Εμβόλιο χωρίς σύνορα για τον Κοροναϊό

Δεν δίνονται κάθε μέρα στη ζωή τέτοιες ευκαιρίες όπως η εμφάνιση μια πανδημίας. Ο COVID-19 λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός αναδεικνύοντας τις δομικές αδυναμίες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος θύματα των οποίων είναι οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Αν αυτή είναι μια πρώτη διαπίστωση και τα νούμερα των νοσούντων ή των θανόντων από την πανδημία σοκάρουν, τότε πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου πολίτες και κυβερνήσεις να αναλογιστούμε πως θέλουμε να είναι η επόμενη ημέρα.

O Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο χειρουργός κ. Χρήστος Χρήστου μίλησε στη HuffPostGreece, λίγες ημέρες μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της επιτροπής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η παρέμβασή του αφορούσε τις ιατρικές προκλήσεις στην εποχή της πανδημίας COVID-19 και κυρίως την αναγκαιότητα για διεθνή αλληλεγγύη και διάθεση θεραπευτικών εργαλείων σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και του αναμενόμενου εμβολίου, για να ξεπεραστεί αυτή η παγκόσμια κρίση υγείας. Στη συνομιλία που είχαμε προειδοποιεί όχι μόνο για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης τόσο στη Δύση όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, αλλά και για τον φόβο να υπάρξουν εκατόμβες νεκρών, όχι από τον κορονοϊό, όπως θα φανταζόταν κανείς, αλλά από άλλες ασθένειες. Εξαιτίας της πανδημίας κυβερνήσεις κρατών αντιμετωπίζουν την ιλαρά ή την ελονοσία ως κάτι δευτερεύον και διακόπτουν τους εμβολιασμούς.

«Ο ιός θα συνεχίσει να είναι παγκόσμια απειλή μέχρι τη στιγμή που το εμβόλιο και η όποια θεραπεία θα είναι προσβάσιμη για όλους» υπογραμμίζει στη HuffPost ο κ. Χρήστος Χρήστου (Φωτογραφία).

“Η πανδημία προκάλεσε πόνο, φόβο και θάνατο σε πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Όμως οι επιπτώσεις της δεν είναι οι ίδιες για όλους και οι ανισότητες γίνονται ακόμη πιο πιο εμφανείς» είπε στα Ηνωμένα Έθνη και επανέλαβε στη HuffPost.

πηγή:Huffigtonpost.gr