Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο διεκδικούν την προεδρία του Eurogroup, την ώρα που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί μια ιστορική ύφεση.

Οι υποψήφιοι

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο, 51 ετών, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τις προθέσεις της.

«Εθεσα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Eurogroup με τη βούληση να συνεχίσω να εργάζομαι για μια ισχυρή και ευημερούσα ευρωζώνη», έγραψε στο Twitter.

O φιλελεύθερος-συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup, λίγες ώρες μετά την υποψηφιότητα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνιο.

«Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει στην πολιτική απάντηση στα κύρια οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας της Covid-19», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του 45χρονου Ντόνοχιου, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ένας από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και μέλη του Eurogroup» με τη μακροβιότερη θητεία.

Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, 62 ετών, ήταν ο τελευταίος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με την υπόσχεση να «ακούει όλους τους συναδέλφους του», εάν γίνει πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Η αντίδραση Σεντένο

«Χαιρετίζω θερμά την πρωτοβουλία τους! Η εξαίρετη αυτή ομάδα υποψηφίων δείχνει τη συνάφεια του Eurogroup σήμερα για τη διασφάλιση της σταθερότητας/ευημερίας στην Ευρωζώνη», ήταν το μήνυμα στο Twitter του απερχόμενου προέδρου Μάριο Σεντένο, η θητεία του οποίου λήγει στις 9 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ