Άτεκνα ζευγάρια αποδήμων θα υιοθετούν έμβρυα

Μελβούρνη.– Ζευγάρια Ελλήνων αποδήμων, της Αυστραλίας-και όχι μόνο-που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, θα μπορούν να υιοθετήσουν ένα έμβρυο από την… Ελλάδα! Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε στο «Νέο Κόσμο» ο διακεκριμένος-και γεννημένος στην Αυστραλία- γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος,που ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μάλιστα για το θέμα αυτό  επόκειτο να δοθεί σήμερα Παρασκευή (ώρα Αυστραλίας) και ειδική συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη διαβούλευσης για την ρύθμιση σε νέα βάση της τύχης των πλεοναζόντων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων.

Από δηλώσεις του  Κ. Πάντου σε ελλαδικά μέσα ενημέρωσης προκύπτουν τα εξής:

Χιλιάδες γονιμοποιημένα ωάρια που διατηρούνται σε κρυοσυντήρηση σε όλες της Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ελλάδας, κινδυνεύουν να καταστραφούν καθώς εκπνέει ο χρόνος φύλαξής τους.

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα ορίζει ότι ο ανώτατος επιτρεπτός χρόνος κρυοσυντήρησης στην Ελλάδα είναι 10 χρόνια. Αφού παρέλθει ο χρόνος αυτός, τα γονιμοποιημένα ωάρια σύμφωνα με την πρόσφατη ερμηνευτική Οδηγία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να καταστραφούν.

Προκειμένου να διασωθούν πολλά από τα έμβρυα αυτά, ο γυναικολόγος Ιατρός της Κλινικής Γέννεσις Αθηνών Κώστας Πάντος κατέθεσε μια πρωτοποριακή πρόταση που εκτός των άλλων, θα μπορούσε να δώσει χαρά σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια. Ο κ. Πάντος προτείνει συγκεκριμένα, αντί τα έμβρυα να οδηγηθούν στην καταστροφή, να συγκεντρωθούν όλα σε μια τράπεζα και από εκεί να δωρίζονται σε άτεκνα ζευγάρια.

Όπως ανέφερε ο κ. Πάντος κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 20.000 και πλέον επεμβάσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης από τις οποίες προκύπτουν πολλά γονιμοποιημένα ωάρια τα οποία διατηρούνται ως κρυοσυντηρημένα.

Πολλά από αυτά οι φυσικοί τους κάτοχοι τα εγκαταλείπουν γιατί πλέον δεν τα χρειάζονται και βάσει του Νόμου μετά την πάροδο των 10 ετών θα πρέπει να καταστραφούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες ζωές. Αντίθετα, με την πρόταση που καταθέτει στο Υπουργείο Υγείας θα μπορούσαν να δώσουν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα την χαρά σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, μέσα από μια Εθνική Δημόσια Τράπεζα εγκαταλελειμμένων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωραρίων.

Η δημόσια αυτή τράπεζα, προτείνεται να εγκατασταθεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο Αναφοράς, το οποίο διαθέτει ήδη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, π.χ. «Αττικό Νοσοκομείο».

Τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής θα είναι, αφενός, ότι θα σωθούν και θα σώζονται χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές και αφετέρου, τα ζευγάρια που θα καταφεύγουν στη Δημόσια Τράπεζα δε θα επωμίζονται το κόστος της υποβολής τους σε προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης.

Η διαδικασία επίσης, δεν θα έχει επιπλέον κόστος για το κράτος αφού θα πρόκειται για «πλεονάζοντα», «εγκαταλελειμμένα» έμβρυα από όλες τις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας, τα οποία θα μεταφέρονται δωρεάν στη Δημόσια αυτή Εθνική Τράπεζα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης τίμησε πέρσι τον Δρ Κωνσταντίνο Πάντο, ο οποίος βραβεύθηκε από τον Βασίλη Παπαστεργιάδη (Πρόεδρο) και τον αναπληρωτή καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή, για το έργο του στην προώθηση των ιατρικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Φώτο: «Νέος Κόσμος» 

Πηγή:neoskosmos.com