Η πατροπαράδοτη κουζουλάδα μας!

ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Αυτή η ημερήσια χάρτα των στοιχείων, που κυκλοφορεί, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κοροναϊού, πόσα κρούσματα,πόσοι νεκροί, προκαλεί εύλογα ερωτήματα καθώς εκεί που πάνε να πέσουν κάτω από τη δεκάδα τα κρούσματα, εκεί συμβαίνει το αναπάντεχο και αυξάνονται πάλι. Σαν ανελκυστήρας! Πότε χαμηλά, πότε στα ψηλά! Εκεί που λές “Δόξα τω Θεώ” κανένας πεθαμένος σήμερα, την άλλη μέρα σου προκύπτουν ένας-δύο νεκροί, και …”Παναγιά μου Βοήθα!”

Βέβαια, οι επιστήμονες συνεχώς επισημαίνουν ότι «ο Κοροναϊός είναι εδώ». Μας το λένε προκειμένου να μην εφησυχάζουμε εμείς οι νεο- Έλληνες. Όμως η υπενθύμιση  μάλλον πέφτει στο κενό. Είπαμε, εντάξει, φοβηθήκαμε στην αρχή, κλειστήκαμε στα σπίτια μας,  αλλά να μην ξεχνάμε και την πατροπαράδοτη κουζουλάδα μας! Άλλο φοβάμαι και μαζεύομαι κι άλλο είμαι νομοταγής και συμμορφώνομαι!!!

Όποιος περπατήσει για λίγο στους αθηναϊκούς δρόμους, όποιος χρησιμοποιήσει ΜΜΜ, όποιος καθίσει για να πιει έναν καφέ, διαπιστώνει ότι η πλειονότης των Αθηναίων σνομπάρει τα μέτρα προφύλαξης.  Λίγοι φορούν μάσκες στους δρόμους. Αρκετοί δεν φορούν μάσκες ούτε όπου επιβάλλεται, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις λαϊκές αγορές κλπ.  Οι αποστάσεις σε κάθε «ευκαιρία» συρρικνώνονται σε σημείο σχεδόν της …εκ του σύνεγγυς επαφής!

Αλλά και οργανωμένες ομάδες, όπως π.χ. τα συνεργεία τα επιφορτισμένα με την διαμόρφωση των δύο κεντρικών οδικών αρτηριών της πρωτεύουσας που μεταμορφώνονται τις τελευταίες δύο μέρες σε «περιπατητικούς πεζόδρομους»  -άλλη ιστορία μου αμαρτία μου αυτή!-  δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης. Τώρα τι θέλετε, να σας πούμε τι γίνεται τις «καυτές» μέρες του Ιούνη στις ανοργάνωτες πλάζ και τι συμβαίνει τα βράδια στους δροσερούς περιπάτους της παραλιακής ακτής της Αθήνας; Κουτσομπόληδες! Ε, λοιπόν, ναι, θα σας το μαρτυρήσουμε: Γίνεται το έλα να δεις…

Άνδρες, γυναίκες, ακόμη και μάνες με μικρά παιδιά,  σουλατσάρουν χωρίς προφυλάξεις.  Ζευγαράκια που κρατούνται χέρι-χέρι σαν τον παλιό καλό καιρό, και κάποτε δίνουν και κανένα φιλάκι στο στόμα!  Παρέες που στήνουν νυχτερινά πάρτι με ξεφάντωμα μέχρι πρωίας. Κανένα μέτρο, καμία πρόνοια. Η δημόσια στάση που τηρούμε,  δείχνει πως με τίποτα δεν αλλάζουμε τις βασικές μας συνήθειες. Γρήγορα και επιπόλαια, ξεπεράσαμε το αρχικό σωτήριο σοκ που μας έκλεισε στα σπίτια μας. Και μόλις «χαλάρωσαν» τα μέτρα το ρίξαμε στην ανεμελιά, στο “ωχ! βρε αδελφέ” και στο «όσα παίρνει ο άνεμος»!

Και όσο η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους τουρίστες να μας επισκεφθούν, τόσο αυξάνει η αγωνία των ολίγων για την αποτελεσματικότητα των προληπτικών ελέγχων και τους περιορισμούς σε λιμάνια και αεροδρόμια!

Και μην πείτε πως η λύση είναι τα μέτρα, τα πρόστιμα και η αστυνόμευση! Μπα, δεν παίρνει χαμπάρι από τέτοια το …πορτοφόλι των Ελλήνων! Μάλιστα, φαίνεται πως καταφέραμε να μεταδώσουμε το «χουβαρνταλίκι» μας και στους μετανάστες… Πρόσφατα ένα ζευγάρι μεταναστών με το παιδάκι τους μέσα σε λεωφορείο του Πειραιά, μπήκε χωρίς μάσκες. Όσοι φορούσαν τους το επεσήμαναν. «Βάλτε μάσκες, θα μπει αστυνομικός και θα σας βάλει από 150 Ευρώ πρόστιμο». Και η αποστομωτική απάντηση της μετανάστριας: «Λεφτό έχει εγώ πληρώσει»!!!

«Λεφτό έχει εσύ πληρώσει, γιατί τότε δεν καθόσουν στο πατρίδα σου;» Τους συμπαθώ και τους νοιάζομαι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αλλά…