30 χρόνια αρχιερατείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Σημαντική η σημερινή ημέρα για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής, καθώς πριν ακριβώς από τριάντα χρόνια, στις 17 Ιουνίου του 1990, ο τότε Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Χορευτάκης χειροτονείτο Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και από τα χέρια ενός μεγάλου και μακαριστού Πατριάρχου, του Παρθενίου του Γ΄.

Πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε, και συγκινημένος ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος δεχόταν σήμερα τις ευχές από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου που υπηρετεί στην Αίγυπτο, φορώντας ακριβώς τα ίδια άμφια και το ίδιο μικρό σεμνό εγκόλπιο που του είχε χαρίσει τότε ο Πατριάρχης Παρθένιος.

Ανεβαίνοντας στο δεσποτικό που και τότε είχε δεχτεί τις ευχές του κόσμου ως Επίσκοπος, έτσι και σήμερα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος δεν έκρυψε τα συναισθήματα της μεγάλης του ευγνωμοσύνης προς όλους όσοι τον στήριξαν στο δρόμο του, ειδικά εκείνη την ημέρα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αείμνηστους γονείς του και τους επίσης μακαριστούς Αρχιερείς που ήταν τότε παρόντες στη χειροτονία του.

Κατά τη σημερινή ακολουθία, στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, συλλειτούργησαν μαζί του ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος επί των Αραβοφώνων Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου (Πορτ Σαΐντ) κ. Νήφωνας και ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός καθώς και ο ιερός κλήρος.

Τον εορτάζοντα τα τριάντα χρόνια της αρχιερατείας του χαιρέτισε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής π. Νικόδημος Τότκας.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξελέγη στις 9 Οκτωβρίου του 2004 από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους: Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.