Αυξάνονται σε 8 οι δόσεις φόρου εισοδήματος

Αθήνα.– Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της οικονομίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία είχε αναπτυξιακή πορεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την ύφεση πριν την εμφάνιση του κορονοϊού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε το γάντι». «Αν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε τις εκλογές με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά;» ήταν μία από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. «Εμφανίζεστε υπέρμαχος αυτών που εσείς διαλύσατε» προσέθεσε στην συνέχεια, αναφερόμενος στους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη. «3,9% κόστος δανεισμού επί των ημερών σας, 1,57% επιτόκιο τώρα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, υποστήριξε ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν σε αυτή την έκτακτη περίπτωση δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα αλλά και εφεδρείες και υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ωρα του Πρωθυπουργού, στο βήμα της Βουλής, την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε όμως και 4 νέα μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, φορολογούμενους. Ποια είναι αυτά τα επιπλέον μέτρα:

-Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με περίπου 200 εκατ. ευρώ, εξηγώντας ο κ. Μητσοτάκης ότι άκουσε τα αιτήματα του κόσμου των επιχειρήσεων για ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών

-Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, θα πληρωθούν σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου

-Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και για τα φυσικά πρόσωπα η καταβολή θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις. Οι εταιρείες θα πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις σε 8 δόσεις αντί των 6 μηνιαίων. Και για τον ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες σε 6 δόσεις αντί των 5.

-Για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου θα υπάρξει έκπτωση 2%.

Eurokinissi
O Αλέξης Τσίπρας στην Ωρα του Πρωθυπουργού, στις 12 Μαϊου 2020.

 

Νέο πρόγραμμα για μικρομεσαίους

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι έρχεται πρόγραμμα μικροπιστώσεων. Συγκεκριμένα οι μικρομεσαίοι θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε ποσά έως 25.000 ευρώ, χωρίς τις σημερινές γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Ουσιαστικά πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης» εξήγησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τέτοιου είδους δανεισμοί παρότι δεν έχουν τις εξασφαλίσεις άλλων δανείων, εμφανίζουν υψηλό ποσοστό συνεπούς αποπληρωμής.

Όσο για την πιθανότητα εκλογών -που όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας υπάρχουν εισηγήσεις για τη διεξαγωγή τους- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Μπορείτε να πάτε ήσυχος για διακοπές κ. Τσίπρα. Για άλλα τρία χρόνια θα είστε στην αντιπολίτευση», ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός.

πηγή: huffigtonpost.gr