Ο Τραμπ κήρυξε τον «πόλεμο» στα social media!

Ουάσιγκτον.- Υπό τη δημοσκοπική πίεση του Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών εκλογών και λίγες ώρες μετά την επισήμανση από το Twitter ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να ελέγξει τα social media.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελεξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

“Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους“, δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή “άποψης” και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια “ουδέτερη πλατφόρμα”. “Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επεσήμαναν ως “παραπλανητικές” δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών τουη της υπόθεσης.

Η διαμάχη με το Twitter

Η διεύθυνση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter τοποθέτησε μια ειδοποίηση που καλεί τους χρήστες να «ενημερωθούν για τα γεγονότα» σε μια ανάρτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, στην οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατείνεται πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία».

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, καλεί τους αναγνώστες της ανάρτησης να «ενημερωθούν για τα γεγονότα σχετικά με τις επιστολικές ψήφους» και τους οδηγεί σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τον προεδρικό ισχυρισμό.

Αντιδράσεις

Σε συνέντευξή του στο Fox News ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεγκ δήλωσε ότι η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν «η σωστή αντίδραση» για μια κυβέρνηση που ανησυχεί για τη λογοκρισία.

Το Fox μετέδωσε ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης αυτής χθες Τετάρτη και ανακοίνωσε ότι θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα. Το Facebook δεν παρενέβη την Τρίτη στα σχόλια του Τραμπ για την επιστολική ψήφο.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτίμησε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περιορίζει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.