Τώρα ο λόγος (και οι ενέργειες) στους ομογενείς για την ΓΓΑΕ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Panhellenic Post έδωσε τον ωραίο, δημοκρατικό αγώνα. Με πίστη στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, αλλά και στην ιερή υπόθεση «Απόδημος Ελληνισμός», είπαμε ευθαρσώς την άποψή μας. Οι αλλαγές στον Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού από διακριτή Γραμματεία εντός του ΥΠΕΞ σε «αδιάκριτο» Τμήμα μιας Γενικής Διεύθυνσης, με κανένα τρόπο και με κανένα μέτρο δεν είναι αναβάθμιση. Όπως και όποιοι ήθελε να την βαφτίσουν…

Όταν άλλοι «ισχυροί» του δημοσιογραφικού ομογενειακού χώρου σώπαιναν, υποκριτικά.

Όταν άλλοι υπέρ-αιωνόβιοι διακινητές επιλεγμένων ειδήσεων και εμπορικών καταχωρήσεων ανέχονταν σιωπηλά την προωθούμενη στους σκοτεινούς διαδρόμους του ΥΠΕΞ  «αναβάθμιση» της ΓΓΑΕ.

Όταν άλλοι επώνυμοι ομογενειακοί παράγοντες έδιναν πίστη «στα λόγια τα ωραία τα μεγάλα» των “αρμοδίων” πως, δήθεν, «δεν υπάρχει θέμα».

Όταν άλλοι -ευτυχώς ελάχιστοι- παρουσιαζόμενοι ως «ηγέτες» της Ομογένειας καμώνονταν ότι δεν επιθυμούν να «ανακατευτούν με τα πίτουρα της Αθήνας».

ΕΜΕΙΣ ήμασταν εδώ. Ταπεινόφρονες. Στο σεμνό τούτο μετερίζι του Απόδημου Ελληνισμού.

Εμείς ήμασταν εδώ. Και δίναμε την μάχη της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Ώστε η Ομογένεια να γνωρίζει τι, πού, και πώς.

Ώστε οι πολιτικοί μας ταγοί να αντιληφθούν τις συνέπειες της Α ή της δείνα απόφασης.

Τώρα, η μάχη της ενημέρωσης για το όλο θέμα, τέλειωσε.

Τώρα οι αλλαγές, θα μεταφερθούν σε επίπεδο εντυπώσεων, στην diaygeia.gov. Από κει στη Βουλή. Και, τέλος,  με απλή πλειοψηφία, στο Εθνικό Τυπογραφείο. Αυτοί είναι οι κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο δικός μας δημιουργικός ρόλος, για το συγκεκριμένο ζήτημα,  τελείωσε. Τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται ο καθοριστικός ρόλος της Οργανωμένης Ομογένειας.

Τώρα πρέπει οι Απόδημοι Έλληνες και οι Έλληνες Ομογενείς να εκφράσουν ελεύθερα και θαρρετά τη γνώμη τους για τις αλλαγές, στη Δημόσια Διαβούλευση. Χιλιάδες ομογενείς θα πρέπει να επισκεφθούν τη σχετική ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΞ. Να διατυπώσουν εκεί τις αντιρρήσεις τους, τις προτάσεις τους, τα θέλω τους. Ή να ζητωκραυγάσουν την “αναβάθμιση”.

Το ξέρουμε, όμως, ότι ΔΕΝ θα συμβεί αυτό. Στην καλύτερη περίπτωση μια χούφτα ομογενείς, ιδιώτες, οργανώσεις και σύλλογοι, θα είναι, κατά ειωθότα άλλωστε, εκείνοι που θα συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση. Ας μην κρυβόμαστε. Η μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων (και των μεταναστών της περιόδου 1970) απέχει έτη φωτός από τη σημερινή, ηλεκτρονική εποχή.

“Τα πράγματα πάνε με τον ντορό”, (σ.σ. ντορός, ίχνος) όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Κρις Σπύρου, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης. «Προσθέτουν μηδενικά», σχολίασε όταν του  είπαμε για το Ινστιτούτο Βενετίας, την ΟΥΝΕΣΚΟ, τα Προξενεία και τη Δημόσια Διπλωματία. Και συμπέρανε με την λαϊκή σοφία που τον χαρακτηρίζει: «Όσα μηδενικά και να προσθέσουν, πάλι σε μηδέν θα καταλήξουν»…

Με την βαρύνουσα βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι επίμαχες τροπολογίες. «Πίστευα ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε κάτι. Απλά τώρα βλέπω ότι και αυτός ”βοήθησε” να γίνει το ”κρέας ψαρι”», μας έγραψε χθες από τη Σουηδία ο πρώην βουλευτής και επίτιμο μέλος της Πα.Δ.Ε.Ε.,  Σωτήρης Δελής. Και πρόσθεσε: «Σέβομαι τη θέληση και τα σχέδια της κυβέρνησης για την ελληνική διπλωματία και ”τα καινούργια της φτερά”. Αν, όμως, η ανανέωση του ΥΠΕΞ μοιάζει με την ”αναβάθμιση” της ΓΓΑΕ μάλλον ”τα φτερά” είναι από κερί».

Εμείς εκτιμούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πως πράττει το σωστό. Αυτή, τουλάχιστον,  ήταν η πρόθεσή του. Δυστυχώς, όμως, και ο δρόμος της ξενιτιάς είναι σπαρμένος από καλές προθέσεις που καθ οδόν κακοφόρμισαν…

Από σήμερα, ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, απέναντι στην ελληνική Ομογένεια και στον Απόδημο Ελληνισμό. Η Κυβέρνηση, τα Κόμματα και οι φορείς.

Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ομογένεια για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλε. Αγωνιζόμενοι γνωρίσαμε καινούργιους και αξιόλογους φίλους. Ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν τις ιδέες τους. τις αγωνίες τους, τα οράματά τους για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ήρθαμε σε επικοινωνία με Ομογενείς που  έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα ομογενειακά κοινά. Και που μας έγραψαν κολακευτικά e mails όπως : “Μπράβο αγαπητέ συναγωνιστή φίλτατε Χρήστο Μαλασπίνα!   Πράγματι αξίζεις  την ευγνωμοσύνη και ηθική αναγνώριση από την Ομογένεια, γιατί εργάζεσαι γι’ αυτήν ανιδιοτελώς και χωρίς πολιτικά η οικονομικά συμφέροντα όπως πολλοί άλλοι! Ας μάθουν οι «ιθύνοντες» να τιμούν τους εργάτες και όχι τους πολιτικάντηδες!”.

Ευχαριστούμε τους φίλους αναγνώστες για τις επιστολές, που μας εμπιστεύθηκαν. Για τις γνώμες που ανταλλάξαμε. Για τις εργασίες τους με τη δημοσίευση των οποίων τίμησαν την Panhellenic Post. Και ευχαριστούμε τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, με τους οποίους μοιραστήκαμε τον πόθο για μία ουσιαστική αναβάθμιση όχι μόνο της ΓΓΑΕ, αλλά των σχέσεων γενέτειρας-Αποδήμων.

Τώρα, ο αγώνας είναι και δικός τους αγώνας.

Ένα πράγμα εμείς, θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο. Και σ΄αυτό θα συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι:

Στο ότι η Ομογένεια και ο Απόδημος Ελληνισμός, στο κατώφλι της Επετείου των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης το 1821, στην οποία η συμβολή και η βοήθεια των Αποδήμων Ελλήνων, όπως και σ΄όλο τον ελεύθερο βίο των Ελλήνων, υπήρξε καθοριστική, θα παραμείνουν και μετά ταύτα, βαθιά προσηλωμένοι στα νάματα και τα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά του Οικουμενικού  Ελληνισμού.