Απάντηση σε δημοσίευμα για Μπ. Μαρκέτο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν συνηθίζουμε να απαντούμε σε ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα, που κάνουν το άσπρο-μαύρο.

Θα κάνουμε σήμερα την εξαίρεση.

Παραθέτουμε αυτούσιες δύο αράδες από ελληνοαμερικανικό Ιστότοπο, που αναφέρεται στον αλησμόνητο εκδότη-διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Μπάμπη Μαρκέτο. Γράφει:  «Ο τότε εκδότης (1947-1977) του ”Εθνικού Κήρυκα” Μπάμπης Μαρκέτος, ουδεμία σχέση είχε με το ”λόμπι”, ενώ στήριξε ανοιχτά την ”χούντα” και το πραξικόπημα κατά του Μακάριου»...

Θα μπορούσαμε να προσκαλέσουμε τον συντάκτη να καταθέσει τα σχετικά τεκμήρια του αναληθούς ισχυρισμού του. Εάν θέλει, ας το κάνει για τους –όποιους και όσους-  αναγνώστες του. Αλλά δεν θα το κάνει.  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που να στηρίζει τον ανερυθρίαστο ισχυρισμό του.

Θητεύσαμε δίπλα στον σημαντικότερο μέχρι σήμερα ομογενή δημοσιογράφο, Μπάμπη Μαρκέτο, με διακοπές στη συνεργασία, αλλά με αδιάλειπτη φιλική παρουσία, για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Γι αυτό αισθανόμαστε ιερό το χρέος να υπερασπιστούμε την μνήμη, την προσφορά και την αψεγάδιαστη ελληνικότητά του.

Πέντε, μόνον, κορυφαία σημεία της 30χρονης πορείας του Μπ. Μαρκέτου στον “Ε.Κ” και στην Ομογένεια.

  1. Το 1972 ο «Εθνικός Κήρυκας» καταχώρισε σε συνέχειες, σε ολόκληρη την 1η σελίδα, τη βιογραφία του Μωρίς Ζενεβουά για τον Κων. Καραμανλή.
  2. Το  1974 ο Πρόεδρος Μακάριος επισκέφθηκε τον «Εθνικό Κήρυκα» και τον Μπάμπη Μαρκέτο, στα γραφεία της εφημερίδος, στην Νέα Υόρκη.
  3. Το 1975 υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελένης Βλάχου, της «Καθημερινής» και «Εθνικού Κήρυκα» του Μπάμπη Μαρκέτου.
  4. Το 1977. Επιστολή Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  Τζίμυ Κάρτερ: “Επωφελούμαι της ευκαιρίας να εξάρω (…) τις εμπνευσμένες υπηρεσίες σας ως εκδότου και Διευθυντού του Εθνικού Κήρυκος και ως ηγέτου της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος …”
  5. Το 1977, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν εισηγήσεως της Κυβερνήσεως, απένειμε στον Μπάμπη Μαρκέτο τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Η φωτογραφία, είναι από την επίσκεψη Μακαρίου στα Γραφεία του Εθνικού Κήρυκος το Νοέμβριο του 1974. Σε δεύτερο πλάνο, πίσω από τους Μακάριο και Μπ. Μαρκέτο, ο Παναγιώτης Μακριάς.

Ώστε, Αιδώς, Αργείοι!