Αποφοίτηση ελληνικών σχολείων Νέας Ιερσέης

Νέα Υόρκη.- Διαδικτυακά έγινε φέτος – την Κυριακή 14 Ιουνίου- η αποφοίτηση των Ελληνικών Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος

Για πρώτη φορά η τεχνολογία έφερε κοντά όλους τους αποφοίτους των 46 κοινοτικών σχολείων στη Νέα Ιερσέη, το Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια, στις πέντε Πολιτείες όπου εκτείνεται η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, σε μια κοινή τελετή που μεταδόθηκε από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο YouTube.

ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας

Οι μαθητές και μαθήτριες της 9ης τάξης του Σχολείου της Αναλήψεως στο Φέρβιου, της 8ης τάξης σε ορισμένα σχολεία και της 6ης τάξης στα υπόλοιπα, σε βιντεομηνύματά τους, δήλωσαν υπερήφανοι για την αποφοίτησή τους από το Ελληνικό Σχολείο, προβάλλοντας τα όσα κέρδισαν απ’ αυτό και ευχαρίστησαν τους γονείς, τους δασκάλους τους και τους ιερείς των κοινοτήτων τους, ενώ ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι και καλή συνέχεια στους συμμαθητές τους, δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα χαθούν.

Οι διευθυντές μίλησαν για τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες των σχολείων τους και παρουσίασαν τις τάξεις των αποφοίτων του 2020, ενώ οι δάσκαλοι αποχαιρέτησαν διαδικτυακά τους μαθητές τους με ευχές και νουθεσίες.

Η μουσικός Ερασμία Βουκελάτου.

Η μουσικός Ερασμία Βουκελάτου απέδωσε τους εθνικούς ύμνους με τη συνοδεία πιάνου.

Την τελετή ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος, ο οποίος στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ανέφερε πως η Μητρόπολη αποφάσισε να τιμήσει και να αναγνωρίσει τους φετινούς απόφοιτους με αυτόν τον τρόπο, εν μέσω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,  “επειδή δεν θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν αποκομμένα από την αγκαλιά και στοργή της μητέρας Εκκλησίας”.

“Τα παιδιά θα μας μεταφέρουν ένα μήνυμα αγάπης, αισιοδοξίας ενότητας, χαράς που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας ως κληρικοί, ως διδάσκαλοι και ως γονείς”, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και τόνισε πως “η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης εκπέμπει αγάπη και σεβασμό στην Ελληνική Παιδεία, δίδει μεγάλη έμφαση στα Ελληνικά Γράμματα και τον Πολιτισμό”.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, συνεχάρη τα παιδιά για την αποφοίτησή τους και τους προέτρεψε να θέσουν μεγαλεπήβολους στόχους και να κοπιάσουν γι’ αυτούς. “Στο ταξίδι αυτό που ξεκινάει να έχετε την Ελλάδα στην καρδιά σας, όχι όμως σαν βαριά κληρονομιά που πρέπει να δικαιώσετε, αλλά σαν ανάλαφρη πνοή έμπνευσης. Να κρατήσετε τα διδάγματα του πολιτισμού μας και της θρησκείας μας και να τα διαδώσετε. Οχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί αξίζουν”, κατέληξε ο δρ Κούτρας ευχόμενος σε όλους καλό καλοκαίρι.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ, συνεχάρη τους αποφοίτους για τη φιλομάθεια τους, τους γονείς για την πατριωτική κατεύθυνση που έδωσαν στα παιδιά τους, τους εκπαιδευτικούς για την αφοσίωση τους και τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο για την πνευματική του καθοδήγηση και φιλανθρωπία.

«Είμαστε προνομιούχοι που γεννηθήκαμε Έλληνες και ευλογημένοι που είμαστε Ορθόδοξοι . Άρα ως μαθητές είμαστε υπόχρεοι προς στους εαυτούς μας και προς τους προγόνους μας να μάθουμε καλά Ελληνικά και να γνωρίσουμε τον Ελληνικό πολιτισμό, έστω και αν ζούμε στην Αμερική”, τόνισε ο κ. Φαίδωνος.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, εξέφρασε τη βαθειά του ευγνωμοσύνη στον Μητροπολίτη κ. Ευάγγελο “για τη θαυμάσια αυτή ιδέα να αγκαλιάσει με αγάπη και στοργή όλους τους απόφοιτους και να τους επανασυνδέσει με την Εκκλησία μας μετά από πολύμηνη απομόνωση”, ενώ συνεχάρη τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς που διαπαιδαγωγούν και μορφώνουν τα παιδιά με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και παραδόσεις.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους είπε ότι “μέσα στη ψυχή σας έχετε κλείσει την Ελλάδα και τον Χριστό, δύο πηγές που εμπνέουν και καθοδηγούν όλον τον κόσμο με τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της δικαιοσύνης, του ήθους, της ελευθερίας και της αλήθειας”.

Ανέφερε τέλος ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το καλοκαίρι του 2021 οι απόφοιτοι να επισκεφθούν για δύο εβδομάδες τα Δωδεκάνησα. “Θα είναι ένα ωραίο δώρο για σας, τα παιδιά μας που είστε το μέλλον και η ελπίδα της Ομογένειας”, είπε.

Ακολούθησαν κατά σχολείο οι σύντομοι χαιρετισμοί των διευθυντών, των αποφοίτων και των δασκάλων τους.

Κλείνοντας την τελετή, ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος ευχήθηκε στα παιδιά καλή συνέχεια στις σπουδές τους και καλή πρόοδο.

“Να συνεχίζετε να μας κάνετε υπερήφανους ως Ελληνες, Ορθόδοξους Χριστιανούς. Να συνεχίσετε τη δόξα των προγόνων μας που σ΄αυτή την ευλογημένη χώρα της Αμερικής προόδευσαν και μεγαλούργησαν, διατηρώντας την πίστη τους στον ένα και μοναδικό τριαδικό Θεό και την προσήλωσή τους στη γλώσσα μας και τα ήθη και έθιμά μας. Να θυμάστε πάντοτε πως δεν είστε μόνοι σας. Εχετε όλους εμάς, τους γονείς σας, τις οικογένειές σας, τις εκκλησίες σας, για να σας στηρίζουμε και να χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε με τα επιτεύγματά σας”, τόνισε, εκφράζοντας θερμότατες ευχαριστίες προς όλους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των μαθητών, δασκάλους και διευθυντές των σχολείων, σχολικές επιτροπές και κοινότητες.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

πηγή:greeknewsonline.com