Ζήτημα ημερών ο ανασχηματισμός

Αθήνα.- Μέσω Ισραήλ ήρθε η επιβεβαίωση και μάλιστα από τα πλέον αρμόδια χείλη πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον ανασχηματισμό.

Διορθωτικές κινήσεις

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη ήρθε να επιβεβαιώσει πως θα γίνουν «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα.

«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους  στην Ιερουσαλήμ, κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού.

Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμειναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Η δήλωση αυτή του κ. Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών ότι δεν προκρίνεται ένας δομικός ανασχηματισμός με εκτεταμένες αλλαγές προσώπων αλλά ένας μίνι ανασχηματισμός με περιορισμένο εύρος σε αλλαγή προσώπων και κάποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του κυβερνητικού σχήματος με συνενώσεις και διαχωρισμούς σε κάποια υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Είχε προηγηθεί χτες ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος σημείωσε ότι δεν χρειάζονται εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, γιατί η κυβέρνηση έχει πάει πολύ καλά.

Ορόσημο η 7η Ιουλίου

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς, «Όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Αυτό που έρχεται να επιβεβαιώσει με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης είναι πως …οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα έρθουν να συμπέσουν χρονικά με την συμπλήρωση του ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Διαφορετικά, ο κ. Μητσοτάκης που είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τον ανασχηματισμό προ μερικών εβδομάδων, δεν είχε λόγο να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο τώρα αν δεν έχει σκοπό να      προχωρήσει άμεσα σε «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης συνέδεσε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την 1η Ιουλίου, με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού το σενάριο που θέλει τον ανασχηματισμό αμέσως μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, στις 7 Ιουλίου.

Ανασχηματισμό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάντως τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό τροφοδότησαν τις προηγούμενες μέρες και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατά πλειοψηφία –οι 6 στους 10- πως οι πολίτες απαντούν ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα ενώ μόλις το 22% απαντά πως το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να μείνει ως έχει.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι το συμπέρασμα ήταν πως η κυριαρχία της κυβέρνησης και τα πολύ καλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ σε όλους σχεδόν τους δείκτες δεν αφορούν τις επιδόσεις όλων των υπουργών.

Με δύο λόγια, η θετική εικόνα της κυβέρνησης δεν αφορά το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

Μάλιστα οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ τάσσονταν υπέρ του ανασχηματισμού και συγκεκριμένα, το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντούσε θετικά σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα έναντι ενός 34% που έλεγε πως δεν χρειάζονταν αλλαγές στην κυβέρνηση.