Αλέξης Τσίπρας εφ΄όλης της ύλης

Αθήνα.– Πυρά κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τους χειρισμούς της στην οικονομία, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έφερε την ύφεση πριν την πανδημία. Την ίδια στιγμή απαντά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζοντάς τα ως «τυχοδιωκτισμό».

Στα εθνικά θέματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ζητεί να κηρυχθεί ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, ενώ επιμένει σε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Σε αυτό το πλαίσιο εξαπολύει επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία»

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, με φόντο τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που έδειχναν ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν ευθύνη για την καθοδική πορεία της οικονομίας. «Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαµε µια οικονοµία που «έτρεχε» µε 2,8% ανάπτυξη και τον ∆εκέµβριο του ’19 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ήδη από το πρώτο τρίµηνο του 2020 είχαµε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους µήνες είχαµε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου. Η πανδηµία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδηµία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για τον κορωνοϊό

Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τις θετικές ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Η κυβέρνηση συντονίστηκε σχετικά έγκαιρα µε τις κατευθύνσεις της παγκόσµιας κοινότητας. Οι πολίτες έδειξαν αξιοζήλευτη πειθαρχία και όλοι µαζί καταφέραµε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να µην επιβαρύνουµε ένα ΕΣΥ µε πολλές αδυναµίες. Την επιτυχία της χώρας προφανώς την πιστώνεται και η κυβέρνηση. Είναι, όµως, επιτυχία που ανήκει στους πολίτες και την πιστώνεται και η αντιπολίτευση, που κράτησε πολύ υπεύθυνη στάση», σημειώνει.

Ο ίδιος τονίζει πως εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσλήψεις και υποδομές, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Η πανδηµία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να δηµιουργήσουµε ένα πλέγµα κοινωνικής προστασίας, να ενισχύσουµε τον δηµόσιο χώρο. Τα προηγούµενα χρόνια, η κυριαρχία µιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης οδήγησε στην ψευδαίσθηση ότι όποιος έχει την οικονοµική δύναµη δεν χρειάζεται δηµόσια υγεία. Αποδείχθηκε ότι απέναντι σε µια έκτακτη ανάγκη, είµαστε όλοι ευάλωτοι, ασχέτως οικονοµικής ισχύος».

Για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στρέφοντας το βλέμμα του στην πρόταση για τη συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη σχολιάζει θετικά κάνοντας λόγο για «καθυστερημένη μεν, αλλά ποιοτικά προωθημένη αντίδραση», καθώς όπως λέει περιέχει στοιχεία αμοιβαιοποίησης του χρέους καθώς επίσης και την ενίσχυση του κοινωτικού προϋπολογισμού. Ως προς τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα, τονίζει: «Ας µη µιλήσουµε για τα 32 δισ., γιατί τα 9 είναι δάνειο και εγώ είµαι λίγο επιφυλακτικός στα δάνεια, ιδίως όταν το χρέος µας είναι στο 180% µε ροπή προς το 200% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η ενίσχυση µε 22 δισ. είναι σηµαντική και θετική. Βρυξέλλες και Βερολίνο φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ο συστηµικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία είναι πολύ σοβαρός για την ενότητα της Ευρώπης. Οτι Ιταλία και Ισπανία πρέπει να στηριχθούν ουσιαστικά, για να µην οδηγηθούν σε µια κρίση χρέους που θα διέλυε την Ευρώπη. Αρα, µπορεί να επωφελούµαστε εξ αντανακλάσεως, όµως επωφελούµαστε».

Πάντως εκφράζει σκεπτικισμό, για τη διαχείριση των κονδυλίων λέγοντας πως «με την εμπειρία κακοδιαχείρισης στα ΕΣΠΑ των κυβερνήσεων της Ν.∆., φοβάµαι ότι θα έχουµε δυσκολία στην απορρόφηση». Καλεί ταυτόχρονα την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους για να δωθεί αναπτυξιακή δυναμική σε ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας.

«Τυχοδιωκτισμός οι πρόωρες εκλογές»

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τη θέση που υποστήριξε πρόσφατα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως οι πρόωρες εκλογές είναι «τυχοδιωκτισμός». «Δεν τις φοβάμαι, θεωρώ όµως, και γι’ αυτό δεν τις ζητάω, ότι ενώ ακόµη δεν έχει τελειώσει η πανδηµία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχουµε δεύτερο κύµα. ∆εν µπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόµη µεγαλύτερη ανασφάλεια. Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδηµίας θα ήταν µια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος µια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζηµία από την επιλογή και µόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ ούτε κάτι να αποδείξω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι λέει για τα εθνικά θέματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα στον απόηχο της κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί τον πρωθυπουργό για έλλειψη αδυναμία επικοινωνίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος «στις πιο δύσκολες στιγμές είχε τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν».

Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και ότι «δεν έχει κανένα κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής. Οι σχέσεις µε έναν δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις και στη ∆εξιά στην εξωτερική πολιτική, είναι ότι η ∆εξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη».

Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για την ποιοτικά «εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία», κάνοντας λόγο για «διπλασιασµό των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από τον Εβρο, για αµφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας µε το τουρκολιβυκό σύµφωνο, για µονοµερή κατάθεση συντεταγµένων, για γεωτρήσεις στην Κύπρο και χάρτες για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Το ζήτηµα δεν είναι να πεις τι θα έκανες τώρα. Είναι να δεις τι κάνεις όλο αυτό το διάστηµα. ∆ιότι εµείς είχαµε µια στρατηγική. Μπορεί κανείς να διαφωνούσε µε αυτή τη στρατηγική, αλλά είχαµε στρατηγική», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όταν έχεις αυτή την αναβάθµιση της προκλητικότητας, δεν µπορεί να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει µετά τον Εβρο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και προκλητικότητα από την Τουρκία. Και ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα αξιοσηµείωτο στον Εβρο. Όπως επίσης δεν µπορείς να λες η Τουρκία είναι αποµονωµένη. Πού; Έχει αναβαθµίσει τον ρόλο της παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων. Και στην Ε.Ε., γιατί συνειδητοποιεί ότι χωρίς την Τουρκία δεν µπορεί να λύσει το προσφυγικό, και στις ΗΠΑ εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη. Άλλο αυτοπεποίθηση και άλλο απόκρυψη της πραγµατικότητας».

Αφού αναπτύσσει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Παράλληλα ενεργήσαµε ώστε να κλείσουµε όλα τα άλλα µέτωπα και να αποκτήσουµε ΑΟΖ µε Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο. Προχωρήσαµε πολύ και στα τρία. Σήµερα, αυτή η στρατηγική εγκαταλείπεται. Μόνο αµηχανία. Από τη µια του υπουργού Αµυνας να µην του πολυαρέσουν τα ΜΟΕ αλλά να ακυρώνει ασκήσεις χωρίς πειστικές δικαιολογίες και από την άλλη µια ρητορική του κ. ∆ένδια, σε πολλές περιπτώσεις παρεξηγήσιµη. Να γίνονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να λέει δεν έγινε τίποτα, στα λασπόνερα τσαλαβουτάνε».

«Η Τουρκία δεν κινείται σπασµωδικά. Εχει στρατηγική και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιµη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ηµερών µας στο Καστελλόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή. Θεωρώ ότι θα γίνουν και τώρα τέτοιες απόπειρες αµφισβητώντας ντε φάκτο όχι µόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά µας δικαιώµατα. Γιατί όταν σου λένε 6 µίλια από ελληνικά νησιά, είναι σαν να σου αµφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωµα να επεκτείνεις όποτε το αποφασίσεις την αιγιαλίτιδα ζώνη», αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί χάραξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά καθώς επίσης και σύγκληση πολιτικών αρχηγών, αλλά και να προχωρήσει η ανακήρυξη ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία: «Το ζήτηµα όµως είναι µε ποια στρατηγική αντιµετωπίζεις µια προβλέψιµη αλλά κλιµακούµενη ένταση. Λέω λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Οτι πρέπει να ανοίξει διάλογο µε εµάς που κυβερνήσαµε 4,5 χρόνια και είχαµε στρατηγική και να αποφασίσει αν θα τη συνεχίσει ή θα την αλλάξει. Εάν την αλλάξει, θα µας ζητήσει συγκατάθεση σε αυτό; Ετσι διαµορφώνεις την εθνική γραµµή. Και επειδή δεν θέλω να αποφύγω και το διά ταύτα, εγώ είµαι διατεθειµένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιµες αποφάσεις που δεν µπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέροµαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

Πηγή:newpost.gr