Αποφοίτηση του ελληνικού Σχολείου Πορτ Ουάσιγκτον

ΗΠΑ.- Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, αν και με τους συνήθεις περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου (Greek Language Institute) της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον.

Δώδεκα μαθητές αποφοίτησαν από την 8η τάξη και αποχαιρέτησαν το σχολείο τους με τις ευχές και τις νουθεσίες του π. Ιωάννη Λαρδά, ιερατικώς προϊσταμένου της κοινότητας, του π. Μιχαήλ Παλαμάρα, της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, Βίκυ Γιουρουκάκη και της διευθύντριας του Ελληνικού Σχολείου, Ελένης Καπούς, η οποία επίσης αποχαιρέτησε το σχολείο, καθώς μετά από μακρά θητεία στα σχολεία της Ομογένειας, συνταξιοδοτείται.

Την Τάξη του 2020 αποτελούν οι Μελίνα Αποστολάτου, Εμμανουήλ Γιουρουκάκης, Γιώργος Ιωάννου, Αριάνα Κέινς, Χρυσή Λαδοπούλου, Σπύρος Ματαράνγκας, Χρυσόστομος Παπαγιαννόπουλος, Μιχάλης Σκουλικίδης, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Πάρης Τριανταφύλλου, Αντριάνα Βάση και Αναστασία Βενετοκλή.

Η τελετή ξεκίνησε με προσευχή από τον π. Ιωάννη Λαρδά, ο οποίος επισήμανε στα παιδιά ότι “το πιο σημαντικό μάθημα ζωής που πήρατε είναι ότι πάνω στην Ελληνορθόδοξη πίστη μας θα στηρίξετε τις ελπίδες σας και τα όνειρά σας για να χτίσετε το μέλλον σας”.

“Ολοι εμείς”, συνέχισε, “σας ευχόμαστε στην πορεία της ζωής σας να πετύχετε στους στόχους σας, να διατηρήσετε και να τιμήσετε τη γλώσσα των προγόνων μας, τη γλώσσα που επέζησε χιλιάδες χρόνια και τη διατήρησαν οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς σας. Προπάντων όμως να διατηρήσετε τις αρχές και αξίες που διδαχθήκατε σ’ αυτό το σχολείο”.

Ο π. Ιωάννης ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς αλλά και τις οικογένειες των μαθητών που εμπιστεύθηκαν την εκπαίδευση τους στο Σχολείο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ιδιαίτερες ήταν οι ευχαριστίες του στη διευθύντρια Ελένη Κέιπους για την προσφορά, την αφοσίωση και την αγάπη της στο σχολείο. “Η καθοδήγησή της μαζί με την πολυετή πείρα της συνδυασμένη πάντα με την αστείρευτη αγάπη προς όλους τους μαθητές, στήριξε και κατεύθυνε τις προσπάθειες όλων και οδήγησε το σχολείο μας χρόνο με το χρόνο στην επιτυχία”, τόνισε.

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Βίκυ Γιουρουκάκη συνεχάρη τους μαθητές και τους ευχήθηκε “εις ανώτερα”, και είπε στις οικογένειές τους να είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους. Εξέφρασε δε ευγνωμοσύνη στην κ. Κέιπους λέγοντας πως “έχει αφιερώσει τη ζωή της στο σχολείο και την κοινότητά μας, υπήρξε εξαιρετική διευθύντρια και δασκάλων Ελληνικών και έχει βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν την Ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την πίστη”.

Η κ. Μαρκέλλα Μαλιαγρού επέδωσε αναμνηστικό δώρο στην κ. Κέιπους εκ μέρους της σχολικής επιτροπής και ακολούθησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαριέττα Φραγκισκάτου με μια ανθοδέσμη.

Η αριστεύσασα Αριάνα Κέινς μίλησε στα Ελληνικά για τα όμορφα αισθήματα που πλημμυρίζουν την ίδια και τους συμμαθητές της για την ώρα αυτή της αποφοίτησης.

“Μέσα σ’ αυτούς τους τοίχους του σχολείου μας μάθαμε τα πρώτα γράμματα της Ελληνικής γλώσσας, μάθαμε τα μεγαλεία του ελληνικού μας πολιτισμού. Μάθαμε επίσης τι σημαίνει να είσαι Ελληνας. Είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας. Μάθαμε τα ήθη και τα έθιμά μας και τραγουδήσαμε τους μεγάλους ποιητές μας. Μέσα στην Εκκλησία μας διδαχθήκαμε τις ωραιότερες αρχές της ζωής, την πίστη στη θρησκεία μας και σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους. Αυτόν τον όμορφο κόσμο δεν θα τον γνωρίζαμε ποτέ αν δεν υπήρχε το Ελληνικό Σχολείο”, τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της.

Η επίσης αριστεύσασα Χρυσούλα Λαδοπούλου μιλώντας στα Αγγλικά αναφέρθηκε στην εμπειρία από την οκταετή φοίτηση στο Ελληνικό Σχολείο  και μοιράστηκε με τους παρισταμένους αναμνήσεις της από στιγμές της σχολικής ζωής. Τόνισε ότι διαπίστωσε ποια είναι η αξία της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, όταν μια χρονιά επισκέφθηκε την Ελλάδα και μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συγγενείς της. Το Ελληνικό σχολείο, είπε, μας άνοιξε τόσα παράθυρα και ευκαιρίες και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας στο μέλλον. “Ηταν μια υπέροχη εμπειρία που θα μας λείψει”, πρόσθεσε.

“Ηταν μια τάξη με παιδιά όλο χαμόγελα όταν έμπαιναν στο Ελληνικό Σχολείο”, τόνισε η κ. Κέιπους για την τάξη του 2020, ανακοινώνοντας τα χρηματικά βραβεία που έλαβαν οι μισοί από τους μαθητές.

Η κ. Κέιπους

“Εχουν περάσει 21 χρόνια αφότου διορίστηκα στο Σχολείο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Στην αρχή ως δασκάλα και μετέπειτα για 12 χρόνια ως διευθύντρια. Τότε το σχολείο αριθμούσε περίπου 90 μαθητές με έξι εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους”, ανέφερε με συγκίνηση η κ. Κέιπους, η οποία συνταξιοδοτείται έπειτα από μακρά ευδόκιμη υπηρεσία.

Σήμερα το Σχολείο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το οποίο αριθμεί πάνω από 250 μαθητές “αξιολογείται”, όπως είπε, “ως ένα από τα καλύτερα της περιοχής. Με προγράμματα που αποβλέπουν, όχι μόνο στη διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας αλλά και της κουλτούρας μας” και με τη διδασκαλία της θρησκείας μας, της Ιστορίας, των ηθών και των εθίμων και του μοναδικού στον κόσμο Ελληνικού Πολιτισμού.

Ευχαρίστησε δε τις δασκάλες για τη συνεχή και αποτελεσματική τους συνεργασία, τους ιερείς της κοινότητας, τις σχολικές επιτροπές, τους συλλόγους γονέων και τους γονείς των παιδιών, λέγοντας πως “η συμμετοχή όλων συνέβαλε ώστε το σχολείο να φτάσει ψηλά, να γίνει φυτώριο Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας”.

“Αποχωρώντας από το Σχολείο αυτό το οποίο υπηρέτησα με συνείδηση και αγάπη, θέλω να ευχηθώ όπως ο Πανάγαθος Θεός δίνει δύναμη σε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στη λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου, ώστε το σχολείο να κρατηθεί ψηλά και να είναι άξιο του προορισμού για τον οποίο ιδρύθηκε. Να μεταλαμπαδεύει τις αξίες του Πολιτισμού της Ελληνικής γλώσσας και θρησκείας στις γενιές του μέλλοντος της κοινότητάς μας”, κατέληξε λέγοντας η κ. Κέιπους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: greeknewsonline.com

Φωτογραφίες: Dimitios Panagos