Σε άνοδο τα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο La Trobe

Βικτώρια.- Το Πανεπιστήμιο La Trobe αναγνώρισε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές τράπεζες για τη λήψη δανείων, τα οποία θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του βραχυπρόθεσμα. Είναι μόνο ένα από τα επτά πανεπιστήμια που αυτήν την περίοδο συζητούν με τις τράπεζες, μετά από την πτώση των αριθμών των φοιτητών λόγω του COVID-19.

Για την ελληνική κοινότητα, τα νέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς το πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό στη Βικτώρια που προσφέρει ελληνικά ως πρόγραμμα σπουδών. Η συνεπής προσπάθεια των υπευθύνων οδήγησε μάλιστα σε αύξηση κατά 42% των εγγραφών στο πρόγραμμα γλωσσών (από 28 σε 48 φοιτητές τα τελευταία δύο χρόνια), με τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών να ανέρχεται σε 54 για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Η λέκτορας Στέφη Νικολούδη, Συντονίστρια Ελληνικών Σπουδών στο Τμήμα Γλωσσών και Γλωσσολογίας του La Trobe, είπε στον «Νέο Κόσμο» ότι το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή «αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Η λέκτορας Στέφη Νικολούδη, Συντονίστρια Ελληνικών Σπουδών στο Τμήμα Γλωσσών και Γλωσσολογίας του La Trobe (κάτω δεξιά) με φοιτητές του προγράμματος. Φώτο: Facebook

«Εάν το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, τότε, φυσικά, όλα τα συστατικά μέρη του είναι ευάλωτα», είπε, προσθέτοντας ότι η μακροζωία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των φοιτητών, την έρευνα και τα συναφή έσοδα, καθώς και από τη χρηματοδότηση και τις ιδιωτικές δωρεές όπως το Vassilogiannis Bequest.

Η ίδια, αισθάνεται ιδιαίτερα ευγνώμων για την υποστήριξη που έχει λάβει από φοιτητές, συναδέλφους και την κοινότητα.

«Επιπλέον, το νέο μας μάθημα λογοτεχνίας «From Homer to Slam Poetry» προσέλκυσε τρεις φορές τον αριθμό των μαθητών που είχε πέρυσι και η δημοφιλής μας «Εθνική και Πολιτική Σύγκρουση στη Νότια Ευρώπη και την Κύπρο» θα προσφερθεί ξανά στο δεύτερο εξάμηνο. Το νέο εντατικό πρόγραμμα «Overseas Study Tour» διάρκειας τριών εβδομάδων θα ξεκινήσει ξανά στην Ελλάδα στα τέλη του 2021 εάν αυτό είναι ασφαλές», είπε, αποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη σημαντική έρευνα που διεξάγεται επί του παρόντος στο πλαίσιο του προγράμματός μας: έχουμε έναν φοιτητή επιπέδου Honours που εκπονεί έρευνα σχετικά με την ελληνική και την ισπανική λογοτεχνία, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή που εργάζεται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, έναν διδακτορικό φοιτητή που εξετάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις συνέπειες για τη γύρω περιοχή, και άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ενσωμάτωσης των Αρχείων Δαρδάλη για την Ελληνική Διασπορά στις διδακτικές και ερευνητικές μας δραστηριότητες».

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί το πρόγραμμα διατηρώντας ενημερωμένο το πρόγραμμα σπουδών και διεξάγοντας έρευνα. «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό με φοιτητές ελληνικής και μη καταγωγής στο μέλλον, υπό το πρίσμα τόσο της πατρίδας καταγωγής όσο και της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας», είπε.

Δυστυχώς, χωρίς χρηματοδότηση, τα πανεπιστήμια ως σύνολο και όχι μόνο τα γλωσσικά τους προγράμματα, υποφέρουν. Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου La Trobe, καθηγητής John Dewar, με ειλικρίνεια και ευθύτητα εξήγησε στο προσωπικό τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την κρίση του κοροναϊού.

«Συνεργάζεται με άλλους ηγέτες πανεπιστημίων και το NTEU για τη δημιουργία του Πλαισίου Προστασίας Θέσεων Εργασίας των Αυστραλιανών Πανεπιστημίων (AUJPF) με την ελπίδα να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Το προσωπικό θα κληθεί να ψηφίσει την πρόταση τις επόμενες εβδομάδες», είπε η κ. Νικολούδη.

«Εάν οι προσπάθειές μας, παράλληλα με την γενναιοδωρία του αείμνηστου Βασιλογιάννη, μπορούσαν να ενθαρρύνουν κι άλλους γενναιόδωρους ευεργέτες από την κοινότητά μας να βοηθήσουν το πρόγραμμα σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές, θα ήμαστε ακόμη καλύτερα εξοπλισμένοι για να αποδείξουμε στο Πανεπιστήμιο ότι υπάρχει ζήτηση και ένα μέλλον στις Ελληνικές Σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στη Βικτώρια. Αυτό που θα ήταν πιο χρήσιμο αυτήν τη στιγμή θα ήταν οι πολίτες να πιέσουν την κυβέρνηση ζητώντας από τους υπουργούς να επανεξετάσουν την άρνησή τους να βοηθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα εξετάσει μέτρα στήριξης του πανεπιστημιακού τομέα, που αποκλείεται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα JobKeeper. Έκθεση του Κέντρου Μελέτης Ανώτατης Εκπαίδευσης Μελβούρνης, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, σκιαγραφεί με πολύ μελανά χρώματα την εικόνα των πανεπιστημίων που δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα μετρητών για να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη ύφεση λόγω της πτώσης του αριθμού των διεθνών φοιτητών.

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στη λίστα υψηλού κινδύνου είναι τα πανεπιστήμια Monash, RMIT, University of Technology Sydney, Central Queensland, Southern Cross και Canberra. Ακόμη περισσότερα πανεπιστήμια αξιολογούνται ως «μεσαίου χρηματοοικονομικού κινδύνου», και αυτά περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο της ΝΝΟ, το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Η ανάλυση έλαβε υπόψη την προβλεπόμενη μείωση των εσόδων έως το 2024.