Ανησυχία ειδικών για εισαγόμενα κρούσματα

Αθήνα.- Ανησυχία για πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Ανησυχία για τον Προμαχώνα, δεν ξέρουμε από πού έρχονται οι τουρίστες.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους κύκλους των ειδικών για πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας, καθώς πολλές χώρες πιθανόν να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα. Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορούσε εισαγόμενα.

Ειδικότερα, από τα 13 νέα κρούσματα, τα πέντε είναι εισαγόμενα [τρία από πτήσεις και δύο από τον Προμαχώνα], ενώ τρία προέρχονται από την Ξάνθη, ένα από τη Θεσπρωτία [Παραμυθιά], ένα από τη Σύρο, ένα από τη Ροδόπη, ένα από την Καστοριά και ένα από την Πέλλα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3321(ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων το 55.0% άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες). Από το σύνολο των 3321 κρουσμάτων, 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1851 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Επιπλέον, καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 νεκροί. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76έτη. Τελευταίο θύμα του κορωνοϊού ήταν μια 64χρονη από τη Ροδόπη, η οποία κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως τελευταίο θύμα του κορωνοϊού είχε καταγραφεί το Σάββατο.

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Ανησυχία για τον Προμαχώνα

«Υπάρχει ανησυχία» για πιθανή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha 989, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

Τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και είχαν ως πύλη εισόδου τον Προμαχώνα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς, καθώς «Βλέπουμε ότι εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στα Βαλκάνια, λογικό να υπάρχει ανησυχία», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης.

«Υπάρχει μια αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού στο νότιο ημισφαίριο. Το βασικό είναι ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να το ξεχωρίσουμε από τους αυξημένους ελέγχους, δηλαδή γίνονται περισσότερα τεστ, ενώ οι θάνατοι δεν αυξάνονται αναλογικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες 10-15 ημέρες. «Βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια ανησυχία στον Προμαχώνα, γιατί έρχονται από πολλές χώρες. Είναι η μόνη πύλη εισόδου αυτή τη στιγμή, από στεριά. Δεν ξέρουμε και από πού έρχονται, δεν έρχονται μόνο από Βουλγαρία», πρόσθεσε.

«Αναμένεται να δούμε αν αυτό μεταφραστεί σε θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το πλήρες άνοιγμα του Τουρισμού και την έλευση πλήθους τουριστών.