“Δώστε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα”

Αυστραλία.- Την μεγάλη του χαρά αλλά και την ικανοποίηση του, για την ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη ότι ξανάνοιξαν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της αυστραλιανής Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (Chairman of the International Organising Committee – Australia – for the Restitution of the Parthenon Marbles), Emanuel J Comino AM.

Η εξαγγελία, συνέχισε, συμπίπτει και με την ενδέκατη επέτειο της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης που θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα μουσεία του κόσμου και το οποίο συνδέεται δυναμικά με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Ο κ.  Comino επανέλαβε πως τα γλυπτά του  Παρθενώνα, που λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν παράνομα από την Ελλάδα θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει την εκστρατεία του.

Μάλιστα επικαλέστηκε και δηλώσεις του Hartwig Fischer, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου που φέρεται να είπε πρόσφατα πως η Βρετανία είναι υπέρ της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της κατανόησης και θα επιδιώξει να μελετήσει και να αναγνωρίσει το ρόλο της αποικιοκρατικής Βρετανίας σε μια έκθεση για τον Κάτεν Κουκ.

«Τα Γλυπτά κλάπηκαν από την Ελλάδα όταν ήταν υπό τουρκική κατοχή και η Βρετανία είχε αποικιοκρατικές βλέψεις στη Μεσόγειο. Δεν της δόθηκαν. Κλάπηκαν. Ας ελπίσουμε τα λόγια του κ. Fischer να μην είναι λόγια του αέρα. Θέλουμε και έργα» είπε ο κ. Comino.

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να έχουν ληφθεί, η Ακρόπολη και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια, μας υποδέχονται ξανά από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, ημερομηνία που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Στο μεταξύ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι , «το ΥΠΠΟ χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων, του στελεχιακού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, καθώς και του γενικού γραμματέα, επιθυμεί να παράσχει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε Έλληνες και ξένοι επισκέπτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους».