ΓΓΑΕ, opengov και Απόδημος Ελληνισμός

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «ανεβεί» στο opengov.gr το Νομοσχέδιο για τον νέο Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο, στη συνέχεια, θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Όπως μας είπε έγκυρη πολιτική πηγή, «όταν το Νομοσχέδιο ανεβεί στo opengov.gr, είναι η ώρα, να μπουν μαζικά οι 0μογενείς  και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με άλλες Υπηρεσίες και την μετατροπή της σε Τμήμα μιας Γενικής Διεύθυνσης…

Βέβαια, την τελευταία φορά που ανέβηκε στην διαύγεια θέμα για την (μη τελικά πραγματοποιηθείσα) ανασυγκρότηση του ΣΑΕ, συνολικά ομογενειακοί φορείς και φυσικά πρόσωπα που καταχώρισαν τις θέσεις-απόψεις τους ήταν λιγότερα από 130.

Ο αριθμός φαντάζει (και είναι) μικρός. Είναι, όμως, μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν αυτήν την πραγματικότητα είναι πολλοί. Και διαφέρουν από Χώρα σε χώρα και από ηλικία σε ηλικία. Το ελληνικό Κράτος εάν ήταν σωστά οργανωμένο –από παλιά- θα μπορούσε να έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην «άλλη Ελλάδα». Από το πότε, ποιοι, πως έφυγαν μέχρι το που εγκαταστάθηκαν και –μέρος τουλάχιστον- των απογόνων τους. Δεν το έκαναν όταν μπορούσαν –καταγράφοντας τα στοιχεία όσων έφευγαν-. Η προσπάθεια να γίνει σήμερα απογραφή των Αποδήμων, και εάν ποτέ ήθελε ξεκινήσει, δεν θα μπορεί πλέον να καλύψει (ούτε κατά προσέγγιση) τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων και των ελληνικής καταγωγής πολιτών που ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδος.

Μία μικρή πιθανότητα να αποκτήσουμε μία κάποια καταγραφή, προσφέρεται με την εγγραφή στα Προξενεία των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού. Και αυτή, όμως, θα είναι «κουτσουρεμένη» τουλάχιστον κατά 70% λόγω των απαγορευτικών προβλέψεων του νόμου, αφετέρου δε και ενός επιπλέον ποσοστού που δεν θα προσέλθουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ,  λόγω ακριβώς της δυσαρέσκειας που προκάλεσαν στους Απόδημους ψηφοφόρους οι «προϋποθέσεις».

Εμείς, παρά ταύτα, θα προτρέψουμε τους Απόδημους να μπουν στη «opengov.gr» -θα δημοσιεύσουμε την ημέρα που θα αναρτηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο- κατά εκατοντάδες μην πούμε και χιλιάδες εάν θα ήταν δυνατόν! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ. Εάν θέλουν την συγχώνευση, να το πουν. Εάν δεν την επιθυμούν, επίσης να το φωνάξουν. Είναι υπόθεση που τους αφορά άμεσα. Και είναι οι μόνοι που “δικαιούνται δια να ομιλούν”!

Γιατί διαφορετικά, κατά το «ελάτε να ψηφίσετε να μας δώσετε 200 έδρες να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο», που τους είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν άκουσε επί αμερικανικού εδάφους τα παράπονα των ομογενών για τους αποκλεισμούς του Νόμου, θα τους πουν αύριο και πως «εάν δεν θέλατε τις αλλαγές, ας διατυπώνατε τις αντιρρήσεις σας».

Δύο χιλιάδες «όχι» ασφαλώς θα αποτρέψουν τα σχέδια υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Και αυτό πρέπει να γίνει.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν, όπως ήδη το είπαμε, οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Άλλωστε, πόσες μέρες θα μείνει το νομοσχέδιο αναρτημένο στο “opengov.gr”; Πέντε, έξη; Όποιος απόδημος στον πλανήτη προλάβει να το μάθει, όποιος έχει κομπιούτερ, όποιος μπαίνει στο διαδίκτυο, όποιος  έχει σύνδεση, όποιος ξέρει να “ψάχνει” στο Ιντερνέτ κλπ. κλπ.

Το ζήτημα της ΓΓΑΕ δεν μπορεί να αποφασιστεί με μισθολογικά κριτήρια! Το ζήτημα είναι ΕΘΝΙΚΟ.  Και οι καιροί είναι πονηροί.  Εθνικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν. Και οι Απόδημοι πάνω απ΄ όλα σκέφτονται και νοιάζονται το εθνικό συμφέρον.

Μήπως είναι καιρός να το (ξανα)σκεφθούν το θέμα ΓΓΑΕ και κάποιοι άλλοι;

 

ΥΓ: Εκ παραδρομής στην πρώτη ανάρτηση γράψαμε “diavgeia.gov.gr” αντί του ορθού opengov.gr.  Διορθώνουμε και ζητούμε συγγνώμη. (*Το

diavgeia.gov.gr είναι για Οικονομικής φύσεως θέματα της κυβέρνησης).