Ο Σωτ. Δελής για την κατοικία στο εξωτερικό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι νέες ρυθμίσεις για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, που υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και στην Ελλάδα, προκάλεσαν άρθρο-παρέμβαση του πρώην Βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου και επιτίμου Μέλους της  Πα.Δ.Ε.Ε.,  Σωτήρη Δελή.

Υπενθυμίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ακίνητη περιουσία ή εισοδήματα και στην Ελλάδα και, επομένως, έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και στην γενέτειρα, οφείλουν πλέον πέραν της χώρας φορολογικής κατοικίας να συμπληρώνουν την πλήρη διεύθυνση κατοικίας τους στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, οφείλουν να γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) που έχουν αποκτήσει στη χώρα μόνιμης κατοικίας τους ή οποιοδήποτε άλλο αριθμό χρησιμοποιείται για τη συμμόρφωσή τους με την αλλοδαπή φορολογική αρχή (π.χ. αριθμός ταυτότητας, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης κτλ.).

Με αφορμή τις ρυθμίσεις αυτές,  ο κ. Δελής  επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το άρθρο

«Το έχασαν εκεί στην Αθήνα!

Αλίμονο, αν θέλουν να τους πληρώνουμε κάθε χρόνο για να διατηρήσουμε την υπηκοότητά μας!

Αλλά αν είναι αλήθεια, τίποτα δεν είναι πια ιερό. Ίσως πλησιάζει η ώρα που και η Εκκλησία της Ελλάδας θα μας ζητήσει χρήματα για να ονομάζεται Ορθόδοξη.

Σκέφτηκαν τους Κινέζους και μας μπερδεύουν;

Ωστόσο, σύντομα θα λάβουν την πολιτική  απάντηση. Δεν αναφέρω τη διεύθυνση κατοικίας και τον αριθμό φορολογικού μητρώου μου στη Σουηδία. Αν επενδύσω σε οτιδήποτε στην Ελλάδα ή έρθω για να μείνω κανονικά, τότε πληρώνω φόρους γιατί θα “απολαμβάνω” τις κοινωνικές παροχές της  χώρας.

Αλλά αν πιστεύουν εκεί στην Αθήνα ότι θα ζω και θα εργάζομαι σε άλλη χώρα και θα με «φορολογούν» από απόσταση, τότε ξεχάστε το.

Εκτιμώ ότι πολλοί από μας τους ομογενείς  πιστεύουν το ίδιο με μένα.  Εάν μας πιέσουν, τότε τα ελληνικά διαβατήρια που υπάρχουν σήμερα στους ομογενείς,  φοβάμαι ότι θα μειωθούν σημαντικά.

Άλλωστε, το διαβατήριο είναι απλώς ένα έγγραφο και όχι απόδειξη της ελληνικότητάς μας.

Μπορεί να χάσω την ελληνική ιθαγένεια μου έτσι. Αλλά κανένας δεν μπορεί να μου στερήσει την εθνικότητά μου.

Το γνωρίζουν οι πολιτικοί της Αθήνας αυτό;».