχι πάντα από τους «συνήθεις υπόπτους».

Για παράδειγμα ο πρώην βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος εμφανίστηκε ανοιχτός στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ! Έθεσε μάλιστα τον όρο ο κ. Τσίπρας να απομονώσει στο εσωτερικό του φωνές που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη.

Το άγχος των δύο κομμάτων επιτεινόταν το τελευταίο διάστημα από τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, καθώς όπως φαίνεται οι συνθήκες αν επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις θα τα βύθιζαν περισσότερο στην εσωστρέφεια και την εσωκομματική κρίση.

Η Νέα Αλλαγή και οι απομιμήσεις

Πάντως η Φώφη Γεννηματά και στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ αλλά και αργότερα μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε ότι στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» η απάντηση είναι ΚΙΝΑΛ. Προανήγγειλε μάλιστα ότι στη συνδιάσκεψη του κόμματος θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα για τη «Νέα Αλλαγή» ενώ όρισε ως βασικό αντίπαλο τη ΝΔ, ασκώντας παράλληλα σε ηπιότερους τόνους κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η κα Γεννηματά για να στηρίξει το αφήγημα της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τόσο την κυβέρνηση όσο και το ΣΥΡΙΖΑ ως «απομιμήσεις» και τους κατηγόρησε ότι αντιγράφουν τη ρητορική της σοσιαλδημοκρατίας καθώς η πανδημία απέδειξε ότι δεν μπορούν οι αγορές να αυτορυθμιστούν.

Δεν είμαι τακτικιστής

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες για πρώτη φορά ο ίδιος διέψευσε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, θεωρώντας ότι δεν είναι της παρούσης να «κάψει» τώρα την απλή αναλογική.

«Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα.

Πήρα μία εντολή τετραετίας. Ήρθαν τα πράγματα, δεν θα έλεγα, ανάποδα, αλλά μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο. Αλλά, όπως σας είπα, ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος.

Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε Κυβέρνηση 10 μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός χτες στο Star.

Χωρίς πάντως να σημαίνουν και πολλά πράγματα οι διαψεύσεις αυτές καθ’ αυτές ο κ. Μητσοτάκης έδειξε μάλλον να προβληματίζεται για το κατά πόσο θα μπορούσε να μακροημερεύσει στην πρωθυπουργία αν πήγαινε σε εκλογές από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι βέβαιο ότι ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει κάποια ανακούφιση από τη διάψευση Μητσοτάκη καθώς είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως οι πρόωρες εκλογές είναι στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού.

πηγή:in.gr