O Μητσοτάκης εγκαινιάζει τον τουρισμό

Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στον κόσμο εγκαινιάζει σήμερα Σάββατο από τη Σαντορίνη, έναν εμβληματικό τουριστικό προορισμό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσία διεθνών ΜΜΕ εγγυάται τη διεθνή προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. «Όπλο» της Ελλάδας στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό είναι η επιτυχής αντιμετώπιση του ιού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα επισκεφτεί επίσης πρωτογενείς μονάδες παραγωγής και μεταποίησης, καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός να συνδεθεί με την αγροτική οικονομία, αλλά θα επισκεφτεί και το Ακρωτήρι οπού θα αναδεχθεί και το πολιτισμικό κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού. «Δεν είναι μόνο θάλασσα και Ήλιος ο τουρισμός μας» σημείωσε.

Ως «ημερομηνία ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ο υφυπουργός Τουρισμού. «Ο πρωθυπουργός, μαζί με υπουργικό κλιμάκιο, μεταβαίνει στη Σαντορίνη σημειολογικά για να κηρύξει και να ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που είναι η δυσκολότερη όλων των εποχών, αλλά και ουσιαστικά εκεί οπού ο παλμός της Ελλάδας χτυπά… Μαζί με τους πολίτες και τους επισκέπτες, με ξένους δημοσιογράφους και αναλυτές, αλλά και τους τουριστικούς παράγοντες, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση που είναι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου» τόνισε ο υφυπουργός.

«Η κυβέρνηση έχει μετρά για την υγεία, την οικονομία, και κυρίως για τον εργαζόμενο, πάνω απ’ όλα η προστασία της υγείας» διαβεβαίωσε ο κ. Κόνσολας.

Την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το σχέδιο της άρσης των απαγορεύσεων σε πτήσεις από το εξωτερικό που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Από την 1η Ιουλίου επιτρέπονται αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.
Θα υπάρξει “συνδιαμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις” τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.

Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Η απαγόρευση θα αρθεί την 1η Ιουλίου. Την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα. Επίσης, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια. Για τον ταξιδιώτη θα ισχύει περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα. Αν βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.

Αναφορικά με τις χερσαίες αφίξεις, από 15 έως 30 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων ενώ θα ανοίξουν τα σύνορά μας με Βουλγαρία και με αυτόν τον τρόπο ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει.

«Μέχρι 1η Ιουλίου πιστεύουμε ότι όλες η Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα στην επιδημιολογική καμπύλη» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος. Για το ενδεχόμενο πολλών κρουσμάτων σε μια περιοχή ή μια δομή ο κ. Γώγος είπε πως μπορεί να γίνουν και τοπικά lockdown.

«Μπήκαμε στη δεύτερη φάση της διαχείρισης πιθανού κρούσματος. Υπάρχει ενδεχόμενο για περιοχικά lockdown», στην περίπτωση που κάπου εμφανιστούν πολλά κρούσματα ανέφερε.

Πηγή: skai.gr